Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mehetek magyarországon főiskol...

Mehetek magyarországon főiskolára érettségi nélkül? Van vmi kiskapu?

Figyelt kérdés

Kemény fiatal korom volt. Országból országba, intézetből intézetbe, családtól családhoz kerültem. Végül csináltam estin egy érettségit de az kb. 0. Épphogy átmentem. Be se tudtam járni az órákra hiszon dolgoznom kellett.

Most 27 éves vagyok. Online dolgozom saját időbeosztásban, elfogadhatóan keresek. Ki tudnám fizetni a tandíjat. Most lenne rá szabad kapacitásom is hogy tanuljak etin, de akár még nappalin is (akkor este melóznék).

Létezik valami kiskapu? Nem létezik hogy csak épn vagyok ilyen helyzetben.

Vagy van olyan hely ahol felnőtteket 1 év alatt felkészítenek arra hogy újraérettségizzenek? Egyébként is szívesen átvenném a dolgokat. Nagyon fáj hogy nincs alap tudásom. Mindig is jó tanuló voltam, gyerekként nem gondoltam volna hogy így alakult az életem, ha belegondolok akkor már sírni lene kedvem. Pedig mindig fontosnak tartottam a tudást és jó képességeim is voltak. Viszont tényleg esélyem sem volt hogy akár a középiskolát normálisan elvégezzem. Már sokkal rosszabbak a képességeim, megyört az élet. Azért ha megerőltetem magam még mindig összejöhet a dolog, csak nemtom merre induljak.

2021. jún. 20. 22:29
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
10: köszönöm a választ. Nehéz kérdés hogy jó vagyok-e matekból. Mindig az osztályelsők közt voltam általánosban. Jól ment a matek. Aztán szörnyű iskolákba kerültem, be se jártam, országból országba kerültem (úgy jártam iskolákba hogy egy szót nem tudtam a helyi nyelvből). Esti gimnáziumban is én voltam a legjobb metekból, de ez nem jelent sokat. 30 emberből 4-nek sikerült a matek érettségi. Nekem lett a legjobb, de ez csak egy 2-es középfokú éretttségit jelent. Szerintem az érzékem megvan hozzá csak kb. 0-ról kéne kezdenem. Sok munka lesz. Egyébként érdekesnek találom a matekot.
2021. jún. 21. 10:30
 12/14 A kérdező kommentje:

Jah és persze azóta eltelt 10 év ami eléggé meggyötört. Biztos hogy már nem megy olyan könnyen a matek mint ahogyan régen ment volna ha van rá esélyem. Azért szerintem sok munkával össze tudom hozni. Persze az nehéz lesz hogy önálóan kell tanulnom. Azért van lehetőségem segítséget kérni, vannak magán tanárok és úgy láttam vannak magán gináziumok felnőtteknek akik tényleg tovább akarnak tanulni.

Egyébként még csak nem is most kezdem a tanulást. 1 év múlva kezdek el kőkeményen ráálni az újraérettségizésre. Addig van pár komoly probléma az életemben amiket először meg kell oldanom.

A jelenlegi ügyintézői munkám mellett még akár nappalira is mehetnék. Elég szabad az időbeosztás és nem viszi el minden időmet. Csak emailezni kell. Még meglátom hogy nappalit, levelezőt vagy estit választok majd.

2021. jún. 21. 10:37
 13/14 anonim ***** válasza:
62%

#7 Nem, nem, ez valami félreértés lehet. A FOSZK nem fősikola, vagy annak megfelelő képesítés.

Manapság nem igazán van különbség egyetem és fősuli között, hisz a legtöbb esetben úgyis BSc/BA-val kezd az ember, majd utána megy mesterre.

A BSc/BA felel meg a régi főiskolai diplomának, ez ugye 3-3,5 éves. Az MSc/MA pedig a régi egyetemi diplomának felel meg, ez +2 év.

Míg a FOSZK a felsőoktatási szakképzés megtévesztő, hisz nem felel meg felsőoktatási végzettségnek. Ez majdnem egy puccos OKJ, ami 2 éves. Például ha mérnökinfóra mész, nem mérnökinformatikus leszel, hanen mérnökinfós asszisztens, jogi aszisztens stb.

Tárgyakat fogadnak el alapképzésre (BSc/BA) ha elvégzi a FOSZK-ot, így általában elfogadnak másfél évet a 3 éves alapképzésből neki.

Ezt nem feltétlen a hetesnek írom, hanem a válaszolónak is, hogy tisztában legyen ő is vele.

Így hosszabb ideig tart lediplomázni, de sokan erre mennek elsőnek és csak utána alapképzésre. Így sokaknak nem kell évet halasztani, mert felveszik FOSZK-ra is.

2021. jún. 21. 11:09
 14/14 anonim ***** válasza:
Lehet újra érettségizni ha gyenge lett, emelt érettségi is plusz pont, technikusi is
2021. aug. 17. 10:02
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!