Van-e olyan aki írt már javítot éretségiből. Most nem arra gondolog hogy 1-est sikerült kijavítani hanem az éretségi lezárta után javított valamelyk tantárgyon utólag?
1-es, és ettől a hozzászólástól most jobban érzed magad...? Itt egy ember, aki fejlődni szeretne, és te ilyen lenéző hangnemben próbálod elvenni a kedvét? Elképesztő.
Én voltam utólag érettségizni, habár sajnos nem mentem el a szóbelire, de hátha tudok segíteni. Mi a kérdés?
Elég drága volt, ilyenkor ugye már fizetni kell, kb. olyan 20-30 ezer lehetett talán, de lehet azóta még drágább. Az érettségire jelentkezés papírját elküldöd postán az illetékeseknek, és ők jelölik ki, melyik iskolában írhatod meg. Az én időmben így volt még, nem tudom azóta átálltak-e a digitális ügyintézésre.
És nem épp azt próbálja tenni a kérdező...? Mert gondolom ha érettségire jelentkezik, akkor tanulni szándékozik...?
Remélem egy vicc volt, hogy magyartanár vagy, vagy csak feltételesen írtad, az ilyen hozzáállású emberek ne tanítsanak már légyszi, még a létezéstől való kedvüket is elveszed a diákoknak.
1-es, lehet, hogy a kérdezőnek nem jó a helyesírása, de ő legalább nem hazudik... Te úgy vagy magyartanár, ahogyan én űrhajós. Ugyanis ha magyartanár lennél, akkor tudnád, hogy a véleményed senkit nem érdekel az érettségin, és akkor is át kellene engedned, hogyha MINDEN EGYES SZÓT HELYTELENÜL ÍR, ugyanis helyesírásért legfeljebb 15 pont vonható le, ami a maximálisan elérhető pont 10%-a, szóval akár még 5-ös is lehet gyatra helyesírással. Egyébként meg a helyesírás nem minden, de tény, hogy fontos, és kell is vele foglalkozni.
És a kérdezőnek inkább legyen rossz a helyesírása, minthogy olyan alpári legyen, mint te...
#1-es voltam. Látom, hogy sokaknál erős reakciót váltottam ki a hozzászólásommal. Ettől függetlenül nem változott a véleményem; s egyébként a hozzászólásom a legkisebb mértékben sem volt alpári. Tárgyszerű volt, őszinte és lényegre törő. Itt ugyanis nincs helye a kertelésnek, a tapintatnak. Akinek ennyire rossz a helyesírása, mint a kérdezőnek, annak az érettségiig el sem lett volna szabad eljutnia. Az ilyen embernek a szemébe kell mondani a hiányosságait, ha más eddig ezt elmulasztotta megtenni. Már legkésőbb a középiskola 10. osztályában meg kellett volna buktatni a kérdezőt magyar nyelvből, s addig nem engedni tovább, amíg a helyesírásán nem javít. A kérdezőnek pedig mielőbb fejleszteni kellene a helyesírását, hogy joggal nevezhesse érettségizettnek magát. Saját magának kellene önszorgalomból kijavítani azt, amit az oktatási rendszer vele kapcsolatban elmulasztott.
Ettől függetlenül szerintem a magyar oktatási rendszer szégyene, hogy ilyen ember egyáltalán eljuthat az érettségiig. Felhígult az egész közoktatás, s ennek eredményeképpen az egyetemekre is bekerülnek, sőt diplomához is jutnak olyan szellemileg sötét alakok, akiknek néhány évtizede még az érettségi sem sikerült volna. Ennek eredményeként már az iskolákban oktató pedagógusok is egyre nagyobb arányban a szellemi középszerűség képviselői. Az értelem, a szellemi igényesség, és a műveltség hanyatlását éljük át jelenleg. Egyre kevesebben olvasnak rendszeresen igényes szépirodalmat, egyre kevesebben gazdagítják aktívan az elméjüket és a lelküket. Az elsivárosodás és a felszínesség ragályként elhatalmasodik az emberekben. A kérdező hozzászólásával implicit módon ezt a lesújtó képet támasztotta alá, hiszen érettségizettként tett tanúbizonyságot elfogadhatatlan helyesírásról, nyelvi kulturálatlanságról. Ez a véleményem, ha tetszik, ha nem, s ezen a fórumon egyszerűen hangot adtam ennek. Szerintem elkeserítő a helyzet az országban, és igazából a világ legnagyobb részén is.
Akinek más minderről a véleménye, lelke rajta. Természetesen tudom, hogy kisebbségben vagyok a meglátásaimmal, sajnos.
A továbbiakban nem kívánok ehhez még egyszer hozzászólni, hiszen elmondtam, amit akartam.
Ha nekem lett volna ilyen "magyartanárom", szerintem sose teszek emelt magyart.
A kérdezőnek bármilyen problémája lehet, ami miatt nem tud helyesen írni, de így van, az összes diszlexiás és diszgráfiás embert addig kínozzunk, amíg lehet.
(Mások pont az ilyen "tanárnők" miatt nem tanulnak meg helyesen írni, vagy értőn olvasni ;) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!