Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mit érdemes tanulni, milyen...

Mit érdemes tanulni, milyen szaktudásra érdemes szert tenni?

Figyelt kérdés

- Szaktudás

- Tapasztalat

- Nyelvtudás

Tudtommal ezek azok a dolgok, amiket sok helyen keresnek. Kezdőként akkor valamilyen tudásra kell szert tennem.

Tudásszerzés tekintetében még mindig az egyetem a legjobb? Nem túl sok a felesleges tudás ott, nem megy el túl sok ideje, energiája vele az embernek, ahhoz képest, amennyit visszakap belőle? Milyen alternatív képzések vannak? Az se baj, ha fizetős.

Az itthoni oktatási rendszerrel kapcsolatban sokszor hallottam, hogy kiégettek ott az emberek, tanárok-diákok vagy az olyanoknak jó, akiknek az adott terület az életük, korszerűtlen, túl bürokratikus, vagy túl sok felesleges kört kell futni... eddig én is hasonlókat tapasztaltam középiskoláig.

Sokan mondják, hogy "munkád a hobbid", meg "mi érdekel?". Ilyen vonalon nem feltétlen indulnék el, mert egyrészt nekem elég univerzális az érdeklődési köröm, másrészt elég alap dolgok érdekelnek meg azok nem feltétlen munkára... tehát érdekel a pszichológia, morál, szeretek ilyen filozófikus kérdésekről gondolkodni, emberekkel beszélgetni, de attól még nem fogok elmenni pszichológusnak vagy papnak mert nem érzem úgy, hogy ez a hivatásom, csak egyszerűen fontos és hasznos dolgok az életben. Érdekelnek a művészetek, zenék-filmek-média, de nem fogok a szórakoztatóiparban vagy művészként dolgozni. A sport volt ami nagyon kitöltötte az életem és voltak benne sikereim is, ezen a vonalon el is indultam már edzőként, de ezt inkább B opciónak akarom és akarok mellette mást is. Ezzel is úgy vagyok, hogy mozogni, sportolni egyszerűen kell, de a versenysportról nincs is olyan jó véleményem, saját magamnak sem éreztem szükségét, hogy edzőt fogadjak, sokszor nehezen kivitelezhető helyben, időben, pénzben, hogy minden szereplőnek megérje.

Jól mentek a statisztikai, analitikus irányok is, ez kifejezetten otthonos számomra, a racionális gondolkodás stb. Viszont szeretek beszélni, írni is, szeretem a sztorikat, azokban meglátni az összefüggéseket, tanulságokat, tehát ilyen humán beállítottságom is van. Meg ugye művészet, sport is ott van...

Szóval ezért jutottam arra, h nem ez az, ami kardinális lenne számomra, hanem inkább ilyen dolgok, mint:

- legyen jó munkakörnyezet, emberi bánásmód, korrekt főnök, barátságos kollégák stb.

- legyen fejlődési, előrelépési lehetőség, legyen érdekes a munka, érezze úgy az ember, hogy tart vele valahova, hogy egyre jobb a saját területén mondjuk. Az is jó, ha kell hozzá tanulni folyamatosan bár ezt se úgy, hogy 8 órába hajtasz közbe képezd is magad és tarts lépést az új trendekkel.

- legyen élhető, emberre szabott a munkamennyiség, munkarend. Én nem vágyom nagy pénzre, de azért órabérbe ne nettó 2-3 ezer forintért dolgozzak.

Ehhez hozzáfűzném, hogy nagyon sokan szerintem beleesnek ebbe a csapdába, hogy a pénzhez, nettó havibérhez kötnek mindent... dolgoztam én a közelmúltban olyan fizikai munkákat is, ahol azt a 8 órát tényleg megállás nélkül végig kell ugrálni. Szerintem, nem tudom ez mennyire van meg sokak fejében így, de a 8 órás munka egyszerűen tényszerű, hogy kiégéshez vezet. Túl sok. Párszor ki lehet bírni, de már rövidebb távon is negatív. Persze lehet egy beosztás 8 órás, de akkor olyan környezetben, annyi feladattal, hogy az egy feszített menetrendben 3 óra alatt is megoldható mondjuk. Tehát így mondjuk a 2.500-3000 forintos órabér 8 órára már bőven jó lehet, nettó.

Nagyjából ezek a céljaim az életben és prioritásaim.

Divatos manapság a vállalkozói lét, de erről is azt gondolom, hogy nagyon összetett és relatív dolog. Lehet valaki 1 milliót keresett havonta (mondjuk most változtattak is az adózáson), de ha folyton fáradt és olyan alap dolgok háttérbe szorulnak, mint a normális alvás, evés, mozgás, akkor sok értelme nincs. Vagy ha az egészségét kockáztatja, nagy rajta a nyomás a munkája vagy mindennapjai során. A vállalkozással egy csomó bizonytalanság, stressz szakad az ember nyakába, ami nehezen kifejezhető pénzben. Én viszonylag kevésből meg tudok élni, ilyenekből hajlandó vagyok engedni, ha annyira jó minden más is.

2022. dec. 9. 22:05
 1/3 anonim ***** válasza:

"Sokan mondják, hogy "munkád a hobbid", meg "mi érdekel?". Ilyen vonalon nem feltétlen indulnék el"

Pedig muszáj leszel. Szerezz megfelelő önismeretet, utána majd könnyebb lesz döntést hozni. De az biztos, hogy ha nem köt le a munkád és nem érdekel, amit csinálsz, akkor 5 éven belül ki fogsz élni fizetéstől és munkahelytől teljesen függetlenül. Tapasztalatlan vagy, ezért érthető, hogy nem vagy tisztában ennek a súlyával, de később fel fog ez értékelődni.

Egyetemi végzettség annak kell, akinek a szakmája, amit szeretne csinálni, megköveteli a megfelelő minőségű munkavégzéshez. Fölösleges dolgok mindenhol vannak, kapaszkodj meg: a munkádban is lesznek. Egy képzés nevetséges 3-4 év maximum, én 10 évet jártam egyetemre, szeretek is tanulni, de úgy gondolom, hogy cél szentesíti az eszközt, egy 50 évig tartó karrierútért igazán nem nagy áldozat tizedét egy képzésen tölteni, ha attól hitelesebb leszel és stabilabb alapokra építhetsz.

2022. dec. 10. 05:25
 2/3 anonim ***** válasza:
Égni *
2022. dec. 10. 05:26
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
2022. dec. 11. 08:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!