Hol van olyan egyetem, ahol pszichológusi/pszichiáteri végzettséget leet szerezni?
Mindkettő érdekel.
Akinek ilyen végzettsége van, az el tudná mondani, hogy milyenek ezek a szakmák? (Úgy általánosságban, mivel szinte minden érdekel ezzel kapcsolatban 😃)
Előre is köszönöm a segítséget 😊
Jó szarok, már elnézést. Én annyira beleszegényedtem a képzések finanszírozásába (mesterszak után neked kell állni zsebből), hogy inkább megtanultam programozni és elmentem UX researchernek kognitív pszichológusként jó pénzért, minthogy még 6 évet fizessek arra, hogy klinikai szakpszichológus legyek.
De ha van hátszeled, akkor biztos jó...
A pszichiáter orvos, aki 6 év egyetem után még ugyanannyit képezi magát, mire szakorvos lesz.
A pszichológus 3 év képzés után még csak viselkedés elemző lesz. További éveket kell tanulni ahhoz, hogy ténylegesen pszichológus legyen.
Ahogy az előző is írta, pszichiáter az orvosi egyetem elvégzésével lehet valaki. Magyarországon erre lehetőséged van a SOTE-n, Szegeden, Pécsen és Debrecenben. 6 év + több év szakorvos képzés, mire pszichiáter lesz valaki.
Pszichológia alapképzés indul az ELTE-n (Pesten és Szombathelyen is), a Károlin, a Pázmányon, Szegeden, Pécsen és Debrecenben. A 3 éves alapképzés után viselkedéselemző diplomát kapsz, ami kis túlzással semmit nem ér. Utána jön a mesterképzés, ami 2 éves. Ezzel már pszichológus leszel, de a választott területtől függően célszerű különböző szakképzéseket, módszerspecifikus képzéseket elvégezni (illetve bizonyos állások betöltéséhez kötelező pl. szakképzést végezni). Ezek szintén több évesek lehetnek, így itt sem áll meg a tanulás 5 év után a többség számára.
De a felvi.hu elég részletesen ír a szakokról, az egyetemekről és a felvételi pontos menetéről is. Illetve az egyes egyetemek weboldalain is szoktak lenni ilyesmi leírások.
További infóim csak a pszichológia szakról vannak, ha gondolod, nyugodtan kérdezz privátban.
Köszönöm mindenkinek az eddigi válaszokat ☺️
#3, nekemd külön köszönöm a részletességet, majd utánanézek akkor, illetve köszönöm a felajánlást, ha esetleg lesz valami konkréta kérdésem, biztos fogok élni a lehetőséggel ☺️
Annyit hozzátennék, hogy a felvételi miatt nagyon fontos tudni, hogy ha pszichiáter szeretnél lenni, emelt biosz+emelt kémia/fizika kell majd, pszichológiára pedig magyar/töri/biosz/matek/egy nyelv, ezek közül kettőt néznek, az egyik kötelező emelt szinten. :)
Nem tudom mikor szeretnél jelentkezni, de érdemes minél hamarabb átgondolni, melyik tárgyakból tudnál egyáltalán emelten magas százalékot összehozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!