OKJ/"felsőoktatási szakképzés" vagy egyetem lenne a célravezetőbb?
Sziasztok!
Ha programozó/szoftverfejlesztő szeretnék lenni, mi lenne a célravezetőbb, kíméletesebb? Egyetemet sokan szidják, hogy kreditpontok, nem mindig érdekes tantárgyak, sok felesleges tudás van benne, míg a régi OKJ nevű képzésekről nem nagyon hallok szidást.
Értesüléseim szerint OKJ képzésen még az állam ösztöndíjat is fizet a szoftverfejlesztőre csatlakozóknak, havi x(40k?) forintot, míg egyetemen sok szerződés van, hogy itthon kell dolgozni, esetleg diákhitel, stb.
Azonban szakmai tudásból nem nagyon tudok különbséget tenni, melyik lenne a célravezetőbb? Mert költséghatékonyabbnak az OKJ képzés hangzik, de tudásban nem hiszem, hogy felérne egy egyetemi szintre, viszont lehet, hogy kurzusokból lehetne pótolni az egyetemi szint egy részét.
Csak az egyetemről tudok írni... Igazából az egyetemen tudsz felvételizni államilag támogatottra ((ha jól emlékszem 3 egészes átlagtól van állami támogatás) legalább is ahova én járok ott van ilyen ezen a szakon, max igy csak a kollit kellene fizetni). Annyi, hogy egyetem elvégzése után x évig Magyarországon kellene majd dolgoznod (asszem 3-5 év). Meg ha jól emlékszem akkor 3 éves ez a képzés.
Az okj-val sajnos nincs tapasztalatom. Max annyi a különbség, hogy egyetemen több tudást tud adni, mint ahogy Te is írtad.
Én azt tapasztalom, hogy a multik az egyetemi végzettségű informatikusokat jobban megbecsülik és nagyobb eséllyel alkalmazzák, mint az OKJ végzettségűeket. Természetesen attól, hogy diplomád van egyáltalán nem biztos, hogy a megfelelõ tudással is rendelkezel és egybõl alkalmaznak de jó eséllyel szóba fognak állni veled a cégek ha junior állásra jelentkezel, max nem vesznek fel. OKJ végzettséggel viszont lehet be sem hívatnak mert az adott cég BSc végzettséget elõírja (vagy legalábbis preferálja) . Ezt a szakmai tapasztalat szerzéssel lehet kompenzálni, tehát ha OKJ végzettség megszerzését követõen 1.5-2 évet dolgozol kisebb helyen (általában kevesebb bérért), ugyanis minél több szakmai tapasztalatod van annál kevésbé fogja érdekelni a céget, hogy milyen papírod van. (Persze ez megint olyan problémát szül, hogy kisebb helyen pl: kisvállalkozásnál szerzett x éves tapasztalat általában nem egyenrangú multinál szerzett x éves tapasztalattal...)
Összességében én azt mondom, hogy egyetemen érdemesebb végezni, mert könnyebb a végzettséggel jobb junior / pályakezdõ állásokat kifogni, reális bérigénnyel, ahol szakmailag is fejlõdni tudsz.
Egyetem = elpazarolt évek, 0 tudás, 0 meló
Tanfolyamok = garantált tudás, garantált melóhely
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!