Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Megmagyarázná nekem valaki,...

Megmagyarázná nekem valaki, hogy mi is az a marketing?

Figyelt kérdés
Szóval arra lennék kíváncsi, hogy ha ilyen irányban tanulok tovább, akkor miben kell erősnek lennem, illetve aki marketinges, annak lényegében mi a feladata?
2010. aug. 18. 12:49
 1/3 anonim ***** válasza:

Kereskedelem és marketing (BA) szak

A képzés célja:

Olyan gazdasági és üzleti ismeretekkel, kereskedelmi és marketing szaktudással és készségekkel rendelkező gazdasági szakemberek képzése, akik alkalmasak a különböző termékek és szolgáltatások kereslet-vezérelt beszerzésére és értékesítésére, kis- és középvállalatok kereskedelmi és marketing tevékenységének szervezésére és irányítására, továbbá kellő mélységű ismeretekkel rendelkeznek a képzés második ciklusban történő folytatásához.

Ideális jelentkező:

Aki a kereskedelem és marketing területén menedzseri munkakör ellátására készül, érdeklődik a stratégiai tervezés, valamint operatív irányítási tevékenység iránt. Foglalkoztatják a kereskedelemben forgalmazott áruk jellemzői, a fogyasztóvédelem kérdései és át akarja látni egy termék útját a termelőtől a fogyasztóig. Szeretné megismerni a bevásárlóközpontok, hipermarketek és logisztikai központok működését és az ott felmerülő technológiai, kommunikációs és pénzügyi folyamatokat. Érdeklődik a vállalatok által alkalmazott marketing eszközök és stratégiák iránt, illetve szeretné bővebben megismerni a termelő, kereskedő és szolgáltató vállalatok célpiac- és szakmaspecifikus tevékenységét is.

Főbb tárgyak:

A. Általános alapozó ismeretek:

Gazdaságmatematika, Statisztika, Közgazdaságtan, Pénzügy, EU tanulmányok, Szociológia, Informatika

B. Üzleti alapozó ismeretek:

Vállalati gazdaságtan, Gazdasági jog, Marketing, Vállalati pénzügyek és adózási alapok, Számvitel, Menedzsment, Üzleti kommunikáció, Általános gazdasági nyelv: angol, német, francia, orosz, olasz, spanyol. Kereskedelem és marketing szaknyelv: angol, német, francia, orosz, olasz, spanyol.

C. Alapszaknak megfelelő tantárgyak:

Marketingkutatás, Logisztika, Nemzetközi marketing, Marketing-menedzsment, Nemzetközi üzleti technikák, Termék- és technológiai ismeretek, Szolgáltatás-marketing, Kereskedelmi marketing, Szervezeti magatartás, Marketingkommunikáció, Kereskedelem gazdaságtana

Szakirányok és specializációk:

-> Értékesítés-szervezés szakirány

Kereskedelmi informatika, Személyes eladás, Kereskedelmi üzemszervezés, Fogyasztóvédelem, Kereskedelmi logisztika, On-line marketing, Vállalati esettanulmányok

-> Marketing-menedzsment szakirány

Marketing tervezés módszertana és gyakorlata, Kvantitatív és kvalitatív kutatás gyakorlata, Fogyasztói magatartás, Márka és kategóriamenedzsment, Marketingcsatorna tervezés és menedzselése, Piacbefolyásolás rendszere

Elhelyezkedési esélyek és lehetőségek:

A Kereskedelem és marketing szak az üzleti szféra, a vállalkozások tevékenységének, szervezeti működésének különböző területeire képez. A szak a marketing szakmai funkcióihoz (a piaci és fogyasztói elemzéshez, a stratégiai és operatív piaci tervezéshez, a termék- és szolgáltatásfejlesztés piacorientáltságának biztosításához, az árképzéshez, az értékesítéshez), valamint a kereskedelmi vállalkozások működtetéséhez tartozó munkakörök betöltésére alkalmas szakembereket bocsát ki.

A munkaerő-piaci igény ezen szakképesítéssel rendelkezők irányába erős, egyrészt azért, mert a nagyvállalatok funkcionális egységei mellett a kis- és középvállalkozások fejlődésükben napjainkban jutnak el a marketing tevékenység differenciáltabb művelésének a felismeréséhez, s alkalmaznak ezen a területen több munkatársat. A kereskedelem, más szolgáltatások és számos nem üzleti terület fejlődése is aktuálissá teszi marketing munkatársak alkalmazását.

A következő években sajátos generációváltás is jelentkezik a marketing terén az új, szakképzett munkatársak iránti igény növekedésével, hiszen a piaci verseny éleződése, a nemzetközivé válás kiteljesedése preferálja a képzettebb, sokoldalú kompetenciával rendelkező munkatársak alkalmazását.

Remélem tudtam segíteni.

2010. aug. 18. 13:23
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Még lenne egy-két kérdésem:1, Ezt a szakot eltudná végezni egy átlagos gimnáziumi diák, aki nem kiemelkedő semmiben, viszon reál beállítottságú.

2, Milyen nehéz bejutni erre a szakra?

3, Én értem ezt a leírást, de olyan tág munkakört szab meg, szóval az lenne az utolsó kérdésem, hogy egy hétköznapi kezdő marketingesnek mi a feladata egyszerűen megfogalmazva?

2010. aug. 18. 16:56
 3/3 A kérdező kommentje:
Jajj még lenne egy: úgy tudom, hogy szakmai nyelvvizsga szükséges hozzá, viszont azt nem tudom, hogy csak a mesterképzéshez kell, vagy az alapképzéshez is?
2010. aug. 18. 16:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!