Jogász karrier lehetőségek? Mire éri meg szakosodni?
Most fogom elkezdeni a jogi egyetemet, viszont már gondolkodom azon, hogy később ezen belül milyen irányba menjek. Közszférában nem szeretnék elhelyezkedni, sem pedig bírónak ügyésznek stb.
Vállalati jogász, nemzetközi jogász, vagy ügyvéd lennék. Ezek közül melyikkel a legjobbak a kilátások? Ügyvédként/vállalati jogászkét ki tudok menni külföldre dolgozni? A fizetések hol a legjobbak (ha az ügyvédnél a magánpraxist nem nézzük).
"Csak különbozeti vizsgaval megy, ami angolul folyik."
Igen, nyilván CSehországban is angolul folyik. :DD Igaz én nem néztem utána mind a 100+x ország jogi képzésének és jogi diplomák honosításának, így ilyet én nem tudnék kijelenteni, hogy "csak különbözeti" vizsgával megy. Jó eséllyel meg kellene még tenni bizonyos lépéseket, hogy külföldi országban praktizálhass, de hogy pontosan mit, és az mennyi idő, és mennyi pénz, azt a célországtól tudhatod meg.
"Külföldre nem tudsz kimenni".
Nem, végülis nincs jó pár állás az EU hivatalinál, nemzetközi szervezeteknél. Továbbá az EU jog más EU-s tagországokban is ugyanaz.
A "nem tudsz kimenni" egy szélsőséges túlzás, felesleges, és értelmetlen.
Egyébként nem tudjuk megmondani, mi lesz 5 év múlva. Amikor én kezdtem a jogot, 12 éve, még egészen más világ volt, a nemzetköziesedés még csak akkor volt elterjedőben. Manapság már mindennapos, szinte. Ma már könnyebb, rengeteg ösztöndíj, támogatás, és soha ilyen könnyen nem lehetett diplomát szerezni külföldi egyetemeken. Akár egy posztgrad "LLM" képzés is elég lehet EU-n belül, más országban, egy területre fókuszálva.
Ma annyit látni, hogy esélyes egy pár éves recesszió, ami alatt sok jó dolog nem fog történni, kb. akkor fogsz végezni, amikor jó eséllyel egy új gazdasági ciklus fog elkezdődni, nagyobb lehetőség, kissé más világ.
Tanulj sokat, jó eredményeket érj el, minden versenyt pályázz be, diákszervezeteket, angol felső és szaknyelv alap, mellé német.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!