Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hogyan érdemes hozzáállni az...

Hogyan érdemes hozzáállni az egyetemhez, ha szeretnék majd PhD fokozatot is? (gazdaságtudományi képzési területen)

Figyelt kérdés

Ha minden jól alakul, szeptemberben kezdem az alapképzést az egyetemen, nemzetközi gazdálkodáson. Amint meglesz (4 év múlva) szeretném folytatni mesterképzésen, bár azt még nem tudom, hogy pontosan melyik szakon, de olyanra gondoltam, ami jól épülhet az alapszakomra és van benne lehetőség. Ezután szeretnék PhD fokozatot. Sokat olvastam róla, tudom, hogy mennyire nehéz és mennyire kicsi az esély a tényleges fokozat megszerzésére. (Jó téma, publikálás, követelmények teljesítése stb.)

Szeretném úgy elkezdeni az alapképézést, hogy kb 6 év múlva (akkor lesz aktuális a PhD jelentkezés) olyan múltam legyen, amivel megnyerő lehetek és tényleg érdemes az időmet, az összes energiámat és a pénzemet belefektetni a képzésbe, hogy egyrészt elkerülhessem az önéletrajzomban tátongó lyukat, másrészt, hogy tényleges tudást és végül fokozatot szerezhessek.

Szerintetek mikre fordítsam az energiámat, ha elkezdődik az egyetem?

Itt akár gondolok specifikusan tantárgyakra, javaslatokra. (olvassak szakkönyvet, legyek mindenből 5-ös, TDK-zak ilyesmi, esetleg keressek már most témát, amiben fejlődök és mélyre ások)

Szerintetek mit csináljak?

Azt még hozzáteszem, hogy érdekel a közgazdaságtan világa. Szakgimnáziumban végeztem, ahol 4 évig tanultam, aztán jártam egy évet OKJra, majd 2-őt egy FOSZK-os képzésre. Az elmúlt 7 évben már volt szerencsém valamennyire "megismerni" (természetesen bőven nem eléggé) a szakterületet, belelátni egy részébe, szóval nem idegen maga a gazdaságtudomány. Viszont még nagyon-nagyon sokat kell fejlődnöm és szeretném elérni azt, hogy kutathassak és még szélesebb és mélyebb ismereteim lehessenek.

2022. jún. 27. 12:22
 1/8 anonim ***** válasza:
76%
Teljesen fölösleges már most tervezgetned a phd-t.... Sosem tudhatod, hogy a tanulmányaid alatt milyen "ajtó nyílik ki", milyen részterület iránt lesz majd érdeklődésed... Akár maga a téma, akár pl. egy tanár személye miatt...
2022. jún. 27. 12:31
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Amit én javaslok:

-TDK, tanulmányi versenyek, hallgatói konferenciák. Sok esetben csak az adott témában végzett TDK és egyéb eredményeket fogadják el a felvételinél, erre is figyelj.

-A jelentkezésnél elég nagy súllyal figyelembe veszik a tanulmányi átlagot, tehát arra is figyelj, ne vigyék el minden idődet az "extra" dolgok.

-Nézd meg az adott doktori iskolában mik a nyelvi követelmények, és már úgy jelentkezz a doktorira hogy már a végzéshez szükséges követelményeket is teljesíted. Lesz elég dolgod a doktori alatt, ne kelljen még közben nyelvvizsgára készülni, jobb letudni előtte.

-A doktori iskolába konkrét kutatási témára kell jelentkezni, tehát legkésőbb a BSc végén már kezdj el nézelődni.

2022. jún. 27. 12:36
 3/8 anonim ***** válasza:
95%

Amit alapszak alatt tudsz csinálni, az az, hogy hozol legalább egy 4-es átlagot. Emellett már elkezded látni, hogy mi az a tantárgy, aminek a támája érdekel, megfog, szívesen foglalkoznál vele. Ha van rá lehetőség, érdemes ebből a tárgyból demonstrátornak jelentkezni, az oktatónál TDK-zni, illetve az összes hozzá kapcsolódó további tárgyat felvenni. Valószínűleg ennyi alapján már körvonalazódni fog, hogy ténylegesen ezzel szeretnél-e foglalkozni, és ez segíthet a mesterszak választásban is (akár az is szempont lehet, hogy előre megnézed, melyik egyetemen vannak olyan doktori témák, amik téged érdekelhetnek, és ez alapján mész mesterre).

Mesterszakon célszerű az ötös oklevélminősítésre hajtani. Bár ez egyetemenként eltérő, de jellemzően 4-5-ös tanulmányi átlag, és egy jól megírt szakdoga, és jól sikerült záróvizsga kell hozzá. 4-es alatt a legtöbb doktori iskola szóba se áll veled, az ötös plusz pontot ér. Nyilván mester alatt is TDK, különféle ösztöndíjakkal növelheted az esélyeidet, illetve ha van lehetőség oktatói/kutatói munkába bekapcsolódni, az segít. És természetesen legyél jóban azzal a tanárral, akinél csinálnád a doktorit.

Viszont legyél rugalmas. Ez egyrészt a témaválasztásra is vonatkozik (sokat tud alakulni pár év alatt), illetve magára a képzésre is. A közgazdász diploma szerencsére eléggé piacképes, a doktori ösztöndíj pedig éhenhalni sem elég.

2022. jún. 27. 12:48
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Ha esetlegesen külföldön szeretnék Doktori Iskolába járni, akkor az sem mellékes, hogy talán építsem a kapcsolatokat?

Külföldön szerezni a szakmai tapasztalatot a gyakorlati idő alatt + Erasmussal is kimenni valahova pozitív elbírással járhat?

2022. jún. 27. 12:54
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Ami számít:

Tanulmányi átlag, OTDK (nagyon nagyon), tudományos közéleti tevékenység, azaz kari TDK-k szervezése, esetleg speciális egyesületekbe csatlakozni, tanszéken demonstrátorkodni, kapcsolatot kiépíteni tanárokkal, publikálni már egyetem alatt (nem lehetetlen), tudományos munkákba részt venni, pl. tudományos konferenciákon segédkezni, legyen jó hosszú az CV. Diákszervezetek tök fontos, szakkollik, kb. ott kezdődik el a tudományos kapcsolatépítés, és élet.

Sokat bele kell tenni egyébként, és lehet nem te leszel az, akit ösztöndíjas helyre bevesznek, mert pl. tőled van sokkal de sokkal jobb.

2022. jún. 27. 13:18
 6/8 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem nem kell túlmisztifikálni.

Min. "jó" minősítésű diploma kell (de az 3.51-től megvan), a nyelvi követelmények tényleg legyenek meg. Min. 1 valamilyen díjat nyert TDK / OTDK számít a legtöbbet szerintem + az adott tanszéken a kapcsolatépítés. Utóbbira jó a demonstrátorkodás + az ottani fakultatív tárgyak felvétele, hogy az oktatók ismerjenek.

2022. jún. 27. 13:47
 7/8 anonim ***** válasza:
72%
Előbb legyen meg az a BSc
2022. jún. 27. 14:48
 8/8 anonim ***** válasza:
8%

Kezdjük azzal, hogy olyan alap- és mesterszakra kellene járnod, amely egyáltalán jó alapokat ad a PhD-hez. Az alkalmazott gazdasági szakok (gazdmen, kermark, nemzgazd stb.) lötyipötyi szakemberképzők, nem tudósképzők.

Ha PhD-zni szeretnél, irány a GPME vagy alk. közgazdaságtan szak.

2022. jún. 27. 16:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!