Mi az, hogy sajtótechnikus? Voltaképpen mit csinál az, aki egy iskolában ilyen szakra jelentkezik?
:) schola? Nekem moderátor a szakmám, újságnál, tv-nél, rádiónál ha van elég kapcsolatod
amúgy
A sajtótechnikus az országos nyomtatott sajtóban a szerkesztő (rovatszerkesztő, rovatvezető) asszisztense, illetve az újságíró (átfogó témákkal foglalkozó főmunkatárs) közvetlen segítője. A regionális nyomtatott sajtóban (fővárosi kerületi lapoknál, megyei újságoknál, városi és községi orgánumoknál, nagyvállalatok és helyi közösségek belső információs kiadványainál) szerkesztői vagy belső munkatársi cikkírói) munkát is végezhet. Jó a kommunikációs készsége, megfelelő a stílusérzéke és az íráskészsége, nem idegen tőle a szerkesztés sem. Ismeri a lapelőállítás hagyományos formáit, a szövegszerkesztés alapműveleteit és az elektronikus lapkészítés folyamatát. Felismeri az audiovizuális eszközök kiegészítő szerepét az újságírásban és a lapszerkesztésben.
A moderátor az elektronikus médiában (rádió, televízió) a legkülönbözőbb műfajokat képviselő produkciókban szerkesztőként, riporterként, műsorvezetőként működik közre. Színházban, művelődési házban vagy szabadtéri rendezvényeken szervezője, szerkesztője, közreműködője a különféle műfajú rendezvényeknek, irányítja a műsor lebonyolítását, összeköti az egyes műsorszámokat.
A moderátor elkészíti a közönségnek szánt műsorok koncepcióját, forgatókönyvét (szerkesztés), a programot tematikusan felépíti, kiválasztja és felkészíti a közreműködőket (művészeket, szakembereket, stb.), illetve összeköti az egyes műsorszámokat saját (előre megírt vagy rögtönzött) szöveggel.
A moderátor szakmai tevékenységét a szakintézmények (televízió, rádió, színház, művelődési ház, stb.) megfelelő részlegeiben végzi rendszeresen vagy alkalmanként egyedi műsorok közreműködőjeként.
Feladatait önálló vállalkozóként, illetve a szakirányú intézmények, vállalkozások munkatársaként látja el hivatásszerűen főállásban vagy mellékfoglalkozás keretében.Munkáját a megrendelő igényeihez alkalmazkodva önállóan szervezi és végzi.Olyan sokoldalúan képzett szakember, aki feladatának elvégzésekor különböző rendezvényeken, akár a műsor lebonyolításának irányítójaként (műsorvezető, játékvezető), akár összekötő kapocsként (konferanszié) közreműködik, szerepel.
Köszi szépen a választ. És amúgy igen...a Scholára gondoltam. Érdekel a suli és kíváncsi voltam, hogy ezen a két szakon pontosan mit is lehetne tanulni. Interneten persze kerestem ezekről infót, de alig írtak róla valamit.
Amúgy jöhetnék még válaszok, de az elsőből is megértettem :)
nezz fel a schola honlapjara (www.esa.hu) ott megtalalsz mindent
ott tanultam, nagyon jo suli
De a Kós Károly kollégium a Mogyoródi úton. Stadionoknál.
Gyakorlatilag ingyenes, csak kaját kell fizetni, ami minimális összeg
Utolsónak: a sajtótechnikus és az újságíró két külön szakma, ugyan sok olyan közös tantárgyuk van, ami mindkét szakmában előfordul. A sajtótechnikus egy újságnál általában a szerkesztői, laptördelői, vagy képszerkesztői, tördelői feladatokat csinálja. A rovatszerkesztő, rovatvezető asszisztense, illetve az újságíró közvetlen segítője. Ő nem újságíró.
Ha újságírást szeretnél tanulni, újságíró szakra kell menni. HA pl Schola Európa Akadémiát választod moderátor szakra menj, ha főiskolát egyetemet, akkor kommunikáció és médiaszakra kell menned, vagy bölcsészre, utána szakirányként jöhet az újságírás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!