Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Egyetemen, államilag támogatot...

Egyetemen, államilag támogatott formában tanulás?

Figyelt kérdés

Szeretnék egyetemre menni, viszont eddig nem nagyon voltam képben mi hogy működik. De már nagyon sok mindennek utánajártam, és már tisztábban látok bele a dolgokba.

Szóval van az a része, hogy államilag finanszírozott tagozatban is van lehetőség tanulni, hogyha elég jók a tanulmányaid, és arra kell törekedni hogy ott is maradj, ne tegyenek át államilag költséges tagozatba hogyha nem elég jó az átlagod. De ugye igazából az sincs “ingyen”. Vannak feltételei amiket alá kell írni egy szerződésben.

Az egyik ilyen, hogy a tanult idő (amit fizetett az állam helyetted) másfélszeresén belül oklevelet kell szerezni abból a szakból.

A másik meg, hogy az oklevél sikeres megszerzése után 20 éven belül hazai munkaviszonyt kell teremteni a tanult idővel megegyező időtartamig. Na most azt nem tudom, hogy csak a munkaviszony megléte a lényeg, vagy azt vissza is kell így fizetni? Mármint hogy levonják majd a fizetésedből. Mert az, hogy a tanult idővel (amit fizetett az állam) megegyező ideig kell dolgoznod azon a területen, nekem ebből úgy jön le hogy talán így “veszik vissza” úgymond, azt a finanszírozott pénzt, mialatt te ingyen tanultál.

Erről világosítsatok még fel, ezenkívül már úgy mindennel tisztában vagyok.

2022. jún. 1. 17:32
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell azonos területen dolgozni. 20 éven belül kell fenntartani az államilag támogatott félévekkel azonos időtartamú hazai munkaviszonyt.

Ha költségtérítésesen leszel, nincs semmilyen kötelezettséged.

2022. jún. 1. 17:51
 2/7 anonim ***** válasza:

Nem kell visszafizetni ilyen esetben semmit. Itt találsz több infót:

[link]

2022. jún. 1. 17:55
 3/7 A kérdező kommentje:

De akkor azt úgy le is vonják a béredből, nem? Főleg így, hogyha mindegy milyen terület csak dolgozz. Nem véletlen.

Csak ezt hogy vissza kell fizetni, sehol nem olvastam így leírva.

Akkor kb olyan ez mint egy kamatmentes hitel, valameddig ingyen van, de egy adott időn belül vissza kell téríteni.

2022. jún. 1. 17:58
 4/7 A kérdező kommentje:
2es, köszönöm
2022. jún. 1. 17:58
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező! Nem vonnak a béredből semmit, azzal törlesztesz, hogy itthon dolgozol.Ennyi.
2022. jún. 1. 18:07
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Valóban nem vonnak le semmit. Az államnak azért éri meg, mert diplomásként (elvileg) magasabb hozzáadott értékű munkát végzel (elvileg) magasabb bérért, amiből többet adózol és ezzel "visszafizeted" a tanulmányaid költségeit.
2022. jún. 1. 19:44
 7/7 A kérdező kommentje:

6os, köszönöm

Na, így már végre értem ennek a lényegét, az összefüggést. Nem tudtam rájönni hogy is van ez. Ezt akartam megérteni. De akkor jólvan, megnyugodtam.

2022. jún. 1. 19:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!