Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Kevesebb ponttal bejuthatok...

Kevesebb ponttal bejuthatok fizetős szakra?

Figyelt kérdés
Informatikus könyvtáros szakra szeretnék jelentkezni történelem középfok és emelt angol érettségivel. Az angolom elég gyenge így abban úgy érzem nem fogok tudni jól teljesíteni. Ha pl. 360 pont a követelmény én meg ez alá kerülök, még fizetősre van esélyem bekerülni? Levelezőre szeretnék menni.

2022. szept. 9. 19:33
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
94%
A ponthatár mindig a jelentkezés után derül ki. Fizetősre CSAK akkor van esélyed ha azt is megjelölöd ÉS a fizetős ponthatáránál több pontod van.
2022. szept. 9. 19:49
 2/11 A kérdező kommentje:
De nem értem. Hát ki vannak irva a ponthatárok a felvin az egyetemeknél.
2022. szept. 9. 19:52
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
A mostaniak, de az rád nem vonatkozik.
2022. szept. 9. 19:54
 4/11 A kérdező kommentje:
Elnézést tiszta birka vagyok. A 2023ra fogok majs jelentkezni. Mikor szokták egyébként kihirdetni a pontszámokat? Mikor lehet majd látni a 2023as pontszámokat?
2022. szept. 9. 19:56
 5/11 Pelenkásfiú ***** válasza:
100%
Július második felében derülnek ki a pontszámok a szeptemberben induló képzésekre.
2022. szept. 9. 19:58
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Mindenki aki felvételizni szeretne februárban jelentkezik (szeptemberi indulással természetesen). Majd akinek kell májusban érettségizik, akinek van érettségije annak nem kell. Ezt azért írom, mert nyilván nem mindenki tudja a pontjait már februárban. Júliusban derülnek ki a ponthatárok és mindig az adott időszak jelentkezőitől függ. Ha van egy 100 fős szak, akkor a jelentkezőket sorba állítják és a 100. felvételiző pontszáma lesz a ponthatár. (Röviden és tömören.) Ha nem kerülsz be, akkor utána az általad megjelölt második hely következik, ha oda sincs akkor a harmadik.
2022. szept. 9. 20:06
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

A pontszámok akkor derülnek ki, ha már mindenki érettségizett és jelentkezett, a ponthatárt pedig a legutolsó felvett pontszámánál húzzák meg. Tehát ha egy szakra felvehető 100 ember, a 100. legtöbb ponttal rendelkező személynek pedig 428 pontja van, akkor annyi lesz a ponthatár. Nem hirdetik ki előre őket (kivéve, az előzetes ponthatárt, de az csak az államilag támogatott helyeknél van, és ott is jóval afölött szokott lenni általában a valós ponthatár).

Önköltséges képzések esetén a ponthatár lényegében független az államistól, akár magasabb is lehet. De ott is el kell érni bizonyos pontot, hogy felvegyenek.

2022. szept. 9. 20:08
 8/11 A kérdező kommentje:
Rendben. Köszönöm a válaszokat!
2022. szept. 9. 20:09
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Az én szakomon például az állami 400 pont (ennél nem is lehet lejjebb, mert gazdaságtudományi), de a fizetős például 280-290 között szokott lenni. Így, ha valakinek van egy jó érettségije, de nem a legjobb akkor is van esélye bekerülni.

Például:

Emelt érettségi (történelem): 45% (4-es) 90 pont

Középszintű érettségi (angol): 60% (4-es) 120 pont

Nyelvvizsga (angol): 28 pont

Emelt többletpont: 50 pont

Összesen: 90+120+28+50= 288 pont

Nem egy rossz érettségi, de annyira nem is kiemelkedő, fizetősön mégis van esélye elkezdeni, mivel eléri a ponthatárt.

(Nyilván ez úgy érvényes, ha a követelmények szerint meg van minden. Pl egy gazdasági szakon ezek megfelelő tárgyak)

2022. szept. 9. 20:29
 10/11 anonim ***** válasza:
0%
Én sem értettem az elején, de most már igenhahaa
2022. szept. 10. 19:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!