Megéri Felsőfokú szakképzésen tanulni?
Foszk is az OKJ-val egyenlő.
Akkor van értelme foszkra menni ha utána mész alapképzésre is. A foszkért ugyanúgy kaphatsz pluszpontot, valamint ha megegyezik a foszk és az alapképzés neve akkor rövidülhet az alapképzés ideje.
Ha már van egy OKJ-d a foszk-ot nem érdemes megcsinálni, szinte ugyanaz. Mondom ezt úgy, hogy én is először FOSZK-on végeztem, ezzel a papírral helyezkedtem el, és csoporttársak is többen.
De utána elvégeztük az alapképzést is, így a foszk csak egy beugró volt, pluszpont és rövidebb alapképzési időre. Ilyen szemmel az OKJ is hasonló, és a legtöbb munkáltató nem is érti, milyen végzettség ez. Ahol nincs bértábla, ott a tudás és nem a papír fog számítani, ahol van bértábla, ott pedig ugyanúgy OKJ szintre fognak besorolni.
#5, mennyivel rövidebb volt így FOSZK-kal az alapképzés?
"De utána elvégeztük az alapképzést is, így a foszk csak egy beugró volt, pluszpont és rövidebb alapképzési időre."
#6, amikor én csináltam 1 évet lehetett vele "nyerni". 90 kreditet számítottak be, de úgy tudom azóta változott a mintatanterv alapképzésenis, így a tárgyak megfeleltetése is más lehet már. Összességében egy 3 éves alapképzést 4 év alatt lehet elvégezni, ami lássuk be, sok esetben a csúszások miatt így is-úgy is 4 vagy több év lesz. Így félúton már jár egy végzettség, amivel már nem csak diákmunkákat lehet utána vállalni suli mellé, ha ügyes az illető a diploma végére több és jobb szakmai tapasztalata lesz, mint egy normál alapképzést végzőnek.
Az lenne a lényege ennek a foszk-nak, hogy mivel ugyanúgy egyetemi keretek között folyik a képzés, ugyanazzal a tantervvel a legtöbb tárgy esetében, így az alapképzés legtöbb alapozó és néhány szakmai tárgyát már nem kell újra végigcsinálni, lehet rögtön a szakirányú kreditekkel folytatni.
A Kérdező esetében viszont ezek a szempontok nem számítanak, ha amúgy nem tervez diplomázni, abban az esetben a foszk majdnem megegyezik az okj-val.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!