BME formatervező mérnöki vagy MOME formatervezői?
Azt nem tudom, neked melyik lenne jobb, de a szakokat tudom jellemezni:
A BME tényleg mérnöki, és nem csak formatervező, hanem terméktervező, szóval kemény matekos tárgyak vannak, meg kell tanulni a termék életútját, ezt a tudást használva kell tervezni, stb; a gépészkaron vagyunk a többiekkel, szóval például a matek, meg a gépésztárgyak közösek a gépészmérnökökkel, az infó közös azt hiszem a mechásokkal, van mechanika, ergonómia... az anyag kb 70%-a ilyen, és 30% a művészi része.
Szóval nagyon más, mint a MOME, nem lehet egy kalap alá venni szerintem, ott tényleg a formatervezés művészi részére fekszenek rá, biztos nagyon pengének kell lenni ezekben az elvolt értelmezésekben, alkotásokban, rajzolásban és kézimunkában.
Teljes mértékben tőled függ. Az első nagyon jól összefoglalta a két egyetem és tanmenet közti különbséget.
Kiegészítésképp azon érdemes elgondolkodnod szerintem, hogy mivel szeretnél a későbbiekben foglalkozni, hogyan képzeled el a jövődet. A BME sokkal földhözragadtabb szemléletmódot ad, míg a MOME művészi. Én úgy látom a MOME-n végezve egyenesebb út vezet design stúdiókhoz, saját kreatív vállalkozáshoz, míg a BME termékkel inkább ipari cégekhez, ahol a terméktervezés csak egy része a teljes porfóliónak. A BME-s terméktervezés eléggé a két terület határán van, és bár egy nagyon jó kombó, de sokakban kelti azt az érzést, hogy se műszakinak se művészinek nem elég jó (igaz a saját tapasztalataim óta volt egy tantervváltás, jobb lett a képzés). Emellett pedig a mesterképzés jóformán ugyanaz, mint az alap, szóval sokan váltanak mesterre akár MOME-ra, akár gépész képzésre, esetleg gazdasági karra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!