Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Nem tudom mit tanuljak tovább...

Nem tudom mit tanuljak tovább egyetemen, szerezzek előtte szakmát? (Több lent)

Figyelt kérdés

22 vagyok, lassan döntenem kéne, egy egyetemet otthagytam már, de így se tudom, több dolog is érdekel, de nem tudok se választani, se azt hogy biztosan azt akarom e…(mezőgazdaság, pszichológia, kémia, egészsegügy)

Egy ideje gondolkodok rajta, hogy szerzek valami szakmát, mert ezek is érdekelnek(műkörmös, sportmasszőr, műszempilla, személyiedző). Ezek közül ha felteszem kihagyok még egy évet, többet is el tudok végezni, és ha dietetikára megyek, a sportmasszőrnek és személyiedzőnekbsok értelmét látom. De teljesen meg vagyok lőve, jelentkeztem 3 egyetemre idén, mindenhova fel fognak venni, de tanácstalan vagyok… ti hogy látjátok ezt?

2022. jún. 22. 04:46
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem feltétlenül fog tetszeni az, amit írok, de ideje kilépni az álomvilágból. Szép és jó, ha érdekel egy szak, de ez ennél egy kicsit komplexebb kérdés. A szak érdekel vagy maga a pálya (beleértve a munka jellegét és azokat az áldozatokat, amiket a képzésen kívül még megkövetel)? Az életviteleddel összeegyeztethető ez a pálya vagy csak jól hangzik és pár hónap után pokol lenne? Anyagilag tudod állni, belefér az idődbe a teljes képzés? Mennyire telített a szakma, tudod majd nyújtani azt benne, ami által el is tudsz benne helyezkedni? Van ismerős, aki reális képet fest ezekről a szakmákról és nem csak a cukorhabos mesét látod a filmekből meg a sikersztorikból? Az alapján mi a véleményed? Tisztában vagy azzal, hogy átlagosan mennyit kereshetsz az adott szakmában, akkor is elégedett lennél vele, ha csak annyit vinnél haza, amennyi ennek a sávnak az alsó harmadába esik? Dolgoznál akár ingyen a karriered első évében, hogy legyen referenciád?

Szóval, van pár dolog. A pszichológia szak például tipikusan olyan, ahol érhetnek pofonok, mikor rájössz, hogy emberekről tanulni és emberekkel dolgozni kicsit más tészta. Vagy mikor tudatosul benned, hogy az a képzés nem 5 év, hanem inkább 10, aminek a felét neked kell állni potenciálisan. Vagy hogy eleinte tulajdonképpen mindezt minimálbérből kell fizetned, ha a munka önmagában nem lenne elég megterhelő lelkileg. A sok előírásról, amik nélkül alkalmatlan leszel a munkára, nem is beszélve. Bár ott is van több szakirány, most a klasszikus pszichológusi szerepről beszélek (klinikai szakpszichológus).

De ugyanígy vannak buktatói a többinek is, amivel érdemes tisztában lenni. És ott van az is, hogy ha húzod az időt képzésekkel, később, munka mellett szűkösek lesznek a lehetőségeid, ha mást szeretnél. Én főállás mellett végeztem a harmadik egyetemi szakom, gondoltam, jobb lesz letolni így, amíg még fiatal vagyok és nincs családom (24 évesen kezdtem), nem tartom magam rossz képességűnek, de vért izzadtam az első két évben, hogy mindkét helyen helytálljak. Nem volt sem éjszakám, sem nappalom. Mostanra kezdett normalizálódni a helyzet nagyjából. Aztán lehet, hogy csak megszoktam. De nem könnyű, főleg ha esetleg más terveid is vannak a későbbiekben, például magánéleti szempontból. Arról nem beszélve, hogy kevés képzés indul levelezőn/estin is...

Lehet, hogy ezt a történetet egy pályaválasztási tanácsadónál kezdeném a helyedben és ha ismerek embereket az adott számából, akik tudnak nekem mesélni, őket is kifaggatnám.

