ELTE gazdálkodási és menedzsment vagy BGE nemzetközi gazdálkodás?
Úgy fogalmaztam, hogy "emelt szintű OKJ-nak is beillő" gazdasági szakok. Rendben, kicsit sántít a hasonlat, nyilván nem OKJ, hanem emelt szint, de nem is hagyományos értelemben vett, tudományos elméletekben elmélyülő egyetem. Szakma, valahol az OKJ és a rendes egyetem között félúton.
Természetesen igazad van, ha valaki nem alkalmas a matekos szakokra, akkor ne menjen matekos szakra. Ezért is írtam, hogy ha "jó" (4-es) tanuló volt, akkor menjen gazdasági szakra. De ha kiváló tanuló volt, akkor menjen matekos szakra, jobban jár.
Lehet persze karriert csinálni gazdasági szakkal is. De jelenleg az IT-s, "adatos", matekos szakok jelentik az életbiztosítást az üzleti életben. Hatalmas túlképzés van gazdasági szakosokból, a gazdmen azt hiszem az ország legnépszerűbb szakja, egyszerűen nincs szükség ennyi generalistára. Nagyüzemben folyik a digitalizáció, terjed a mesterséges intelligencia mindenhol, a gyengén képzett menedzser munkaerő maximum labdaszedő ezeken a helyeken. Az informatikusok, mérnökök, adattudósok, matematikusok, statisztikusok azok, akik tarolnak.
Egy kicsit talán lekicsinylőnek tűnik amit írtam a gazdasági szakokról, pedig nem állt szándékomban, megvan ezeknek is a helyük. Van, akiknek ez is megfelelő, illetve sokan vannak, akik "rendes" egyetemi szak mellett vagy után járnak ilyenekre, mert az üzleti életben azért hasznosak. De ha megteheti a kérdező, akkor menjen matekosabb szakokra. Ennyit szerettem volna csak javasolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!