Tudnátok nekem linkelni egyetemi jegyzeteket vagy előadásokat? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Képtelen vagyok eldönteni, hogy milyen irányba szeretnék továbbtanulni. Sok minden érdekel, de még semminél sem éreztem azt, hogy én tényleg ezt szeretném csinálni.

Mindenféleképpen egyetemre vagy főiskolára szeretnék menni. Innen jött az ötletem, hogy valószínűleg ha tudnák előadásokat vagy tananyagokat megtekinteni, akkor képet tudnák kapni arról, hogy mennyire szívesen tanulnám az adott szakot.

Tudnátok nekem segíteni ebben?

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!

2021. febr. 18. 21:00
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Kicsit pontosítsd a kérdésed, hogy milyen tantárgyak érdekelnek, mivel szeretsz foglalkozni szabadidődben, szeretsz emberekkel/ gyerekekkel foglalkozni, csapatban vagy egyedül dolgoznál, a monotonabb vagy a kreatívabb munkát szereted, egy irodában/laborban esetleg terepen dolgoznál, beszélsz nyelveket, amit szívesen használnál a munkád során?

Az egyetemek, karok honlapján megtekintheted a mintatanterveket.

Hiába írom, hogy legyél óvodapedagókus, ha nem tudsz énekelni, hiszen már az egyetemre se jutnál be, vagy éppen, hogy legyél építészmérnök, ha nem tudsz rajzolni stb.

2021. febr. 18. 21:31
 2/10 anonim ***** válasza:
83%
Kicsit szűkítsd a kört. Egyébként az e-oktatás miatt szerencséd van, mert egyébként egyetemi előadásokat nem találnál sehol. Nem véletlenül, azok azoknak vannak felvéve, akik ott tanulnak (hogyha fel vannak).
2021. febr. 18. 21:56
 3/10 A kérdező kommentje:

#1, itt van pár információ rólam.

Alapvetően nagyon csendes ember vagyok, aki csak akkor beszél, ha nagyon muszáj.

Inkább egyedül szeretnék dolgozni, vagy ha max 2-3 fős csapatban.

Szeretem a változatosságot és a kreatív dolgokat.

Nagyon nem szeretnék irodai munkát végezni, vagyis egész nap ülni a gép előtt vagy adminisztrálgatni.

Szívesen dolgoznák akár terepen is, de csak normális körülmények között, tehát nem hóban-fagyban, esőben, kánikulában.

Érdekel a kutatás is, de laborban semmiféleképpen sem szeretnék dolgozni.

Nem szeretek emberekkel foglalkozni, viszont pici gyerekekkel (csak ha nincsenek túl sokan) szívesen elvagyok.

Jól beszélek több nyelvet is, de nem tudnám elképzelni magam például tolmácsként.

A tantárgyakkal úgy vagyok, hogy a gyakorlati része mindegyiknek érdekel, de az elmélet már nem.

Nagyon nem szeretem a fizikát és a kémiát.

(Mintaterveket már én is nézegettem, de akárcsak a szakleírásoknál, itt sem tudom a tantárgyak nevéből kitalálni, hogy mit takarnak)

2021. febr. 18. 22:45
 4/10 A kérdező kommentje:

Jobban ezek a területek érdekelnek:

*Agrár

*Bölcsészettudomány

*Gazdaságtudományok

*Művészet

*Orvos- és egészségtudomány

*Pedagógus

*Társadalomtudomány

(Tudom, ez nem igazán számít "leszűkítésnek", de azon is rengeteget kellett gondolkodnom, hogy egyáltalán idáig eljussak.)

