Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Miért mondják a jogra , hogy...

Miért mondják a jogra , hogy telített ha a gazdasági szakokat 10x több ember végzi el?

Figyelt kérdés
Megnéztem hány embert vesznek fel gazdaságra pl a gazdálkodás és menedzsmentre 5-10 ezer embert és majdnem minden egyetemen tanítják ,a többi hasonló szakot nem is említettem , a jogra pedig csak 1-2 ezer embert . Én értem , hogy elvileg több helyen használhatóak a gazdasági diplomák mint a legtöbb más szakterület , úgy látom külföldön is rengeteg ember végzi el ezeket . Nem fog éveken belül értéktelenné válni így? Félre értés ne essék , nem bántásként kérdezem , csak gondolkodok a szak irányon

2021. jún. 29. 21:28
 1/6 anonim ***** válasza:
92%
Mert sok jogász, ügyvéd és bíró van illetve nem is igazán van szabad állás max jogi asszisztensként a többi kb kihalás alapján megy. Illetve ha nem vagy kiemelkedő és nincs ismerősöd jogi pályán akkor elég kevés esélyed lesz bekerülni. Pl banki állást meg sokszor hirdetnek azzal könnyebb elhelyezkedni.
2021. jún. 29. 21:46
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Még így is kevesebb közgazdász van, mint kellene. Minden mezei multinál dolgozik több száz közgazdász, az SSC-nek pont az a lényege, hogy közgazdászok dolgozzanak náluk, plusz a magyar vállalatok is száz-ezerszámra vesznek fel közgazdászokat. Az állami szférában százezrek dolgoznak közgazdászként. Azokról pedig még szó sem esett, akik vállalkoznak, könyvelők, pénzügyesek, elemzők, befektetők vagy csak valami KKV-nál dolgoznak. Ezek után ráadásul még majd biztos lesz valaki, aki kijavít, hogy valamit kihagytam

Annyira tág fogalom a közgazdász (külföldön eleve nem is nagyon használják így egyben a fogalmat), annyi területet foglal magában, hogy százezrek kellenek belőlük csak Magyarországon.

Ezzel szemben a jog is egy viszonylag tág szakma, viszont nem ennyire, ráadásul eleve kevesebb jogász kell egy-egy területen.

2021. jún. 29. 22:00
 3/6 anonim ***** válasza:
83%
Sokkal de sokkal több közgazdász szükséges, mint jogász, ez a fő oka. Amúgy igaz, hogy nagyon sokan jelentkeznek gazdasági szakra, de a nagyobb részük nem végzi el végül. Mi például 300-an kezdtünk és 100-an fejeztük be. És ezekből se mindenki a saját területén helyezkedett el végül. Tehát hiába jelentkeznek rá sokan, ha végül a negyede végez valóban ilyen munkát utána (pontos számokat nem tudok, ez inkább csak tipp, viszont olyan adatot találtam hogy 2017/18-as tanévben gazdmenen 1244 ember végzett, ami jóval kevesebb, mint az az 5-10 ezer ember, amit te írtál).
2021. jún. 29. 22:09
 4/6 anonim ***** válasza:
78%
Mert nagyon nem ugyanannyi jogi állás van, mint gazdasági.
2021. jún. 29. 22:32
 5/6 anonim ***** válasza:
Pontosan. Több kell belőlük mint jogászból. Ilyen egyszerű. De aki egyetemre megy annak ezt látnia kellene.
2021. jún. 30. 06:07
 6/6 anonim ***** válasza:

Mert a gazdasági szakosok kismillió féle állást be szoktak tölteni. Legalább 6 féle gazdasági képzés van (gazdmen, kermark, psz, nemzgazd, turvend, HR), és mindegyik lefed 20+ féle állást (például marketinghez: piackutató ügynökségnél, piackutató vállalatnál, trendkutató, stratéga, termékfejlesztő, innovációs szakértő, árazási szakértő, kommunikációs menedzser, PR-os, márkamenedzser, termékmenedzser, sales menedzser, merchandiser stb. stb.) és akkor vannak még egyik gazdasági képzés által sem lefedett gazdasági szakmák, mint six sigma szakértő, projekt menedzser stb. stb.

A 6 gazdasági szak legalább 200 valós foglalkozást lefed (minimum, alaphangon), akik a munkaerőpiac harmadát jelentik minimum.

Na ehhez képest a jogászok kb 4-5 szakmát fednek le, és azokból sincs tömeges igény.

2021. jún. 30. 07:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!