Gyenge matekkal érdemes belevágni közgazdász képzésbe?
Üzleti szakon tanultam, gazdálkodási és menedzsmenten. Közben rájöttem, hogy ez a menedzsment nem fekszik nekem. Viszont érdekelne a közgazdasági elemző mesterszak. A Bsc-t beszámítják.
Viszont nem vagyok jó matekból. Középszinten írtam 3-as érettségit..
A közgazdasági elemző az alkalmazott közgazdaságtan Msc-je, az alkalmazott közgázra pedig elvárják az emelt matekot. Viszont ha gazdálkodási és menedzsment alapdiplomával jelentkezek a mesterszakra, akkor tulajdonképpen kikerültem az emelt matek érettségit. GM-en meg nincs erős matek.
Pénzügy szak sem érdekel?
Kevésbé matekos nem elméleti és piacképes.
Egyébként mi volt a gond a GM szakkal?
Arra szokott panasz lenni hogy nem piacképes túl általános.
De hogy érted hogy a menedzsment sok neked?
Inkább elemző típusú ember vagy? Nem üzleti gazdasági terület érdekel?
Viszont oda éppen nagyon kell a matek.
És az üzleti gazdasági képzéseket legalabbis jó párat el lehet végezni úgy hogy a matekot le kell tudni és kész, addig az elemzőbb jellegű szakok mint amit most te is kérdezel, ott nem annyi hogy a matekon túl kell esni.
Ott végig hangsúlyozos és a munka során is majd az lesz.
Alapképzést hol csináltad?
Lehet egy jobb egyetemen jó lett volna.
Kis gyenge helyeken tényleg nagyon nulla is lehet.
BCE, BGE az teljesen más szint.
Ha mesterszakra ilyen egyetemre mennél simán lehet hogy az üzleti jellegű képzések is tetszenének.
A GM-el az a bajom, hogy közben rájöttem, hogy engem a közgazdaságtan sokkal inkább érdekel, mint az üzleti világ. És eléggé introvertált is vagyok, a menedzserkedés nem való nekem.
A pénzügy mester is üzleti szak, azzal se hiszem, hogy elöbbre lennék.
Esetleg még a közgazdálkodás és közpolitikán gondolkodom, azon talán kevesebb a matek, mint az elemzőn.
Vidéki egyetemen tanultam, a BGE zalaegerszegi karán. De közben beolvadt a Pannon Egyetembe, szóval ott végeztem. De nem szerettem
Gazd menről nem fognak csont nélkül felvenni mesterre, ezt gondolom tudod.
Több kreditet kellene pótolnod, feltételezem a matekos tárgyakat leginkább, plusz a közgázt. Azt se felejtsd el, hogy csak a Corvinuson van ilyen szak, és felvételi vizsga van, gondolom nem kevés matekkal. Eleve tanulnod kellene a felvételire, majd krediteket pótolnod, és még az is rizikó, hogy a Corvinus elfogadja -e a BGE-s tárgyakat. Meg lehet próbálni, de gondolj bele, hogy akik mesterre mennek, nagyon jó közgázos és matekos alappal mennek oda, neked meg még szintre kellene hoznod magad.
Egyébként: ha van már diplomát, diplomából is számolnak pontot alapképzési szakra, és ehhez még hozzáadják a plusz pontokat. Én így felvételiztem egy infós képzésre. Így kikerülheted az emelt matekot, de gondolj bele, még az emelt matekosoknak sem egyszerű az a szak...
"A felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőket az egyetem a korábbi felsőoktatási tanulmányaik figyelembevételével (akár az emelt szintű érettségi követelménytől is eltekintve) rangsorolja.
Pontszámítás felsőfokú oklevél alapján:
jeles, kiváló, kitüntetéses minősítés: 400 pont,
jó minősítés: 360 pont,
közepes minősítés: 320 pont,
elégséges minősítés: 280 pont."
" 4.1. Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: az alkalmazott közgazdaságtan, a gazdaság- és- pénzügy-matematikai elemzés alapképzési szak.
9.3. A 4.2. és 4.3. pontban megadott oklevéllel rendelkezők esetén a mesterképzési képzési ciklusba való belépés minimális feltételei
A mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma 80 kredit az alábbi területekről:
- gazdaságtani és társadalomtudományi ismeretek (mikroökonómia, makroökonómia, közgazdaság, gazdálkodás) területéről 50 kredit;
- módszertani ismeretek (matematika, statisztika, ökonometria, döntéstudomány és informatikai ismeretek) területéről 30 kredit.
A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a hallgató a korábbi tanulmányai alapján a felsorolt területeken legalább 50 kredittel rendelkezzen. A mesterképzésben a hiányzó krediteket a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint kell megszerezni.
Könnyebb lenne elvègezni az alkalmazott közgazdaságtan alapszakot?
Én ismerek egyébként olyat, aki 2-es volt matekból gimiben, de végül mérnök lett
Erre nem tudok válaszolni, mert egyik szakra sem jártam.
Szerintem a Corvinus AK nem a legdurvább, legalábbis jártak oda ismerősök, és meg tudták csinálni, sok kedvezmény volt év közben. Volt régen az ELTE-n is AK, az sokkal durvább volt, igaz színvonalasabb is. Megnézve a corvinus AK tantervet, azért olyan sok és olyan húzós matek nincs (analízis, linalg, valszám), egyébként szerintem jóval több a "...gazdaságtan" tárgy, ami azért nem a halál. Sőt a Corvinus relatíve laza.
Mindenesetre az AK Bsc-re felvételizned kell, a ponthatár elég húzós, főleg államira.
Én amúgy mester diploma után mentem IT alapképzésre, igaz bekerülni sokkal könnyebb volt (gazdinfo), mert nem egy túljelentkezett szak, és levelezőre se özönlenek az emberek.
Azért gondoltam az AK alapképzést, mert írtad, hogy bsc diploma kiválthatja az emelt matekot.
Esetleg a közgazdálkodás és közpolitika szakról vélemény? BCE KTK-n lenne az is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!