Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mit ajánlanátok egy inkább...

Mit ajánlanátok egy inkább humán beállítottságú fiatalnak második egyetemi szaknak ? (nem feltétlen egyetem, lehet szakképzés is... vagy mi az új neve az okj helyett)

Figyelt kérdés

Szülői nyomásra mentem el rögtön gimi után egyetemre Budapestre turvendégre, idegen nyelven. De nem tudom hogy ebben az irányban szeretnék-e tovább menni és abban sem vagyok biztos hogy teljesen jó döntést hoztam volna anno mikor ezt választottam de már lassan végzek szóval már ez van. De úgy érzem, hogy mindenképpen szeretnék még valamit tanulni csak sajnos nagyon határozatlan vagyok a jövőmmel kapcsolatban. Sok minden érdekel, ami felé kacsintgatok az az informatika de matekból mindig is hármas és négyes között voltam. De úgy érzem menne ha nagyon meg erőltetném magam. Nem tudom mennyire nehéz.

Inkább humán beállítottságú vagyok egyébként.(töri, földrajz, politika érdekel gazdaság, pszichológia is felmerült de szerintem arról már lekéstem 22 évesen.) De az informatika valamiért foglalkoztat, meg szeretem a tech dolgokat lehet ezért. Más a reál tárgyakból kb semmi szóval csak az infó. Alapból nagyon széles az érdeklődési köröm amit inkább átoknak érzek mert nem merek rendesen elindulni egy úton amiről tudom, hogy végleges és félek mert úgy érzem 22 évesen lassan kifutok az időből.A vendéglátásban van nagy tapasztalatom de a szüleim nagyon le akarnak beszélni róla mert ők azt csináljak nagyon régóta és szerintük pokollá tenném csak az életemet vele. Néha én is így érzem... de máskor meg nagyon élvezem.

Más is van így ezzel vagy csak én vagyok ilyen elbaszott ebben a dologban ? :D Ti mit választanátok, ahelyett amit tanultatok ha most kellene dönteni a továbbtanulásról ?

Illetve mennyire fontos a mesterképzés, annyira nem érzem nagynak a súlyát turizmus vendéglátásnál de gondolom más szakoknál fontos.

Előre is köszi a segítséget, nagyon fontos ez nekem mert kb egy krízisnek élem meg ezt az egészet és így láthatatlanba bátrabban merek kérdezni. :D

2022. jún. 27. 20:39
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Miért késtél volna le pszichóról? Én is turvendet tanultam először (szintén szülői nyomásra), és most kezdem a pszichológiát 23 évesen. Sokan ennél (jóval) később kezdik el.
2022. jún. 28. 01:00
 2/10 A kérdező kommentje:
Nem tudom... kicsit úgy érzem, hogy nagyon későn végeznék ha elkezdenék még valami újat ami akár hosszabb időt vesz igénybe. Tudom, hogy sosem késő tanulni csak rossz érzéssel tölt el, hogy lassan 23 évesen sem tudom még pontosan, hogy mit szeretnék csinálni kicsit mintha kifutnék az időből :/
2022. júl. 5. 22:01
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

1. 22 évesen még nem vagy elkésve

2. Próbálj minél konkrétabb képet kialakítani arról, hogy mit dolgoznál. Ha pl. azért vonz az informatika, mert inkább egy számítógéppel dolgoznál, mint emberekkel, akkor a pszichológiát már el is lehet felejteni.

2022. júl. 6. 20:23
 4/10 anonim ***** válasza:
27%
"rossz érzéssel tölt el, hogy lassan 23 évesen sem tudom még pontosan, hogy mit szeretnék csinálni" - de azzal, hogy még mindig képzésekben gondolkodsz és nem karrierben, csak tovább halogatod a döntést.
2022. júl. 6. 20:33
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Ne legyen rossz érzésed, én most akarok 25 évesen elkezdeni egy szakot, mert az érettségi után dolgoznom kellett. Bennem semmi rossz érzés nincs ezzel kapcsolatban, fiatal vagyok, még bőven van időm eldönteni, hogy mit akarok. Nem kell másokhoz mérned magad. Van, aki 40 felett váltott és megtalálta magát. 23 évesen alig vagy több, mint egy 18 éves. Tanulj, ami érdekel és ne frusztráljon ez.
2022. júl. 6. 21:21
 6/10 A kérdező kommentje:

Bocsánat a nagyon megkésett válaszért. :/

#4 mondasz valamit, csak sajnos karrierben nem tudok addig gondolkodni míg nem tudom mi az ahol tényleg gyökeret ereszthetek.

