Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Van aki emberi erőforrás...

Van aki emberi erőforrás tanácsadó mesterképzésen tanul?

Figyelt kérdés
Lenne néhány kérdésem a képzéssel kapcsolatban :)
2021. jún. 13. 00:23
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Csak tanultam, de már végeztem, mi a kérdésed?
2021. jún. 13. 07:49
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
Ez engem is érdekelne. Milyen a szak? El lehet vele helyezkedni?
2021. jún. 13. 09:05
 3/17 A kérdező kommentje:
Hát úgy mindenről, nehéz volt a képzés, el tudtál vele helyezkedni? Nappalin vagy levelezőn csináltad, milyen volt az alap diplomád? Bocsi a sok kérdésért csak el akarom dönteni hogy megéri e nekem.
2021. jún. 13. 10:28
 4/17 anonim ***** válasza:
0%
Kérdező, tessék? Ezeket magadtól kérdezed? Mert mi meg tőled!
2021. jún. 13. 10:33
 5/17 anonim ***** válasza:
0%
Jaaaa, azt hittem már ott tanulsz.....bocsi
2021. jún. 13. 10:34
 6/17 A kérdező kommentje:
Hát bocsánat de nem nem tanulok ott még.
2021. jún. 13. 10:46
 7/17 anonim ***** válasza:
85%

Oké, akkor néhány infó. Szerintem:

1. A HR az nem egy egységes tevékenység, hanem sokféle szakmát takar, amelyek lehetnek teljesen különbözőek. A saját személyiséged, érdeklődési köröd (na meg a lehetőségeid, ismeretséged, "történeted") határozzák meg, hogy mihez kezdesz vele. A HR-es lehet fejvadász, vállalati HR-es (és ezen belül lehet, hogy csak munkaszerződéseket meg egyéb papírokat intézel), de a vállalati HR-en belül is lehet, hogy oktatással, belső képzésekkel, vagy éppen kulturális programok szervezésével, karrierfejlesztéssel foglalkozol. Lehet még a HR-es coach, karriertanácsadó, dolgozhatsz felnőttoktatásban stb. stb. (És extrém példa, de van egy kollégám, aki egy HR-es diplomával nagyválallati stratéga...) A lényeg, hogy a HR nem egy egységes foglalkozás, hanem ezen belül van többféle lehetőség, és biztos, hogy megtalálod ezek között azt, ami neked tetszik!

2. Viszont a számomra érdekesebbik részéhez (tudásmenedzsment, oktatási programok, belső vagy külső tréningek stb.) nem feltétlenül a HR az egyetlen jó diploma, mert pl egy pedagógus diploma éppen olyan jó, mint ahogyan az összes más gazdasági diploma is (egy gazdmenes vagy marketinges is simán csinál belső képzéseket, lehet coach stb.), ami növeli a munkaerőpiaci versenyt. Arról nem beszélve, amikor a pszichológusok is versenybe szállnak (van nekik is HR-szakirányú mesterképzésük pl. a BME-n, de enélkül is simán csinálhatják), és azért ők a soft területeken magasabban képzettek.

3. Az előző pontból is következően, meg alapból is, rendkívül nagy a túlképzés HR-es területen, egyszerűen túl sok ilyen diplomát bocsátanak ki, plusz még tarolnak a HR-en a pszichológusok, pályaelhagyó pedagógusok, szintén túlképzéstől szenvedő gazdmenesek... óriási a verseny. Ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen vele érvényesülni, de nagyon ambíciózusnak és főleg nagyon jónak kell lenned.

4. Legyünk őszinték, ez Magyarországon egy női szakma. Nézd meg egy átlag cég HR osztályát, túlsúlyban vannak a bombanők. Mondjuk ez valahol érthető is, hiszen emberekkel kell foglalkozni, de kissé igazságtalan mondjuk a pasikkal szemben. És ugye a modell-kinézethez nem minden esetben osztják az emberséget és a szakértelmet...

5. Csak a nagyobb (50+ fős) cégeknél van külön HR-es, ami eleve korlátozza a munkahelyek számák. Szóval nagy verseny, kevés munkahely. Erre készülj fel.

6. Ugyanakkor a multiknál a HR-esek az utolsó előttiek, akiket kirúgnak (az utolsók a rendszergazdák :D), inkább a HR szokta leépíteni a többieket. Ennek ellenére tényleg nagy a munkaerőpiaci verseny.

7. Készülj fel arra, hogy ez egy eléggé lenézett szakma. Én azért mentem ide, mert bölcsészdiplomám volt előtte, és azt gondoltam, ezzel amjd megélek valahogy, de végül nem maradtam meg ebben a szakmában. Lehetett volna érvényesülni ezzel is, de inkább nőknek javaslom ezt a pályát, különösen jól kinéző, nagyon jól kommunikáló nőknek.

Összefoglalva a tanácsom: ha érdekel ez a terület, inkább menj gazdálkodás és menedzsmentre (gazdmen), hogy ne korlátozd a későbbi elhelyezkedésedet. A gazdmenes is simán lehet HR-es, viszont sok minden más pozícióban szívesebben látják (projekt menedzsertől kezdve stratégián át tényleg szinte bárhol). Ha humános vagy, akkor is meg tudod csinálni, illetve javaslom még a kereskedelem és marketinget is (kermark), aminek szintén hatalmas humán területei vannak, és ez is egy jobb diploma. (Én végül a HR diplomám után marketinget tanultam, és azóta ez utóbbiból élek.)

HR diplomát csak másoddiplomának javaslok, mondjuk gazdmen alapképzés után, és csak akkor, ha már eleve ilyen területen dolgozol, pl. voltál gyakornok multinál HR-en, és már egy kicsit beástad magad a szakmába. A fenti 2-3. pontokból következően hatalmas az esélyed arra, hogy elvégzed, de nem találsz vele munkát, ha nem tudtál ügyesen elhelyezkedni gyakornokként. (És ebből következik, hogy bármit is tanulsz végül, haladéktalanul keress gyakornoki munkát, lehetőleg minél nagyobb és nevesebb multinál. Életet ment.)

Végül annyit szeretnék mondani, hogy nem mindenkinek való az emberekkel való foglalkozás, és sajnos ezt sokan nem veszik figyelembe. Javaslom, hogy elsőnek töltsd ki ezt a tesztet, és gondolkodj el az eredményen: [link]

2021. jún. 13. 10:48
 8/17 A kérdező kommentje:
Szia köszönöm a bőséges választ! Ezt a tesztet en is kitoltottem köszönöm :)
2021. jún. 13. 11:17
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

Sziasztok! Én is ezt szeretném tanulni, mert nagyon érdekel a képzés és szeretnék majd ebben dolgozni. Engem nem érdekel, hogy mennyire telített a szakma, a munkahelyek, nekem akkor is ebben "kell" dolgoznom, mert ez az álmom. :) Szerintem sok mindent lehet vele kezdeni, a 7-es válaszoló részletesen kifejtette. (Köszönöm, nagyon hasznos volt!) Más terület nem vonz, úgyhogy én belevágok! Nő vagyok (bár nem bomba) :D

Sok sikert Kérdező!

2021. jún. 13. 22:24
 10/17 anonim ***** válasza:
100%
Szívesen, sok sikert Neked is! 🤝🏆🥇
2021. jún. 13. 22:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!