2021. febr. 18. 22:50
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

1-es vagyok én ezeket nézném meg a helyedben:

-Bölcsésztudományok/ Társadalomtudomány közül:

* Szociológia Bsc+ survey statisztika és adatanalitika szak, ez az elején magyarosabb, humánosabb egy adat statisztikávál az Msc-ve viszont egy jó gazdasági diploma egész jó fizetéssel

* Szociológia Bsc+ társadalmi viselkedés elemzés szak Msc/ Kriminológia, ez inkább pszichológiás

Gazdaság tudományi képzés:

* Alkalmazott közgazdaságtan nagyon matekos szak és irodai munka

* Gazdálkodás és menedzsment mindenből egy kicsit ez jó szak, ha gazdasági vonalon akarsz elindulni, de nem tudod pontosan mit akarsz

* Nemzetközi gazdálkodás, talán, ami még nem annyira kötötten irodai munka

Művészet:

* Akkor jó, ha vannak kapcsolataid a művész világban, más különben nagyon jónak kell lenned, hogy sikeres légy

Orvos és Egészségtudomány, ha nem szeretsz emberekkel foglalkozni akkor kilőve+ ide kell a kémia tudás is elég rendesen

Pedagógusra, mindig szükség van és, ha vállalsz magán órákat, akkor a fizetés se rossz, sok választás van tantárgy kombináció szempontjából is, bár beszélni kell kb. egész nap.

Ha több nyelven jól beszélsz akkor lehetnél nyelvtanár is, az nagyon keresett, nyelviskolában általában egy kisebb csoportot tanítasz, jó fizetésért, de vállalhatsz magán tanyítványokat is.

2021. febr. 19. 00:22
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Szóval semmit sem akarsz, vagy amit mégis azt nem úgy, ahogy egyébként működik. Értem!

Nem egyetemi jegyzet kell neked, hanem önismeret

2021. febr. 19. 05:52
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Talán ez nem teljes értékű válasz, de ez alapján: "Nem szeretek emberekkel foglalkozni, viszont pici gyerekekkel (csak ha nincsenek túl sokan) szívesen elvagyok." a logopédia jutott eszembe.

A többi kijelentésedre sajnos nem tudok példát mondani, mivel kutatások laborban zajlanak, a terepmunka függ az időjárástól is stb. Ahhoz, hogy konkretizálni tudd magadban mit szeretnél, mérlegeld, hogy mik azok a negatívumok, amiket egy számodra izgalmas munka magába foglalhat.

2021. febr. 19. 07:02
 8/10 anonim ***** válasza:
93%

Egy-egy óra egyetemi jegyzete nem releváns ehhez a kérdéshez. Az alapozó tudás nélkül valószínűleg nem érted meg, ha igen, akkor az még nagyon az eleje, a szakma valószínűleg nem is arról szól. Egy-egy adott tantárgy teljes tananyaga vaskosabb, mint egy előadás diasora, elveszted a lényeget, ha az egészet akarod elolvasni, viszont csak egy nagyon kis szegletet látsz, ha csak egy részét nézed meg. A tényleges szakma helyett az esetleges vonzerő inkább a jegyzet átláthatóságából, a jól kinéző diasorból fog fakadni. Ha egy teljes tantárgy tananyagát át is nézed, az még mindig csak egy apró részlet, nem ad valódi képet, a képzés sokkal többől áll.

Ebben a fázisban inkább az egyes szakok népszerűsítő anyagait nézd, összefoglalót a szakon folyó munkáról, lehetőségekről.

Mivel még a terület sincs meg, én szereznék egy papíralapú felvi tájékoztatót (akár régebbi is jó, az iskolád könyvtárában is lehet, hogy van), és az elejétől a végéig átnyálaznám. Ott hasonló formában, szempontok alapján vetheted össze az összes szakot. Ha az alapján van egy konkrétabb elképzelésed, akkor jöhetnek az egyetemi nyílt napok anyagai (most sok online volt, talán vannak fent arra készített videók, anyagok), utána mintatantervek és az adott szakot végzők tapasztalatai.

A mintatantervet én sem tudtam értelmezni, de ráadásul több tárgy, ami elsőre nagyon jól hangzott, nem is olyan volt/nem is indult.

