Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hogyan lehet visszaszokni a...

Hogyan lehet visszaszokni a tanulásba? Hogy lehet napi 8-10 órákat tanulni heteken át?

Figyelt kérdés

Érettségi után kihagytam 6 évet. Dolgoztam, hozzászoktam, hogy jól keresek és boldog voltam, stressz mentes.

Viszont nagyobb céljaim voltak, így újra érettségiztem és bekerültem egyetemre. Fogorvos szeretnék lenni.

Rendesen beosztottam a vizsgáim, hagytam pihenő napokat is, de mennek a napok sorban.

Van, amikor nagyon jó, erős 2-3 napot végig tudok tanulni olyan 5-6 órán át (utána már elfáradok agyilag, de testileg nem, fent vagyok nagyon sokáig, másra van energiám).

Viszont az elmúlt 4 napom teljesen kuka. Mindig úgy voltam vele, hogy na majd holnap, de csak mennek a napok.

Szorgalmi időszakban sajnos egy előadáson sem voltam, így az anyagok nagy része eléggé új és sok.

Már csak 3 vizsgám van, de a 3 legnehezebb.

Már csak 4 hét van vissza, és sehogy nem bírom rávenni magam, hogy haladjak.

Mintha feladtam volna, pedig nagyon szeretnék tovább haladni és másodévbe menni, fogorvosként dolgozni pláne, de ez a magolós otthon vagy könyvtárban ülés egyszerűen nem megy.

Motiválnak a csoporttársaim, a családom, tudom, hogy nem lesz anyagi gondom később és elismert jó szakmám lesz, ezért küzdöttem és végre itt vagyok, de mégsem tudok tanulni…

Vannak rossz szokásaim, például, hogy eltolódott az alvás ciklusom: kb magamtól 11-12-kor kelek, viszont hajnali 3-4 kor alszok el.

Nem edzek, mert amikor elmegyek, 2-3 óra elmegy vele és utána álmos leszek, nem tölt fel, csak leszív.

A kedvem nagyon rossz lett, 10 éve nem videójátékoztam kb, mert nem kötött le, ahogy felnőttem, de most azt is szívesebben csinálom, vagy bármit, csak meneküljek a vizsga problémák elől.

Viszont itt hagyni sem tudom a sulit, mert akkor vissza kell fizetni a tandíjat. Jelenleg 8 millió ft-nál tartok, ez is rettentően frusztrál.

Szóval, ti hogy csináljátok, akik nehéz szakra jártok, hogyan vagytok képesek heteken át reggeltől estig tanulni?

2021. jún. 13. 12:35
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Én nem magolós szakon vagyok, de nehéznek szokták mondani.

Én a tömbösített tanulás híve vagyok. Azaz igen, vizsgaidőszakban tanulok rengeteget. Zsinórban 3 nap 8-12 óra megy, utána kell egy kis lazítás, amit ugye csak akkor engedhetek meg magamnak, ha elég eredményes voltam addig.

Én szeretem amit tanulok, ezért szívesen tanulok. Érdekel mi miért van. És tudom hogy jó helyen vagyok, ez motivál. Számomra nem opció a szak otthagyása, mert ez az álmom.

Motivál, ha van egy baráti összejövetel és addig mindent meg kell csinálnom, hogy el tudjak menni.

Utána pedig újra mehet a tanulás. Hosszú ideig napi 6-8 óra menne, ez kb 3-4 hétig max.

2021. jún. 13. 13:14
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Nekem nincs rá különösebben semmilyen taktikám, leülök és elkezdem. Fél óra alatt felveszem a szokasos ritmust és megy magától. Általában tartok szüneteket, amint egy nagyobb témával megvagyok, amíg nem, addig nem. Van hogy 3óra után kisül az agyam vagy csak érzem, hogy nem tudok koncentrálni, nagyon máshol járok fejben, ilyenkor elmegyek csinálni valamit, sorozat/film/játék/könyv/barátokkal lenni/akármi, de eltervezem, hogy pl 4óra múlva újra folytatom, míg be nem fejezem a mai napi mennyiséget. Állítok magamnak 4óra múlva vagy 6ébresztőt és miután már a sokadikat nyomom ki, hogy még 5perc maradt a részből, kellő bűntudatom van ahhoz, hogy nekiüljek ismét, főleg hogy tudom, hogy csak 30percig tart az a nagy szenvedés, amit az elkezdéskor érzek.
2021. jún. 13. 13:20
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
"Szorgalmi időszakban sajnos egy előadáson sem voltam, így az anyagok nagy része eléggé új és sok." - Kertelés nélkül, ez a féléved itt úszott el. A fogorvosihoz hasonló tanulósabb szakokon egyszerűen nem működik az, hogy év közben nem foglalkozik vele az ember, és a vizsgaidőszakban akar mindent behozni a nulláról. Ezt szerintem te is érzed, a bűntudat meg még inkább megbénít. Csodát tenni nem lehet. Ha tényleg fogorvos akarsz lenni (és nem csak a "majd sok pénzem lesz" az egyetlen motivációd, ami édeskevés egy ilyen szak elvégzéséhez), szedd össze magad, gondold át, melyik az a tárgy, amivel a legkevésbé necces csúsznod, azt hagyd a végére, vedd be a leszarom tabletát, költözz be a könyvtárba és told, lesz ami lesz. (Egyébként hogy jön ki az, hogy a tandíjjal 8 milliónál tartasz, de még nem végeztél az első évvel? Ezt nem egészen értem. Csúsztál már, vagy külföldön tanulsz?) Ha nem akarsz valamit csinálni, ne folytasd csak azért, mert már egy csomó pénzt beleöltél. Nem éri meg. De ezt te érzed.
2021. jún. 13. 13:56
 4/4 anonim ***** válasza:
Előszőr tanulj például napi 1 órát és minden nap egy kicsivel noveld a tanulas idotartamát, fokozatosan. Nekem ez a 8-10 soknak tűnik, kevesebb is elég még a fele is elég lenne.
2021. jún. 16. 09:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!