Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Ki számít diszkalkuliásnak?...

Ki számít diszkalkuliásnak? És aki diszkalkuliás, az tanul matekot az iskolában, ha igen, hogyan?

Figyelt kérdés

2022. dec. 9. 23:45
 1/3 littlepeach123 válasza:
100%

Szia! Engem is diszkalkuliával diagnosztizáltak még annó. Talán olyan 13-14 éves koromban, mikor nyolcadik osztályos voltam, most vagyok 20 éves. Csak saját tapasztalatból tudok írni.

Az, hogy megkaptam róla a papírt, ezt megelőzte sok korrepetálás tanórákon kívül, ahol kiderült,hogy a fejben számolás és különböző képletekkel való gyakorlás nehez ment. Emlékszem, hogy olyan ált.iskola negyedik-osztályig jól is ment a matek, ahol még pont arra térnek ki, hogy le kell vezetni a számításokat papírra.

Ha valakit diagnosztizálnak, akkor SNI (sajátos nevelési igény) jelzőt kap a papíron, így a tanárok tudni fogják a gyermek nehézségét. Valamint ezt kétszeres tesztelés-felmérés előzi meg persze, nekem ez volt 8.osztály körül és középsuliba 10.osztalyban(itt már csak azért, hogy változott e valami).

Diag. után általános suliban a matektanár tőlem csak a mondatokba foglalt szabályokat kérte minden lecke végén, és az én dolgozatomra soha nem írtak egyes osztályzatot, kettesről indíthattam, persze ha jól megoldottam akkor annál jobbat. Középsuliba szintúgy, elég ritkán szolítottak fel, ha addig másik tantárgyból volt tanulni való, akkor én arra tanultam matek alatt, ha nem, akkor nekem is jegyzetelni kellett. Majd végül 12.-ben matek helyett informatikából érettségiztem.

2022. dec. 10. 00:37
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
14 éves koromig matek versenyekre jártam, utána egy tragédia történt, bumm elszállt a matektudásom. Nem tudom van e összefüggés egyáltalán.
2022. dec. 10. 00:53
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Diszkalkuliásnak az számít, akiről ezt a szakvéleményt kiállítják.

A szakvéleménytől függően kaphat az illető könnyítéseket és akár teljes felmentést is. A teljes felmentés azt jelenti, hogy érettségiznie sem kell matematikából, ő másik, de természettudományos tárgyat választhat helyette.

Olyan is van, akit menet közben felülvizsgálnak. Pont nemrég lett ilyen ismerősöm; általánosban teljesen felmentették, aztán valami miatt újravizsgálták az esetét (amikor középiskolába ment), ott pedig már nem találtak akkora problémát. Ez csak azért gond, mert általánosban kb. semmit nem tanult emiatt, most pedig küzd, hogy legalább a kettes meglegyen.

2022. dec. 10. 08:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!