Az embereknek milyen szempontok alapján érdemes eldönteniük hogy menjenek e egyetemre vagy mondjanak le róla?
Az alábbi szempontokat leszámítva:
-Középiskolai/érettségi jegyek
Próbálom összeszedni az összes szempontot ami alapján meghozhatom a döntést.
Alapvetően abból indulnék ki, hogy mivel szeretnék foglalkozni, illetve hogy ne haljak éhen belőle.
Ha nincs elképzelésem, akkor csinálnék pár pályaválasztási tesztet, utána olvasgatnék, milyen lehetőségek vannak, mit dolgozhatok, aztán kiválasztanék pár területet, aminek utána olvasnék.
Szerintem nem fontos egyetemet végezni annak, akinek a munkájához ez nem szükséges. Tehát ha asztalos akarsz lenni, akkor ne menj egyetemre. De ha pl. informatikus, akkor sem fontos jelen pillanatban, de ott már elgondolkodnék, hogy a későbbiekben lehet, hasznos lenne, ha van róla egy papírom.
Meg szerintem gondold végig, mihez akarsz kezdeni az életeddel. Ha pl. külföldön akarsz élni, akkor kell egy jó szakma, vagy egy magas végzettséggel rendelkező hiányszakma. Illetve sok pénz.
Ha nem akarsz alkalmazott lenni, olyan szakma kell, amivel tudsz saját céget csinálni, vagy egyéni vállalkozó lehetsz.
Kezdetnek ennyi. Ezek után úgyis jönnek az újabb megválaszolandó kérdések.
Én aszerint mérlegeltem, hogy megéri-e 3.5 év szenvedés azért, hogy a maradék 40-50 év munkaviszonyom jobb körülmények között legyen jó fizetésért.
Persze ehhez értelmes szakot is kell választani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!