Szociológiát megéri tanulni?
Van két szak, amelyek toronymagasan alulértékeltek: a szociológus és az informatikus könyvtáros.
Szociológiát akkor van értelme tanulni, ha nagyon jó vagy matekból, és bírni fogod a statisztikát. Mert a szociológia kvantitatív társadalomtudomány. Amúgy meg bankot lehet vele robbantani, ha szociológiáról adattudományra (data science) szakosodsz. Magyarországon is van külön mesterszak szociológusoknak erre (Survey statisztika mesterszak az eltén).
Szóval a szociológiával úgy lehet megélni, hogy
- elvégzed a szociológiát
- kimaxolod közben a statisztikát
- megtanulsz R-ben és/vagy Pythonban programozni
- arra is figyelj, hogy ezeket a tárgyakat vedd fel más karokról: lineáris algebra, analízis vagy kalkulus (kellenek a mesterszak felvételihez)
- közben elmész piackutatási gyakornoknak
- továbbmész survey statisztika vagy data analytics vagy data science mesterszakra
.... és végül multinál landolsz piackutatás vagy adat analitika osztályon.
Még jobb stratégia, ha szociológia mellé felveszel egy marketing szakot is. Bomba siker.
Szociológiát végeztem...
És pont akkor kivétel vagyok; jó vagyok matekból, statból és nincs gondolom az analitikai hozzáállásommal sem. Csak épp engem az emberek megismerése, semmint a száraz üzleti világ vonz inkább...
4. "nem értem, miért jönnek a kommentelők folyton ilyesmivel"
1) Azért, mert ha megnézed a stack overflow stb. felméréseket, az adattudósok egy része szociológiából jött.
2) A szociológia az egyik legjobb alapozás az adattudományhoz.
3) Mivel az üzleti életben dolgozom (vállalati stratégián) másfél évtizede, innen látom, hogy ennek a tevékenységnek az egyik legfontosabb része a szociológia (és pszichológia). Most is éppen ilyesmikkel foglalkozom, a mostani projektemben.
4) Amikor volt haladó céges SPSS tanfolyamunk, azt is egy szociológus tartotta. Illetve az adatelemzésben penge kollégák fele szociológus.
5) Értem, hogy sokan alibiből mennek ide, de ez nem változtat a tényálláson, hogy ha valaki jó karriert akar csinálni szociológiával, akkor tud. Mert lehet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!