Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Ki kerülhet be az egyetemeken...

Ki kerülhet be az egyetemeken államilag támogatott tagozatba?

Figyelt kérdés

Van az önköltséges meg az államilag támogatott forma az egyes szakokon. Nagyon nehéz bekerülni az államira? Gondolom toronymagasan a legtöbb pontszámmal kell rendelkezni a többihez képest. Meg persze a sikeres felvételi után is erős átlagot kell megtartani.

Innen valaki tanult már állami tagozaton? Mert csak így olyanokról hallok akik önköltségesen tanulnak, én meg nem ebben a formában szeretnék.

Akkor ehhez először is mit kéne összehoznom hogy előnnyel legyek a többivel szemben? Akkor már evidens nem egy tárgyból hanem mindkettőből emeltezzek magas szinten? Vagy az is jó ha csak az egyikból de mindkettőben nagyon magas %-ot érek el? Mert amúgy szerintem inkább maga az összpontszám számít úgyis. Azt meg összetudnám hozni úgy is hogy egy nagyon magas közép, meg egy nagyon magas emelt. Igazából ha belegondoltok, azt a +50 pontot kell úgymond felhozni ami az egyik emeltért járna. És az emelt nagyon sokaknak nehéz ezért lehet nem sikerülne olyan magasan. De egy középpel meg simán behoznád azt a +50-et. Pl emelt 70*2+50=190, közép 98*2=196. Az úgyse kikötés hogy mindkettőből emeltezz, csak jó pontszámod gyüljön össze, mindegy hogyan. Soknak jól hangzik a két emeltért járó 100 pont, de ezt nehezebb összehozni magasra mint egy középet kimaxolni, értitek.

Ja és olvastam arról is a felvin, hogy a többletpontoknál az esélyegyenlőség kategóriában hátrányos helyzetért is jár 40 pont. Ez akkor tényleg igaz? Mert tudok szerezni ilyen papírt.

2022. szept. 11. 11:14
 1/10 A kérdező kommentje:
Szóval amúgy az emelt tényleg csak úgy éri meg ha nagyon magasan sikerül. Mert akkor dob tényleg sokkal többet mint a közép.
2022. szept. 11. 11:15
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Aki arra a támogatási formára jelentkezik és eléri a megfelelő pontszámot.

Nem, nem kell zseninek lenni, a többség államin tanul idehaza. Utólag cserébe segget kell nyalni érte.

2022. szept. 11. 12:01
 3/10 anonim ***** válasza:
44%
2. Lehet, hogy te nem tanultál finanszírozottan és ez frusztrál?
2022. szept. 11. 12:54
 4/10 anonim ***** válasza:
76%

2 diplomám van, mindkettőt államin szereztem. Mi az, ha nem seggnyalás, hogy itthon kell maradnod a végzés után, különben leverik rajtad a teljes összeget? Vagy talán te nem olvastad el, amit aláírtál? Ha közfeladatot ellátó személynek minősülsz a végzettséged miatt (akkor is, ha nem dolgozol benne épp), akkor pedig háborús és egyéb veszélyhelyzetben elsők között fognak neked fütyülni.

Nekem könnyebb a helyzetem, a bérből, amit keresek, viszonylag könnyen vissza tudom fizetni azt az 5 millió forintot, amit fizettek helyettem pár éven belül, de azért ez nem kis összeg.

Nem mondom, hogy nem éri meg az államilag támogatott képzés, de ára van annak, hogy "ingyen" tanuljon az ember, és nem az az ára, hogy megfeleljen azoknak az egyébként alacsony követelményeknek, amik az állami támogatás megtartásához szükségesek (3-as átlag és nem csúszni egy évnél többet? Ne vicceljünk már)

2022. szept. 11. 13:03
 5/10 anonim ***** válasza:
#3-asnak akartam írni
2022. szept. 11. 13:04
 6/10 anonim ***** válasza:
32%
4. Nem itthon kellett volna tanulnod alacsony szinten, hanem a Yale-en vagy más jó nevű külföldi egyetemen, miért nem tetted? Ja, hogy azért annyira nem vagy jó, hogy ösztöndíjat kaptál volna? Fizetni meg nem tudtál volna. Akkor mi a problémád? Nem tartotta senki a fejedhez a puskát, hogy egyetemre menj!
2022. szept. 11. 13:43
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, abszolút nem csak a zsenik tanulnak államin, a legtöbb ember így végzi az egyetemet.

Pl 70%os emelt, 75%os közép, mellé egy középfokú nyelvvizsga már kiad 368 pontot, ez sok szakra elég. De ha 80% az emelt és 85% a közép és így van mellé nyelvvizsga, az már 408 pont. Szóval simán hozható, jelentkezz államira nyugodtan. utána is kb 3,5-3,8as átlagot kell tartani, amihez kell tanulni, de nem lehetetlen.

2022. szept. 11. 14:12
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

A hetes válaszolót azzal egészíteném ki, hogy ha nem jelölöd meg az önköltséges képzést, akkor nem vesznek fel oda. Én sem jelöltem meg, mert nem tudtam volna kifizetni. Helyette megjelöltem több államilag támogatottat (mármint ugyanazt a szakot több egyetemen), és az első helyre szerencsére fel is vettek. A legtöbb szakon meg azért kimondottan rossz átlagot kell produkálni (vagy nagyon kevés kreditet teljesíteni) ahhoz, hogy átsoroljanak önköltségesre.

Szóval hidd el, nem olyan nehéz bekerülni és ott maradni, mint ahogy elképzeled, az emberek többsége így tanul. A pontszámítás szabályaihoz pedig nézd meg a Felvit (a pontszámító kalkulátoruk most a pótfelvételire van beállítva, úgyhogy nem mutat minden szakot, nem kell meglepődni).

2022. szept. 11. 14:22
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, azért ez nem úgy megy, hogy "tudok szerezni ilyen papírt".

Kőkemény feltételei vannak, hogy mi alapján minősülhet valaki hátrányos helyzetűnek. És bizonyítani kell.

2022. szept. 11. 14:29
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Tessék, eduline:

[link]

Azok kaphatnak többletpontot, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, és ez alapján - a gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapításával egyidejűleg vagy később, külön döntésben - a település jegyzője vagy a gyámhatóság megállapítja, hogy a jelentkező hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű. A hátrányos helyzetről való döntést mindkét esetben kérelmezni kell, és a gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsággal egyező időtartamban kell fennállnia.

A hátrányos helyzetet akkor állapítják meg, ha alacsony a szülők iskolai végzettsége vagy foglalkoztatottsága, vagy elégtelen lakókörnyezetben, illetve lakáskörülmények között él a jelentkező. Halmozottan hátrányos helyzetű, akinek esetében ezek közül legalább kettő fennáll, továbbá az, akit nevelésbe vettek vagy azt követően utógondozói ellátásban részesül és tanulói vagy hallgatói jogviszonyban áll

2022. szept. 11. 14:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!