2022. jún. 22. 05:21
 2/9 A kérdező kommentje:

Első, utánanéztem én a dolgoknak hidd el, mindegyiknél tudom hogy merre mennék, milyen irányba és milyen lehetőségeim vannak. Ha annyi lenne a dolog megoldása hogy ezeknek utananézek, nem írtam volna ide ki a kérdést. Mármint nem flegmulásból, csak nekem se ez az első alkalmam, azért tudom miről van szó

Mondjuk így jobban belegondolva, nem is értem minek írtam ezt ide ki…. Mintha bárki is meg tudná mondani a tutit 😭

2022. jún. 22. 06:05
 3/9 anonim ***** válasza:
95%
Azt csináld amit szeretnél. Ennyi a lényeg, ne hallgass senkire
2022. jún. 22. 08:10
 4/9 anonim ***** válasza:
90%

Nagyon hasonló a helyzetem. 20 éves vagyok és otthagytam a szakom. A műkörömépítés és a szempilla liftingezés meg egy csomó kozmetikai dolog nekem hobbi. Mindig úgy terveztem, hogy egyetemet fogok végezni ezért nem úgy hagytam ott a szakot, hogy ne lett volna tervem. Én kémiára megyek, mert kozmetikumokkal szeretnék foglalkozni. Ha bármi nem jön össze akkor meg bármikor megcsinálhatok egy körmös vagy pillás képzést.

Szerintem úgy nem érdemes elkezdeni egy újabb szakot, ha nem teljes a szerelem és nem tökéletes számodra minden ami vele jár.

Végülis, ha megcsinálsz 1 vagy 2 szakmát egyetem előtt akkor biztosan lesz már valami a kezedben, ha ez a szak se jönne be. Viszont, ha elvégzel szakmát az után alap és mester képzést akkor már elég későn fejezel. Nő ként, már ha akarsz akkor a gyerek kérdéssel is számolni kell, hogy beleférjen.

2022. jún. 22. 10:41
 5/9 A kérdező kommentje:

Gyereket nem szeretnek, igy engem az nem erint..

De ettol fuggetlenul meg panikolok az ido miatt…

2022. jún. 22. 12:08
 6/9 anonim ***** válasza:
59%
Mezőgazdaság és szempilla, nagyon különböző dolgok. Én a mezőgazdaságban látnám a jövőt, ha az is érdekel. Mindenki vidékre vágyik, ott szeretne új életet kezdeni, csak ajánlani tudom. A műköröm meg a szempilla elég gagyi dolgok.
2022. jún. 24. 11:27
 7/9 A kérdező kommentje:
Csak azert mert neked nem tartozik az erdeklodesi korodbe, nem kell gagyinak hivni….
2022. jún. 25. 08:10
 8/9 anonim ***** válasza:
Szerintem írd össze az összes téged érdeklő szakma előnyét és hátrányát, mérlegelve a várható fizetéseket, a munkakörnyezetet (pl. teljesen más környezetben végzi a munkáját egy pszichológus és egy személyi edző), és azt is, hogy a te személyiségednek mennyire felelnek meg az egyes szakmák. Pl. hiába érdekel az anatómia elméletben, ha az egészségügyi terület nem illik hozzád, mert irtózol a vértől, vagy nagyon nem szeretsz emberekkel kommunikálni. De ez csak egy példa volt. Fontos lehet még az is, hogy alkalmazotti létben gondolkodsz, vagy vállalkozást szeretnél, irodában dolgoznál vagy mondjuk a szabadban (pl. mezőgazdaság). Nagyon sok szempont van, amit érdemes figyelembe venni.
2022. júl. 5. 20:48
 9/9 anonim ***** válasza:
Még annyit tennék hozzá, hogy amúgy érdemes több lábon állni, és szerintem nyugodtan elvegezhetsz több képzést is ezek közül, csak kezdd el valamelyiket. Ahogy haladsz benne előre, úgyis alakulnak majd az elképzeléseid.
2022. júl. 5. 20:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!