Van-e még lehetőségem főiskolára/egyetemre mennem ének-zene tanári szakra, munka mellett?
10 éves korom óta foglalkozom énekléssel (versenyszinten), alapfokon gitározom és zongorázom, azonban általános iskolából végül mégsem művészeti, hanem kereskedelmi szakgimnáziumba mentem tovább tanulni, így nem voltak zenei óráim.
Nem mondanám, hogy megbántam a döntésemet, amit főként a szüleim javaslatára hoztam meg, de egy álomvágyam maradt lógva a levegőben, mégpedig, hogy énektanárnő legyek. Jelenleg logisztikusként dolgozom (2019-ben fejeztem be technikumi tanulmányaimat, azóta dolgozom), ahol nincsen rossz dolgom, mégsem azt csinálom, amit igazán szeretnék.. zenei előképzettségem (zeneelmélet), annyi, amennyit a magán tanáraimtól kaptam (énektanárok, zongoratanár, gitártanár - de elenyésző - pl. a kottaolvasás), így nem tudom, lehetséges-e egyáltalán egy ilyen helyre bejutnom.
A másik fennálló tényező, hogy a napi 8 órás munkavégzésem mellett csupán levelező képzésen tudnék részt venni.
Előre is nagyon szépen köszönöm válaszotokat! :)
23 L
Szia!
Körülnéztem a felvin a szakok között. Énektanárnak, zenetanárnak csak nappali képzésen tudsz tanulni. Énektanár mesterképzés van levelezőn, de ahhoz kéne alapszakos diploma.
Amit én találtam opciónak: tanító szak indul levelezőn, ott is tudsz specializálódni ének zenére így azt is tudsz tanítani. És utána esetleg el lehet végezni az ének tanári mesterképzést is.
Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!! :)
1/2: A levelező tanító szaknak utána fogok érdeklődni, szerintem az teljesen kivitelezhető lenne, amennyiben Szegeden van erre lehetőség.
Köszönöm, hogy utánanéztél, én is rengeteget olvasgattam már, de őszintén megvallva már belekavarodtam, és gondoltam lehet, jobban járok, ha olyanokat kérdezek, akik esetleg jártasak/jártasabbak nálam ezen a téren.
2/2: Sajnos, a nappali nem hiszem, hogy kivitelezhető, illetve a Liszt Ferenc Egyetem, ha jól tudom pesti, és sajnos nincs lehetőségem Szegedről felköltözni. Mindenesetre nagyon szépen köszönöm, ez is hasznos info!! Tényleg nem vagyok valami jártas a témában, de igyekszem... :D
Még egyszer nagyon köszönöm mind a kettőtöknek és további szép délutánt!! :)
Szia, igen, van lehetőséged.
A fenti linken a szaknévhez írd be, hogy "ének", a munkarendnél pedig válaszd ki a "levelező" lehetőséget, és látni fogod a találatokat. Magához az énekhez nem értek, úgyhogy nem merném biztosan megmondani, hogy mi a különbség egy ének-zene tanár és egy magánénektanár között, de mint látod, van lehetőség énektanárnak tanulni. Osztatlan mesterképzésben Egerben vagy Nyíregyházán (ez esetben egy másik szakot is kell választanod mellé), mesterképzésben pedig Budapesten (ELTE), Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Nyíregyházán, Győrben vagy helyben Szegeden. Ez utóbbinak nyilván előfeltétele, hogy legyen egy szakirányú alapdiplomád is.
Javaslom, hogy keress egy ének-zene tanárt, aki segít felkészíteni téged a felvételire.
Bár a kérdés nem erre vonatkozott, de ha megengeded, mielőtt belekezdesz, alaposan mérlegeld a dolgot, mert nem kis befektetést fog kérni tőled (pláne munka mellett), ami forintálisan nagyon soká fog megtérülni (ha egyáltalán). Csak akkor kezdj bele, ha el se tudod képzelni magad más területen, mint énektanárként.
Magánének tanár szóba sem jöhet, mert nincs főiskolai szintű képzettsége.
A zenei előképzettsége sincs meg.
Kétszakos tanárképzésben pedig kellene egy emelt érettségi is.
Szia!
Ahogy egy válaszoló, én is a tanító szakot javaslom, ott pedig az ének műveltségterületet, azzal már 6. osztályig taníthatsz éneket. Ez 4 éves képzés, ha utána kedved van még mindig tanulhatsz tovább mesterképzésen, ott plusz 2 év az ének tanári. A tanító indul levelező szakon Szegeden is mindig, esetleg még idén a pótfelvételi eljárásban tudsz is jelentkezni. Amit érdemes átgondolni, hogy mint ahogy minden tanári szakon itt is gyakorlatok vannak 1 hetes, 2 hetes stb., érdemes átgondolni ezt munka mellett hogy oldod meg.
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a hasznos információkat, mindenképpen mérlegelem az általatok leírtakat, vakon nem ugrok bele semmibe!! Így azonban már legalább van egy átfogó képem erről a rendszerről.
Köszönöm, hogy ilyen segítőkészek voltatok, vagytok!!
További szép napot nektek!! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!