A határon túli magyaroknak miből tevődnek össze az érettségi pontjaik?
Én Szlovákiában élek,Magyarországon szeretnék továbbtanulni. Felvi.hu-n is szoktam nézelődni, az érettségi kalkulátort is, de ezzel nem igazán megyek sokra. Nálunk nincs kötelező töri és matek érettségi és a magyar nyelvet és irodalmat egybe osztályozzák, nem kapunk rá külön érdemjegyet a biziben. Az érettségi tantárgyaim a következők: magyar nyelv és irodalom, szlovák nyelv és irodalom,német,biológia, pszichológia, ez az 5. Nálunk emelt szintű érettségi sincs,márpedig ugy tudom, h arra pluszpont jár, igy azt sem ártana csinálna. De ez hogy zajlik? Pl biologiábol leérettségizem az én sulimban, aztán meg Magy.országon is le kell??
Még az is érdekelne, hogy a bizonyitvánnyal hogy működik ez az egész. Az összes bizim számit, mind a 4,évvégi és az évközbeni egyaránt? Melyik tantárgyból nézik a jegyeimet, vagy veszik az összeset?
Nem igazán látom át ezt az egészet, ugyhogy aki segit, annak nagyon megköszönöm előre is :))
A bizit elfogadják Magyarországon, ha magyarul is benne vannak a dolgok, nem kell semmit csinálni, ha nincsenek benne magyarul is, akkor le kell fordíttatni (de ez esetben írj az okev.hu-soknak, mert ezt nem tudom pontosan, az enyém kétnyelvű).
Minden szakon két érettségi tárgyat vesznek figyelembe, de a legtöbb helyen választhatsz több tárgyból, a lényeg az, hogy két olyan tárgyból legyen érettségid, amit kérnek az adott szakon. Nekem még volt (2005-ben) emelt érettségim is, de nem adtak rá többletpontot, csak középszintűnek vették.
Esetleg leírnád, milyen szak érdekel? Akkor jobban el tudnám magyarázni:)
Ha nincs 2 olyan tárgyból érettségid, amit kérnek az adott szakon, akkor bizony abból le kell érettségizni Magyarországon is. Persze ezt akkor is megteheted, ha Szlovákiában már érettségiztél az adott tárgyból, csak Mo.on emelt szinten is tehetsz vizsgát a többletpontok miatt.
Évvégi bizonyítványok nem kellenek.
A szlovákra meg kapsz 50 többletpontot, mert felsőfokú nyelvvizsgának veszik:) Persze csak akkor, ha nem változik jövőre a helyzet, de most még adtak:)
a bizim kétnyelvű, azzal nincs gond :)
mivel pszchológiára szeretnék menni, ezért érettségizem bioszbol és pszichológiából, mivel ha nem jön össze az, h Magy.országon tanuljak, Szlovákiába nekem kell a pszich. érettségi is. Ahogy igy nézegettem az egyetemeket, mindegyiken ugy van psz. szakon, hogy biosz, magyar, töri, matek és idegen nyelv közül kell kettőt választani. Na nálam töri és matek eleve kizárva, mert igy is rengeteg tétellel kell megbirkóznom, vszínű, h magyar és biosz az, amit választok majd.
Eddig ugy tudtam, h az évvégi bizik is számitanak, vmit megszoroznak 2vel v mi és azokra is kapunk pontokat... ezek szerint rosszul tudtam :)
nyelvvizsgát nem lenne rossz összehoznom még ebben az évben, remélem sikerül.
hát ha tényleg kötelező a matek meg töri, akkor nekem eleve ugrott Magy.ország. 7 tantárgyból nem birnék, az már tul sok lenne nekem.
köszi mindkettőtöknek :):)
Szerintem azt a kettőt fogják számítani, amik a legjobban sikerültek az érettségi tárgyak közül (és persze jók a psz. szakra). Tudtommal kötelező is azokat nézni nekik, amikből a legtöbb pontot kaphatod.
Nekem tavaly semmit se néztek évvégi/félévi jegyekből, csak az érettségit.
Az remélem, nem komoly, hogy kötelező nekünk is érettségizni matekból...Szeretnék még egy szakra jelentkezni és hát akkor elég gázos lenne. Ezt nem gondolhatják komolyan, van olyan, aki 10 évvel érettségi után akar jelentkezni, az komolyan tanuljon újra annyi anyagot, mikor neki nem is kell esetleg? Én is olyan szakra akarok jelentkezni, ahová nem kell matek (ha jól emlékszem, nincs a választhatók közt). A törit személy szerint nem bánom, de az átlagember szemszögéből akkor is gáz...Szerintem ez kamu.
nagyon igyekezni fogok, nekem muszaj mind az 5ből a legjobb jegy érettségin...ezt a 3 évet nem igazán vettem komolyan, jegyeim abszolut nem tükrözik a valós tudásom, igaz 3 év alatt a legrosszabb évvégi átlagom 1,8nál nem volt rosszabb.szóval ha jegyeimet nézik, akk nagy gondban vagyok ...
nagyon nagy mennyiség nálunk a töri tételek, tényleg nem birnam, biosz igy is 30a és 30 b tétel, meg még a többi 4 tantárgy. igy is féleg épp eléggé az érettségitől:D
te mire akarsz most jelentkezni?
15:47 vagyok
Bocsi, tényleg lehet, hogy nem figyeltem teljesen oda, így, hogy mondjátok, lehetséges, hogy csak 2012-től lesz ez így. Egyik barátnőm mondta, hogy fog kelleni a töriből is érettségiznie, mert ő MO-on szeretne továbbtanulni. Csakhogy mi majd csak 2012-ben fogunk érettségizni, úgyhogy akkor bocsi az ijesztgetésért :)
jo neked, én még azt sem tudom, hogy kezdek hozzá a terveim megvalósításához :D eddig egyébként tervben sem volt Magy.o., csak utánanéztem, h Szlovákiában 8-10szeres a tuljelentkezés pszich.re, ugyh esélytelen szerintem, h bekerüljek itt valaha is... másra meg nem igen mehetek nálunk biosz és pszichológia érettségivel hmm
de majd lesz vmi :p
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!