Mechatronikai mérnökként autóipar?
Sziasztok!
Nagyon régóta érdekelnek és szeretem az autókat, (nem csak a váci racse) és eldöntöttem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Most készülök beadni a jelentkezésem felsőoktatásba, érettségi előtt állok. A mechatronikai mérnök szakot néztem ki, ami az informatika, gépészmérnök és villamosmérnöki szakok “ötvözete”. Mivel mind a három érdekel, nem akarok valamelyikre a három közül menni, mert számba veszem a lehetőséget, hogy egyetemi tanulmányaim alatt a három közül valamelyikre szeretnék specializálódni, de jelen pillanatban biztos vagyok az autóipari elhelyezkedésben. Mennyire jó választás erre a mechatronika? A járműmérnökit is néztem, (mindegyik a BME-n) de félek hogy az túlzottan erre koncentrál és utána nem lesz lehetőségem az autóiparon kívül másmerre menni, valamint ott a ponthatár is nagyon alacsony, ami bizalmatlanságot okoz számomra. Kíváncsi lennék egy hasonló szakon végzett véleményér, esetleg olyanéra aki a mechatronikán végzett.
Mechatronikai mérnökként is elhelyezkedhetsz az autóiparban.
Az én véleményem szerint viszont a mechatronika egy tipikus "sokat markol, keveset fog"-szak. Aki elvégzi, igazából sem a gépészethez, sem az informatikához, sem a villamosmérnöki területhez nem ért igazán. A BME-n elitképzésnek hirdetik, de kevesebbet ad, mint egy klasszikus gépész- vagy villamosmérnöki szak. Én azt javaslom, hogy inkább gépészmérnöki vagy villamosmérnöki alapszakra jelentkezz és legyél nyitott!
Hidd el, az, hogy 18 évesen "biztos" vagy valamiben, bőven megváltozhat még a képzés során, amikor egészen új területekkel ismerkedsz meg. Persze lehet, hogy ezeknek is köze lehet az autóiparhoz, vagy az is, hogy nem lehet kiszellőztetni belőled a benzingőzt - igazából az a lényeg, hogy rátalálj arra, amivel szívesen foglalkozol! :) Mind a villamosmérnöki, mind a gépészmérnöki szakon sok olyan ilyen témát találhatsz!
Szerintem jobban jársz egy villamos- vagy gépészmérnök BSc-vel. Ha megnézed az álláshírdetéseket a legtöbbnél inkább gépészt vagy villamost keresnek, de ha nem találnak jó a mechás is, kevés az olyan ahol kifejezetten az kell.
Én villamosmérnökként több mechással találkoztam BME-n mesteren és a legtöbbnek az informatikai és elektronikai tudása egy nagy nulla. Amikor azt se tudja programozásból, hogy mi a pointer akkor elgondolkoztató hogy hirdethetik úgy a képzést, hogy informatikai tudást ad. A gépészeti tudásukat nem tudom felmérni, de gondolom az jobb tekintve, hogy a BME-n a mecha a gépészkaron van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!