Filmrendező szeretnék lenni és hogyan tovább?
Régen nekem is voltak ilyen céljaim de amióta látom hogy mit művel a Színművészeti egyetem, mekkora balhét lever, inkább hanyagolom, sőt azóta itt gyk-n azt is halottam hogy pofára vesznek fel oda embereket, és nem tehetségre.
Mindenesetre ha neked nem szégyen ami most a Színművészetin megy, és valahogy bekerülsz, akkor ajánlott oda menned.
A magyar filmipari oktatás egy nulla, tapasztalatból mondom, az itthoni helyzet jelenleg úgy néz ki.. Hogy elmész az SZFE-re, talán átmész a 3 szintes rostán, bár elég nagy a túljelentkezés... A 8 félévedet megcsinálod, egy halom pénzt elköltesz az egyetemre, a vizsgafilmjeid kimerítenek, és az oktatás sem százas..
Majd végzel, megkapod a diplomád, és a kezedben van egy olyan szakma amelyel a semmi közepén vagy..
Egy hallgatónak 2 lehetősége van, vagy az egyetemi évek alatt, szerencse segítségével talál egy olyan embert aki bent van az iparba, akár kereskedelmi TVnél, vagy Színháznál, vagy filmstúdiónál, gyakornokként teljesítesz, es egyetem utan mehetsz oda, szintén igazábol egy alja kategóriát képviselni, talan a kereskedelmi TVknél nem...
A masik lehetoseg hogy ellengessz az éveid alatt, megcsinálod amit kell, és éled az életed, amikor vége a diplomának akkor nagyvaloszinuseggel elhelyezkedsz egy teljesen más teruleten, talan meg nem is filmipar, vagy ha szinten nagy szerencséd van, talán felvesznek valahova...Nem éri meg
Egyet mondok, ha tényleg képes vagy, mindent kockáztatni az álmaidért, és alázatosan melózni, akkor keress egy kinti egyetemet, Ausztrália, Anglia, Amerika, ahol valamilyen filmes szakot tanulsz, nem muszáj rendezőnek, sőt jobb is ha dramaturgiát, vagy irást tanulsz, mármint forgatókonyvirast, mert legtöbbször ebbe a meloba is elhelyezkedik a rendező, és jó ha átlátja ezeket a dolgokat is..S
Szóval kimész külföldre, minden napod, minden orad azzal töltöd hogy az álmaid teljesüljenek, dolgozol.
Majd ha olyan játekfilmeket csinálszaz egyetemi éveid alatt, akkor hidd el lesznek akik felfigyelnek rád... Mivel az nem Magyarország
Viszont, kib@szott nagy szerencse kell, jó kontaktok, és persze tehetség...Illetve jó angol tudás..
Sajnos ma Magyarba, bárki is kerül ki rendező szakról, nem fog tudni elhelyezkedni, és ha megkérdezel egy hozzáértőt, vagy egy ebben jártas embert, az is elmondja..
Nem azért írtam hogy “tapasztalatból” mert én ott tanulok... hisz akkor nem írnám le milyen szar, egy nagyon jó barátom tanult mozgókép rendezőnek...
Ő ezekef mondta én csak megfogalmaztam...
Azt hozzátenném hogy attól függetlenül hogy van pár szerencsés akinek filmjei kijutnak fesztiválokra, az csak 10000ből 1.... nézzük végig akik végeztek és szorgalom is volt hol vannak....
Ami nem miattuk hanem a hazai helyzet miatt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!