Ha mérnöki diplomám van, és a hozzátartozó mester is meg van, akkor bölcsészettudományi egyetemre melyikkel vennének fel?
Van olyan, hogy az ötös diploma beszámít alapszakos jelentkezésbe, 400 pontért. Ennek nem ismerem a pontos menetét, gondolom kapcsolódnia kell a korábbi végzettségnek az aktuális jelentkezéshez valamennyire.
Esetedben nem valószínű ez, így simán úgy számolnak, mint ha most érettségiztél volna, tehát azokból a pontokból, eredményekből.
Ez szomorú, mert nincs emelt szintűm töriből. Kicsit igazságtalan így a rendszer.
Érettségi után ez a két szak tetszett. Töriből és természettudományokból otthon vagyok, így lettem villamosmérnök, mert azzal nyilván több mindent kezdhet az ember, mint egy töri alapszakkal, de most úgy adódott a helyzetem, hogy beletudok vágni még egy alapképzésbe. A töri az ami a mai napig megmozgat és érdekel, simán eltudnám magam képzelni pl töri tanárnak, de sajnos, ha ilyen a rendszer, akkor ez ugrott és csak műszaki képzések területéről tudok csak válogatni vagy továbbképzések.
Most utánanéztem: a levelező történelem alapszakra Pesten a Pázmányon és a Kodolányin, Pécsett, Szegeden és Szombathelyen is lehet felvételizni egy meglévő diploma alapján. Ha valamelyik diplomád a kettő közül legalább jó minősítésű, pusztán az alapján bent vagy, nem kell tehát emelt érettségit tenned történelemből.
Azt azért gondolom, tudod, hogy a történelem szakos alapdiploma munkaerőpiaci értéke nulla. De gondolom, neked ez inkább hobbi lenne, nem ebből akarsz megélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!