2021. febr. 19. 09:41
 9/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat:)

Most így utólag megnézve pár helyen elég zavarosan fogalmaztam, és le se írtam mindent, amit szerettem volna, így ezeket most pontosítom.

Én a laboros munkanál úgy értem, hogy nem szeretnék kísérletezni vegyi anyagokkal vagy különböző élőlényeken.

Az olyan kutatások érdekelnek, ahol az eddig megszerzett információkat kell analizálni, és úgy megoldást kapni. (példaul egy adott betegséggel rendelkező emberekről kapott információk alapján rájönni, hogy ezt mi okozhatja/mi rá a gyógymód; vagy kutatást végezni arról, hogy az elfogyasztott ételeknek van-e köze az intelligenciához)

Ha emberekkel foglalkoznák, az csak úgy tetszene, ha egyszere maximum 3 főre kéne odafigyelnem. Ezért bár érdekel a tanítás is, nem hinném, hogy csak magánba dolgozva meg tudnák belőle élni.

A pedagógia területéről legjobban a gyógypedagógia érdekel. Nagyon szeretnék valami hasznosat csinálni és másoknak segíteni de félek tőle, hogy nem tudnám jól csinálni a zárkózottságom miatt.

Az orvos és egészségtudomány területén a dietetika, védőnő és a szülésznő szakirányok tetszenek. Mindegyik szép szakma, de félek tőle, hogy a gyenge kémiatudásom miatt nem tudnám őket elvégezni. Plusz itt is visszatart az, hogy nagyon csendes vagyok.

A gazdaságtudományok igazából csak azért jöhetnek szóba, mert sokféle dolgot lehet velük csinálni. Viszont nagyon nem érdekel a közgazdaság és üzlet világa, így valószínűleg nem tetszene.

A művészeteknél én is úgy érzem, hogy kapcsolatok nélkül nem lehet sokra vinni. Ezen kívül tehetséges sem vagyok semmi ezzel kapcsolatosban, szóval ha belevágnák, lehet, hogy nem tudok majd sokra menni vele. Az tetszik bennük, hogy viszonylag szabadon beoszthatom, hogy mikor csinálom, emellett használhatom a fantáziámat.

Az agrár képzések közül a kertészmérnök jöhet szóba, mert lehet dolgozni kinnt a szabadban, és kicsit kreatívkodhatok is közbe. Viszont hosszú távon nem lennék vele boldok, mivel egy idő után monotonná válik.

Így újra átgondolva az agrárt és a gazdaságtudományokat nem érzem a legmegfelelőbbnek, de még mindig teljesen tanácstalan vagyok a hat iránnyal kapcsolatban.

2021. febr. 19. 15:11
 10/10 A kérdező kommentje:

Megint kihagytam pár dolgot, ezért itt folytatom.

A bölcsészettudományok közül a pedagógia és a nyelvszakok érdekelnek. Az utóbbinál az bizonytalanít el, hogy utálok műveket elemezni, és annak ellenére, hogy szeretek olvasni, a kötelezőkkel szinte mindig szenvedek. Viszont nagyon szeretem a nyelveket és más kultúrák is érdekelnek.

A társadalomtudományok közül az összes érdekel az informatikus könyvtáros és a politológia kivételével.

Mivel gyerekeknek szeretnék segíteni, és szívesen foglalkoznák velük, el tudnám magamat képzelni akár a gyermekvédelemben is. Így a szociálpedagógia vagy szociológia is jó választás lehet.

Még amit jobban néztem erről a területről, az a kommunikáció és médiatudomány. Szeretek írni, így gondoltam az újságírásra is, emellett nagyon érdekel az is, hogy hogy hogyan készítenek el egy filmet. (tehát a különböző háttérszakmák, a forgatókönyvírás vagy a rendezés).

Érdekesnek tűnik a kulturális antropológia és a nemzetközi tanulmányok is, de náluk abszolút nem értem, hogy mit takarnak, és emellett eddig nem sok jót hallottam róluk.

2021. febr. 19. 15:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!