Pszichológiát szeretnék tanulni, hogyan válasszak ezen belül pályát és mi szükséges hozzá?
Nem csak olyanokról beszélek mint pl felvételihez szükség van jó bioszra/törire/ilyesmi (csak mint példa), hanem hogyha egyetemre mennék, ott milyen előismeretek szükségesek, mennyire éri meg ilyen irányba tanulni, stb...
Gyermek pszichológus szeretnék lenni, úgy nagy vonalakban... De nem ilyen irányba tanultam, még csak a közelében sem, mondhatnám úgy is hogy "azt tanultam amit mondtak" (szülők), de eljutottam oda, hogy ne feltétlen tőlük függjek és azt tanuljam amit szeretnék, nem azt, amit ők akarnak.
Értem, köszi!
Szerinted ha valaki pszichológiával szeretne foglalkozni, pontosabban olyan területekkel amit én is említettem, pl család-, gyermekpszichológia, kezdetnek elég az, hogy jó empátiája van? Hogyha esetleg túl erős empátiával rendelkezik valaki, az gondot okozhat?
Hm... Mondjuk az empátia és az "oda rohanok megölelni a velem szemben ülő személyt" egyáltalán nem jó példa, mert a két dolog nem ugyanaz, de te úgy állítod be, mintha az lenne 😅 az empátia együttérzést takar, hogy mennyire tudsz ráhangolódni a másikra, a másik érzéseire. Lehetsz te a legközömbösebb személy a földön, az nem tesz semmit azzal, hogy megölelsz valakit vagy nem.
Van egy ismerősöm, aki 21 éve tanul és dolgozik ebben, azzal a céllal hogy család pszichológus legyen. Érdekes módon sokszor megjegyezte, hogy a "kollégák" akik jól tanulnak, de annyi empátiával (mint együttérzés, nem mint "megölellek mert miért ne") rendelkeznek mint egy kavics.
Ahhoz,hogy emberekkel foglalkozz, nem csak az kell hogy sokat tanulj. Ha informatikáról van szó? Persze! A gépek nem éreznek, a gépek nem élőlények, nem emberek. Ott nincs szükség empátiára.
Feltettem neki is ezt a kérdést, de kíváncsi voltam, mit mondanak, mit gondolnak mások. De az,hogy az empátiát egy kalap alá vegye valaki azzal hogy meg akarsz ölelni valakit, hát egy egész új dolog...
Neked lehet, hogy egészen új dolog, aki pszichológia szakon van, az nagyjából 10-szer hallja ezt/félév.
A másik. Rendben, ahhoz, hogy emberekkel foglalkozz, nem csak az kell, hogy sokat tanulj. Ezt írtad. De ha meg nem tanulsz sokat, sosem jutsz el oda, hogy emberekkel foglalkozz, mint pszichológus.
Folytatom. Én egy példát írtam. Sosem mondtam ezt, hogy kizárólag ez az empátia. Nyilván kell empátia, hogy tudj hatékony lenni a munkában. Ebben a munkában.
Az empátiával viszont nem csak az együttérzés tartozik bele, hanem az is, hogy a másik személy lelkiállapotába beleélje magát az ember, átélje. Na, ezt kell félretenni. Te nem éled át, te megérted a helyzetet, meghallgatod, nem osztozol az érzelmi élményeiben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!