Egy magyartanárnak jónak kell lennie matekból? Egyetemen magyarszakon van matek?
Nincs.
Nem kell jónak lennie matekból, de logikából igen.
Azt alapból tanulják.
Az általános iskolai tanárnak nyilván minden tárgyat tudnia kell,
hiszen az alapműveltség.
De a középiskolai tantárgyak már annyira speciálisak, hogy
nem várható el. Ráadásul mindegyik tárgyhoz speciális
tantárgypedagógiát, metódusokat tanulnak.
Ne hagyd elvenni a kedvedet.
A magyar-történelem szakon csak magyart fogsz tanulni.
Ha helyettesítesz, legfeljebb olyan gyakorlatokat
adsz a diákoknak, melyeket már tanultak. Új anyagot
nem tanítasz.
Az is adható óravázlatot, akit helyettesítesz. De ha nem értesz
a matekhoz, azt sem vagy köteles leadni, hiszen többet
ártanál, mint használnál.
Szóval anyukádnak nincs igaza.
És inkább biztasson, mint hogy kedvedet, önbizalmadat szegje.
Bocsi, de nem az én válaszom lesz a legrelevánsabb, mert még én is gimis vagyok és nem is tervezek tanár lenni.
Szerintem ez nettó hülyeség.
Nekem van egy magyartanárom, aki a matekhoz olyan szinten hülye, hogy biztos nem kellett belőle vizsgáznia.
Nem lehet, hogy anyád általános iskolai tanítóra gondol? Ők ugye a kisgyerekeknek minden tárgyat tanítanak, de azon a szinten nem kell komoly tudás, inkább a pedagógiai tehetség számít.
Azt is el tudom képzelni, hogy anyád kamuzik, mert nem akarja, hogy tanár legyél.
1-es vagyok
A magyar-történelem szakon csak magyart és történelmet és társtudományokat fogsz tanulni.
Matekot nem.
Az általános iskolai tanítói szakon tanulnak.
De tanári szakon már nem. Tehát ha ált. iskolai
földrajz-történelem tanár akarsz lenni,
akkor nincs matek tantárgy a főiskolán.
"de azon a szinten nem kell komoly tudás, inkább a pedagógiai tehetség számít."
Tévedsz.
Nagyon komoly szinten tanultuk a matekot és minden tárgyat.
Ahhoz, hogy az elemi ismereteket tanítani tudd, nem elég
hogy tudod a kétszer kettőt.
Tehát nem általános, nem középiskolai, hanem felsőfokú iskolai szinten tanulod meg a szakmát.
Ma már az alsó tagozatos tanítók is szakosodnak. Tehát nem egy tanító tanít minden tárgyat. Szakkollégiumnak nevezik azokat a tárgyakat,
melyeket felvehetsz, és nemcsak alsóban, hanem 6. évfolyamig felsőben is taníthatod.
Amikor a tanítóképzőbe jártam, komoly nyelvtudományi stúdiumokat vettünk fel, kollokváltunk, szigorlatoztunk pedagógiából, pszichológiából, magyarból, logikából, stb. tehát társtudományokból is.
Amiről beszélünk, komoly szakma.
Ezt értem. Lehet nem egészen egyértelműen fogalmaztam. Azt akartam mondani, hogy inkább tanításban (pszichológiában, pedagógiában, módszertanban) kell jónak lenni, ezt kell tanulni. Gondolom nem kellett integrálást, szögfüggvényeket, meg másodfokú egyenletrendszerek megoldását tanulni, amivel valószínüleg a problémája akadt a kérdezőnek.
Ha mégis, akkor bocsi a kavarásért, ezt én sem tudtam. Minden nap tanul valami újat az ember.
Nem tanítóra gondolt, hanem a töri tanárát hozta fel példának, hogy amikor bement helyettesíteni, akkor egy komplett matekórát leadott, úgy, hogy törit tanított.
De akkor megnyugodtam, hogy humános tanárként nem kell jónak lennem matekból. Köszi a válaszokat! :)
Legfeljebb megbeszéled azzal a tanárral, akit helyettesítesz, hogy most magyarórákat adsz, ő pedig később pótolja a matekot.
De a gyakoroltatás is jó ötlet, gyakran nem futja.
Ha minden tanár tudná a másik tantárgyát tanítani, akkor nem lenne szükség különféle szpecializációkra, hogy matektanár, magyartanár stb., mindenki csak "tanár" lenne (és kb. 10X tovább tartana a képzés...). Ha ezt végiggondolod, logikailag jó nagy hülyeség, amit az anyukád mondott, már bocsi. Ha magyar tanárnak mész, akkor az egyetemen magyart fogsz tanulni (+ a másik tárgyadat) és pedagógiát, illetve módszertant a szaktárgyaidhoz, onnantól kezdve semmi közöd nem lesz a matekhoz vagy a kémiához.
Egyébként egy magyartanár is leadhat egy matekórát, ilyenkor a matektanár elmondja, miről kell beszélni, milyen feladatokat oldjanak meg, esetleg megoldó kulcsot ad ehhez, de az ilyen óra a legjobb, ha csak gyakorló jellegű óra. Új ismeretet feldolgozó órákat egy normális matektanár biztos nem bíz rá másik tanárra (tapasztalatom szerint ilyenkor több munkája lesz a matektanárnak, amikor visszatér, mintha ő adná le újonnan...).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!