Lehet ilyet tanulni?
Sziasztok,az lenne a kérdésem, hogy lehet-e vallási témában egyetemre járni? Na már most,nem úgy,hogy specializálódott katolikus, evangélikus,stb. Hanem ami pártatlan és úgymond a tudomány szempontjából vizsgálja az egészet (meg persze szent iratok,stb) biztosan tudja valaki, hogy miről beszélek!?
Plusz ha tudtok valami ilyesmi képzést, miből kell emeltezni? Rákerestem már,hogy van-e ilyen egyetem de eddig még csak olyat találtam ami "egyházi"
" tudomány szempontjából vizsgálja az egészet"
A tudomány és a vallás két külön dolog. A vallásban hit van a tudományban pedig kézzelfogható dolgok. Alapvető tézise a tudománynak, hogy kísérletekkel kell alátámasztani és ezen kísérleteknek megismételhetőeknek kell lenniük és LEGALÁBB nagy valószínűséggel biztosnak kell lenniük.
Értsd megismételhető: Feldobsz egy követ és azt mondod, hogy a föld felé fog esni. Ez kb mindenre igaz. Arra nem ami könnyebb mint a levegő.
Legalább nagy valószínűség pedig kvantummechanikában van. Amikor is csak nagy valószínűséggel tudnak megmondani dolgokat. 100%-ra nem.
Na vallás mint tudomány ilyen nincs. Valaminek a létezését vagy tudod bizonyítani vagy nem. Valaminek a hatása van vagy nincs és ezt a hatást közvetlenül kapcsolatba kell hozni.
Szóval a tudományt és a vallást ne nagyon keverd. Orosz Lászlónak vannak vitái a neten egy pappal erről (több alkalommal is) ezeket nézd meg. Szerintem izgalmas az egész és jól szembeállítja egy "tudós" és egy "pap" szemléletét.
Persze meg van említve, hogy a tudósok nagy része is hisz egy felsőbb hatalomban, de azt nem igazán állítja egyik sem, hogy az egyházaknak vagy bármely tanításuknak köze lenne az egészhez :)
Vallást nem lehet a tudomány oldaláról megközelíteni, ellentmond a két dolog egymásnak.
Amit leginkább el tudnék képzelni az a teológia és a filozófia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!