Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hibázok, ha ezt a szakot...

Hibázok, ha ezt a szakot választom?

Figyelt kérdés

végzős vagyok, az ELTE nemzetközi gazdálkodás szakán angolul szeretnék továbbtanulni. azért választottam ezt a szakot, mert nagyon szeretem a nyelveket (szeretnék is az angol és a német mellé még legalább egy, ha nem két nyelvet megtanulni), és a menedzsment, nemzetközi jog, stb. részei tetszenek is.

mivel nincs egy konkrét elképzelésem arról, hogy tulajdonképpen milyen munkát is szeretnék végezni dolgozó felnőttként, így úgy gondoltam, hogy a nemzetközi gazdálkodás szak viszonylag széles kínálatot biztosít, így lesz mozgási terem és választási lehetőségem a jövőben, azt illetően hogy milyen irányban szeretnék inkább elmozdulni; pénzügy vagy marketing vagy menedzsment, stb.

félek azonban a pénzügy és matek részétől, illetve attól, hogy unni fogom, túl száraz lesz az anyag.

A fizetés kérdése is szerepet játszott a döntésben, de az is fontos, hogy valamilyen szinten élvezzem is azt, amit csinálok.

gondolkodtam több más irányban is egyébként:

– nemzetközi kapcsolatok, amiről a visszajelzések nagy része azt mondta büfészak

– jog, amihez úgy gondolom, hogy kell egy egyfajta passzió, hogy az ember kellően el tudja magát kötelezni (hasonlóan az orvos hivatáshoz). Ez úgy érzem bennem nincs meg, pontosan emiatt a bizonytalanság miatt. Viszont sokkal kevésbé matekos és reálos és inkább tanulós, ami pedig számomra jobban feküdne.

– turizmus-vendéglátás. idegenvezető semmiképpen sem akarok lenni, de a rendezvényszervező irány nem hangzik rosszul. a nemzetközi gazdálkodás viszont szerintem egy erősebb szak és ha ez tényleg érdekel inkább elvégzem később, hiszen szerintem ezt könnyebb második diplomaként elvégezni, mint fordítva.

ezenkívül érdekel még a környezetvédelem is (ha nem lenne kriminálisan gyenge a tudásom mind kémiából, mind fizikából a földtudományt is megfontoltam volna – ez a vonat azonban már rég elment, és nem gondolom, hogy fizetés szempontjából túl előnyös választás lett volna) és ennek kérdésével a jövőben is szeretnék foglalkozni.

18 évesen nagyon nehéz úgy felelősségteljes döntést hozni egy olyan dologról, ami nagyban meghatározza majd a jövőmet úgy, hogy még alig tapasztaltam meg a valódi világot és még saját magamat sem ismerem megfelelően.

akik nem tudták eldönteni pontosan milyen irányban akarnak továbbtanulni, azok végül hogyan és mi alapján döntöttek?

2021. okt. 9. 13:49
 1/3 anonim ***** válasza:
Erre a szakra járok, nagyon hasonló indokokkal jöttem ide. Lassan elvégzem és őszintén szólva nem érzem, hogy előrébb lennék, mint amikor anno elkezdtem. Nem igazán adnak át komoly szaktudást ezeken a szakokon, engem nagyon zavar, hogy diplomásként sem fogok igazán semmihez sem érteni. De ettől függetlenül anno nem mertem volna valami komolyabba belevágni, számomra is ijesztő volt 18 évesen "hivatást" választani. Talán majd egy következő diplomám alkalmával merészebb leszek, ez meg jó lesz vésztartaléknak, azért többet ér sok másik diplománál. Ami még talán negatívum, hogy a nagy többség szintén nem tudja mit kezdjen magával, és ez egy idő eléggé le tudja húzni az embert, a legtöbben nem túl elhivatottak és nem igazán tudják, mit akar akarnak.
2021. okt. 11. 11:17
 2/3 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszodat!

egyébként nagyon reálos a szak? vagy humánabb beállítottságúak is el vannak vele?

2021. okt. 12. 15:43
 3/3 anonim ***** válasza:
Szerintem hozható kevésbé reálos aggyal is, én se vagyok egy matekzseni. Az első félévében lemennek a matekosabb tárgyak, utána már szinte nem is kell számolni. Sok logika nem kell hozzá, inkább csak gyakorlás.☺️
2021. okt. 12. 17:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!