Diplomavédés prezentáció? Hogyan? Bővebben lent.
Másfél hét múlva diplomavédésem lesz. A szakdolgozatomra mindkét értékelőtől ötöst kaptam. Írtam a konzulensemnek, hogy hogyan építsem fel a diplomavédésre a prezentációt, de nem sok értékelhetőt írt, legalábbis semmi olyat ami az interneten ne lenne rajta.
A kar honlapján nincsen erre vonatkozó információ.
Sok prezit csináltam az évek során, tehát nyilván azt tudom, hogy kevés szöveg legyen stb. de kicsit el vagyok most akadva, inkább a tartalommal. Nem tudom, mit tegyek vagy ne tegyek bele. Pl.: a dolgozathoz felhasznált szakirodalmat tegyem bele? Vagy ne? A bizottságban ülők, nem ugyanazok mint akik értékeltek, így ők értelemszerűen nem olvasták.
Van valakinek valami hasznos tanácsa? Tapasztalata, miket érdemes beletenni, stb.
Még az #1 vagyok.
De ha neked nagyon fontos része a szakirodalom, tehát anélkül nincs értelme, mert pl. támaszkodik valamilyen kutatásra vagy akármi, akkor nyilván tedd bele, de minden vackot felesleges.
Igazából az első része nyilván egy elméleti alap, amely több elméletet illetve megalkotott modellt alkalmaz. Viszont a legszűkebb kutatás is egy bizonyos elméleten/modellen alapszik.
Arra gondoltam, hogy azt megemlíteném, mert az egész kutatás az alapján készült.
Általánosságban érdemes bemutatni a szakdolgozatot, a részletekbe nem kell (nem ajánlott) belemerülni. Természetesen ha pár dolgot megemlítesz a szakirodalommal kapcsolatban amit fontosnak tartasz azzal nincs semmi gond, de az sem baj ha kihagyod a prezentációdból. A prezentációd szerkezete is igazából tetszõleges, a lényeg, hogy a rendelkezésre álló idõ alatt sikerüljön átadnod a bizottság számára körülbelül, hogy: mirõl szól a szakdolgozatod, miért lényeges ez a téma, eredmények amiket elértél a szakdolgozat során, konklúzió.
Viszont egy nagyon fontos (talán a legfontosabb) tényezõ a prezentáció bemutatásra rendelkezésre álló idõ! Az idõkereten ne csússz túl semmikép, még ha úgy is gondolod, hogy bizonyos dolgokat mindenképp el kell mondanod a dolgozattal kapcsolatban, inkább hagyj ki bizonyos részeket a prezentációból, mintsem túllépd az idõkeretet. Általában nem szokták leállítani a prezentálót, de ha pl: 8 perc van megadva idõkeretnek akkor valahol 7-9 perc között jó a prezentáció, nyilván minél közelebb a 8 perchez, de egy 5 perces elõadás vagy 13 perces az már gond, úgyhogy érdemes elõre úgy szerkeszteni a prezentáció tartamát és gyakorolni (felmondani), hogy normális beszédtempó mellett a megadott intervallumon belül maradjon a prezentáció idõtartama
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!