Szerintetek melyik szakot válasszam?
Sziasztok!Jövőre érettségizem(ebben a tanévben)és kettő szak van ami igazán érdekel.Az egyik a pszichológia,a másik a jogász szak.Tisztában vagyok vele,hogy mindkét képzésre nehéz bekerülni és bent maradni is.Jelenleg rendészeti képzésen vagyok már negyedik éve,ezért kicsit a jogász szak áll közelebb a szívemhez,de a pszichológia legalább ennyire érdekel.Nagyon nehéz döntés,véleményem szerint bár két teljesen eltérő,ugyanakkor szép szakmáról beszélünk(ez csak az én véleményem)Ti mit gondoltok?Tudom,hogy végül úgyis nekem kell dönteni,viszont kíváncsi lennék a véleményetekre...
17/F
Szerintem mindkét képzéssel az a helyzet, hogy pályakezdőként kissé nehéz velük elindulni. A pszichológiával eleve érdemes úgy számolni, hogy nem annyira érdemes az alapképzés után megállni, nagyon ajánlott továbbtanulni, ha valóban ezzel szeretnél foglalkozni. De mindkettőre igaz, hogy a pályakezdő évek várhatóan nem fognak a legnagyobb anyagi jólétben telni (nagyon finoman fogalmazva). Később, a 20-as éveid végére ellenben sokkal nagyobb az esély jogászként befutni, hiszen az 5 éves képzést, majd három évvel később a jogi szakvizsgát követően (tehát leghamarabb 26-27 évesen) a magad ura vagy, a saját szerencséd kovácsa. A pszichológia területén szerintem csak később jöhet el a nagyobb fokú szabadság.
A jó hír: nyugodtan választhatod tényleg azt, ami téged igazán érdekel. Később, ha a másikat is vonzónak gondolod, meg tudod oldani, hogy elvégzed azt is, levelezőn. Viszont épp ennek kapcsán vetnék fel egy újabb dilemmát. Gondold át, hogy biztosan nem érdekel-e semmi olyasmi képzés, amit jelen helyzetben csakis nappali tagozatos képzési formában lehet végezni. Mert ha nem 18 évesen, hanem csak később jössz rá, hogy téged egy ilyen képzés vonz igazán, akkor ahhoz már nagyon nehéz lesz visszatérni. Mondok egy példát. Ha 25 évesen átgondolod az életed és úgy döntesz, hogy te mondjuk mégis inkább gyógyszerész szeretnél lenni, az azt jelenti, hogy mindet el kell dobni és 5 évet az iskolapadban kell tölteni, addig pedig nem tudsz pénzt keresni sem. Majd, ha elég szorgalmas vagy, akkor 30 évesen leszel pályakezdő az új területen. Nos, az baromi nehéz helyzet. A joghoz és a pszichológiához viszont ennél sokkal könnyebben vissza lehet térni később is, legfeljebb nem a pályaváltás szándékával, hanem csak azért, mert az is érdekel, kvázi hobbiként.
Értem és köszönöm a válaszokat!
Melyikre könnyebb bekerülni a két szak közül?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!