Ápolás tudományból lehet doktorit szerezni?
Főleg SZTE-n érdekelne. ETSZK-ápolás szakot kezdek jövőre, de mindent össze vissza beszélnek az osztálytársaim. A kérdés, hogy szegeden lehet-e Phd-t szerezni ápolásból.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Kedves első válaszoló! Köszönöm a válaszod.
A másodiknak köszönöm a hasznos választ. Ígyekszem nyitott szemmel járni és utána olvasni a dolgoknak, de az egyetemek oldala nagyon átláthatatlan. Azt gondolotam, itt találok ebben a témában jártas személyt.
Érdemes persze végiggondolni, hogy mit tudsz kezdeni egy ápoló diplomával + Dr. PhD tudományos fokozattal.
Egy kicsit bizarr nekem a kettő együtt.
Vevő rá a piac?
Oh, így érthetőbb a dolog. Köszönöm!
Mindenféleképp szeretném a Dr.-i címet. Nekem az lenne a tanulmányaim kiteljesedése, utána jöhet minden más.
Jelenleg olyan állapot van az egészségügyben, hogy a hozzá nem értőt se tudják kirugni, osztályok omlanak össze.
Mire végzek, nem tudom mi lesz. De nem hiszem, hogy meg fogjuk tudni engedni magunknak, azt a luxust, hogy egy egyetemet végzett ápolót elengedjünk...
Az orvosok is le vannak terhelve (jelenleg főleg)... ebben is lehet fantázia akár.
5-ös vagyok:
Azért gondold végig alaposan, hogy mit szeretnél az életedben csinálni!
Milyen területen tudsz ápolóként(?), PhD címmel elhelyezkedni?
Te ismered a szakterületedet, hogy egy diplomás ápoló milyen állást kaphat.
Mit tesz ehhez hozzá a PhD?
A PhD alapból az önálló kutatómunkára "képesít".
Az egészségügyből ritkán rúgnak ki bárkit is. Inkább elmennek, az alacsony fizetés miatt.
Ápolásból (!) nem lehet Phd-t szerezni, egészségtudományokból viszont igen. Lehet olyan a témát találni, ami kapcsolódik az ápolás szakterületéhez az egészségtudományokon belül. Persze azt nem a középiskolában dönti el az ember.
Többi hozzászólónak írom, aki valamilyen tudományterületen kutat, az nem a szakmáját gyakorolja, hanem tudományos/kutató munkát végez. Miért lenne az bizarr? Az az Msc-t végzett ápoló aki beiratkozik egészségtudományok doktori iskolába az kutató lesz nem ápoló.
Phd fokozat az akkor szükséges ha egyetemi tanár szeretnél lenni, egyébként nincs sok gyakorlati haszna, egyet kivéve a doktori cím, ami jár ilyenkor, viszont ez nem képsít semmilyen munkakör betöltésére, mert ez tudományos fokozat.
8-as:
"Többi hozzászólónak írom, aki valamilyen tudományterületen kutat, az nem a szakmáját gyakorolja"
Dehogynem.
Én vegyészmérnök vagyok PhD fokozattal, és a szakmámat gyakorlom azzal, hogy kutatómérnök vagyok.
"Phd fokozat az akkor szükséges ha egyetemi tanár szeretnél lenni, egyébként nincs sok gyakorlati haszna"
Bizonyos munkakörökhöz (pl. senior kutató) kell hogy meglegyen a PhD.
9-es
Te is tudod, hogy nem így értettem a választ, hiszen egy ápoló szakmáról van szó a kérdésben és nem egy mérnökről. Szóval nem fog ágy mellett dolgozni (ténylegesen beteget ápolni) aki kutató. Ebben remélem egyetértesz velem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!