#3 Szeretek emberekkel is dolgozni, csak sokszor kellemetlenül érzem magamat, de az az én hülyeségem miatt van. Az informatika világa másrészt lenyűgöz sok tekintetben és érdekel.

#5 Ez azért megnyugtató köszönöm. Csak annyi ismerősöm van meg barátom aki már dolgozik meg karriert épít, megtalálta élete párját szóval elhelyezte magát már az életben én meg még a rajt vonaltól alig haladtam és ez ijesztő érzés kicsit de nyilván máshogy is fel lehet fogni ezt az egészet

2022. júl. 20. 22:32
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

"de azzal, hogy még mindig képzésekben gondolkodsz és nem karrierben, csak tovább halogatod a döntést." - Ezt nem értem. Mégis milyen karrierben tudna gondolkozni képzettség nélkül? Amit kitanult, abban látszólag nem nagyon szeretne dolgozni, innentől kezdve meg akár informatikai irányban szeretne magával valamit kezdeni, akár pszichológiában, akár egy burkolónak vagy vízszerelőnek akarna menni, mindegyikhez tanulnia kell megint valamit, hogy akármilyen karrierben gondolkozhasson az új pálya vonalán.

Érdemben is válaszolva a kérdésre, én az IT-szektort, azaz az informatikának ezt az ágát javasolnám. Vannak állítólag kevésbé matekos vonalai, viszont elvileg jól lehet vele keresni. Kérdés persze, hogy úgy mégis mennyire értesz a gépekhez. Ha nem jön be, még mindig elkezdhetsz dolgozni a turisztikában, amit kitanultál, ha jól vettem ki, a szüleid is ebben vannak, talán tudnak majd segíteni elhelyezkedni. Én ismerek olyat, aki most biztosítónál dolgozik tur-vendég után, szóval nem te vagy az első pályaelhagyó sem. A pszichológiát azért nem javasolom, mert ha "hülyeségeid" miatt "kellemetlenül" szoktad tudni magad érezni, akkor szerintem nem neked való. Egy pszichológusnak szerintem nagyon stabilnak kell éreznie magát emberek között meg úgy az életben, pláne, hogy amúgy sérült lelkületű emberek keresik fel, akikbe próbálna valahogy önbizalmat és életet lehelni. Maga a pszichológia elhiszem, hogy érdekes, a munka nagy része viszont arról szól, hogy segítsen az ember valahogy a másiknak, és ha azt érzi, hogy a tanácsadója feszeng, lehet csak ő fogja rosszabbul érezni magát, hogy lehet mondott valami rosszat, nem lesz meg a bizalom. Nem tudom, hogy van-e más elhelyezkedési lehetőség a pszichológiával, de amúgy Magyarországon a pszichológus csak magánrendelésben keres jól, viszont ha sikerül egyet elindítani vagy bejutnod valaki mellé, akkor tök jó, csak kérdés, hogy a kellemetlen érzeted hogyan hat ki az ügyfélkörödre. Ha le tudod győzni viszont, akkor az előbbiek ismeretében talán nem lenne rossz választás, csak szerintem az utóbbi időben feltűnően sokan akarják ezt is kitanulni.

Nem vagy egyedül, sokan vannak, akik később még módosítgatják a pályájukat. Sajnos sok a lehetőség látszólag manapság, de útmutatás, hogy kinek mi érné vagy érheti meg viszont kevés. Ne érezd magad kellemetlenül, ne stresszelj, az a lényeg, hogy találj valamit, amivel elégedett vagy.

2022. júl. 21. 19:41
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

"úgy érzem, hogy mindenképpen szeretnék még valamit tanulni csak sajnos nagyon határozatlan vagyok a jövőmmel kapcsolatban"

Kezdjél el szépen a szakmádban dolgozni, és amikor legalább egy évet lehúztál ott, akkor jelentkezz majd megint továbbtanulni - úgy, hogy közben eltartod saját magadat, nem a szüleid nyakán élve tanulgatsz bizonytalankodva ötvenéves korodig.

2022. júl. 21. 20:09
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

“mert úgy érzem 22 évesen lassan kifutok az időből”

Én csak 46 évesen jutottam el odaáig, hogy azt tanuljam ami tényleg érdekel, 49 éves leszek mire végzek. 🤗

Szerintem is a karriereden kezdj el dolgozni de sürgősen. Keress munkahelyet, és építsd az életed. Majd januárban átgondolod, hova jelentkezz LEVELEZŐRE, munka mellett.

2022. júl. 22. 06:43
 10/10 NTBS ***** válasza:
55%
Bármit, ami érdekel.
2022. júl. 22. 08:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!