Az min múlik, hogy hova vesznek fel PhD-re? Hogy mondjuk felvesznek e a szakomtól eltérő területre?

Figyelt kérdés

Ha van egy magyar nyelv és irodalom MA diplomám, akkor min múlik, hogy kizárólag csak a irodalom és kultúratudományok doktori iskolákba mehetek e, vagy mondjuk felvesznek e egy filozófiai tudományok doktori iskolába?

Elvileg lehetséges, hogy valaki olyan területen doktoráljon, ami nem egyező tudományágba tartozik a mester diplomájával… Hiszen vannak akik matematikusként doktoráltak pszichológiából, ahol még a tudományterület sem egyezik.

Csak érdekelne, hogy ez min múlik.

Esetleg a diploma munkán?

Ott kell hogy legyen valami kapcsolódási pont?

Vagy az is elég hogyha meg tudja indokolni, hogy miért érdekli más?

2021. jún. 10. 13:45
 1/6 anonim ***** válasza:
44%

Józan ész, plusz a felvételi bizottság döntése.

Ha gyógyszertudományokból akarsz PhD fokozatot, akkor gyógyszerész, orvos, biológus, vegyész, vegyészmérnök alapképzettség kell hozzá; nyilván egy irodalomtanárnak nem fog menni.

2021. jún. 11. 13:29
 2/6 A kérdező kommentje:

Milyen válasz ez, hogy józanész?

Írtam, hogy van olyan akinek úgy van pszichológia PhD fokozata, hogy közben matematikus.

Sosem járt pszichológiára…

Erre kaphatnék esetleg magyarázatot?

2021. jún. 11. 13:32
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

A mi (bölcsész) tanszékünkön több ember is doktorált idegen diplomával. Annyi a titka, hogy (1) minimális műveltséget kell mutatnod a célterületen (2) interdiszciplináris kutatási témát kell választanod, amely mind a két területbe beleillik (3) erről meg kell győznöd a tanszékvezetőt, vagy legalább egy bennfentes tanárt.

Tehát ha mondjuk magyar MA diplomád van, simán mehetsz filozófia doktori programra, csak egyrészt mondjuk azért legyél a filozófiában olvasott, pláne nyelvfilozófiában, válassz olyan kutatási témát, amely mindkét szak tematikájába beleillik (például "a nyelvújítás nyelvfilozófiai vonatkozásai"), és sürgősen keress egy tanárt a tanszékről, aki bejuttat (segít felkészülni a felvételire stb.).

2021. jún. 13. 07:47
 4/6 anonim ***** válasza:
26%

Józan ész:

a PhD fokozat azt jelzi, hogy az adott területen képes vagy önálló kutatásra. A PhD doktori oklevélben is ez van.

Na most hogy akarsz PhD fokozatot egy olyan szakmából/területből, amit nem ismersz? Nyilván előbb képzettséget (célszerűen: diplomát) kell szerezned az adott területből, hogy aztán önállóan tudd eredményesen kutatni.

Na most amit leírtam, az a műszaki tudományokra igaz.

Léteznek olyan tingli-tangli doktori iskolák, ahol egy értelmesebb gimnazista is szerezhetne fokozatot. Pl. Testnevelési Egyetem.

Az, hogy a matematikus ismerősöd hogy/hol szerzett PhD-t pszichológiából, azt tőle kellene megkérdezni.

Nekem a pszichológia kicsit a levegőben lóg, nem tudom, milyen alapképzettség kell hozzá, és egyátalán kell-e..

2021. jún. 14. 16:53
 5/6 anonim ***** válasza:
70%

4. “ Na most hogy akarsz PhD fokozatot egy olyan szakmából/területből, amit nem ismersz?”

Úgy, hogy interdiszciplináris területen írod a doktorit, amelyben mindkét szak egyformán kompetens, mondjuk valamilyen bioelektronikai témából írod biológus alapdiplomával a VIK-en. (Nem tudom, ilyen létezik-e, csak mondtam valami random dolgot.) Én ismerek ilyen kereszt-doktoris embereket mindenféle területről.

2021. jún. 14. 17:27
 6/6 anonim ***** válasza:
Ha interdiszciplináris területből doktorálsz, akkor is ismerned kell mindkét területet; az egyiket (ami az alapszakod) nyilván jobban, a másikat annyira, amennyire az interdiszciplináris doktori munka megköveteli.
2021. júl. 5. 14:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!