Szerezhetek magyar érettségit külföldön?
Félvidéken éltem és mikor kijöttünk németországba lakni már szeptembertől nyolcadik osztályba mentem volna, de itt a hatodikba soroltak akkor be. Most kilencedikes vagyok, tizenhat éves (jövőre leszek tizenhét) és szeretnék egy magyar érettségit, mert magyarországon szeretnék továbbtanulni. (Ha nem költöztünk volna el, most már tizenegyedikes lennék).
Lehetséges ezt valahogy megoldani külföldről, online vagy magántanárral? És olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet.
A középiskola befejezése (a végbizonyítvány megszerzése) nélkül senki nem tehet magyarországi érettségit. S magyar középiskolát nem lehet online végezni, csak esti tagozaton, amely megjelenést igényel. Tehát ha nem tudsz Magyarországra jönni, akkor az egyetlen út számodra a németországi középiskola befejezése. Azután, ha nagyon akarsz, a német középiskolai végbizonyítvány birtokában hazajöhetsz itt Magyarországon érettségizni. Bár szerintem jobban jársz, ha a németországi érettségivel próbálkozol inkább, hiszen a német középiskolák erre készítenek fel. A németországi érettségit Magyarországon elfogadják a felsőoktatásba való belépéshez. Itt a link az eredmények átszámításáról:
Sajnos valószínűleg egy emelt magyarországi érettségire még haza kell jönnöd, mert a német érettségit nem fogadják el emelt szintűnek, és most már kell egy emelt érettségi is a belépéshez. De erről kérdezd meg az Oktatási Hivatalt.
Azt hiszem van egy kis zavar. Te az érettségire való felkészülésre gondolsz vagy csak a vizsgára? Magának a vizsgának meghatározott időpontjai vannak, nincs az, hogy minél gyorsabban vagy lassabban. Ide személyes jelenlét kell. Viszont a kérdésből nekem az jön át, hogy úgy gondolsz rá, mint egy tanfolyamra. (Magántanár, minél gyorsabban.)
Én is azt javaslom, mint amit a kettes írt, hogy csináld meg a német érettségit.
Magyarországon tudsz a hivatalba jelentkezni érettségire, de azt magyarban kell megírni.
Egyébként milyen szakra szeretnél menni? Ha nem feltétel az adott szaknál a magyar érettségi, akkor nem szükséges, hogy legyen, sőt felesleges. Nekem például se történelem érettségim, se nyelv és Magyarországon járok egyetemre.
És melyik mondatomban említettem, hogy ne érettségizzen le és ne fejezze be a középiskolát?
Egyébként rosszul tudod, középiskolai végbizonyítvány nélkül is lehet érettségire jelentkezni a hivatalban Magyarországon. Végzős gimis voltam, még nem kaptam meg a bizonyítványt, érettségiztem egyet Magyarországon aztán hazamentem és érettségiztem otthon is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!