Egy szimpla iskolába vagy egy kereskedelmi suliba menjek kilencediktől?
Én szakközépiskolába jártam, és nem tudom elmondani, hogy mennyire megbántam...
Menj gimibe, onnan aztán bármerre mehetsz tovább!
Mert 12.-ben rájöttem, hogy orvos szeretnék lenni, de mivel műszaki szakközépbe jártam, így a kémia-biológia-fizika oktatás egyenlő volt a nullával.
Most ki kell hagynom egy évet, és még örülhetek, ha egy év alatt sikerül felkészülnöm.
És komolyan mondom, hogy soha életemben még csak belegondolni sem mertem, hogy én valaha orvos leszek...
Most viszont tudom, hogy az leszek.
Úgyhogy nem lehet előre tudni, lehet, hogy most téged érdekel a kereskedelmi suli, de 4 év alatt totál megváltozik az elképzelésed...vagy ha nem, akkor sem leszel hátrányban a gimiből. Viszont ha mész a kereskedelmibe és te is rájössz, hogy teszem azt orvos, pszichológus, stb. akarsz lenni, nagy hátrányban leszel.
Közgazdasági iskolába jártam nyelvi előkészítő közgazdasági osztályba, de ha nem ilyen irányban tanulsz tovább, akkor teljesen felesleges ilyen helyre menni, mert megutálod a gazdasági tárgyakat.
Nekünk előkészítőben nem volt gazdasági tárgy, csak alapozónak a gépírás. Például ha kicsit "ügyetlen" vagy, akkor szerintem a kereskedelmi iskolában ha tanítják, ki fog készíteni. Nagyon nehéz eleinte keveset és hibátlant írni. :/
Tárgyak:
9. o.: gépírás (2 ó)
10. o.:gépírás (2 ó), gazdasági környezet (2 ó), viselkedés kultúra (1 ó)
11. o.:gépírás (2 ó), gazdasági környezet (2 ó), kommunikáció (1 ó)
12. o.: közgazdaságtan (3 ó), üzleti gazdaságtan (elm+gyak, 5 ó), taniroda (1 ó)
13. o.: közgazdaságtan (3 ó + 2 érettségi felkészítő), üzleti gazdaságtan (elm+gyak, 5 ó), taniroda (1 ó)
Az osztálytól is nagyban függ, például ha egy gyengébb képességű osztályt fogsz ki, akkor a szakmai tárgyakat sem tanítják rendesen, a kötelező tárgyakból is bontás van, mert sok az, aki nem bírja felvenni a versenyt, meg a természettudományos tárgyak tanítása egyenlő a nullával.
Eléggé nehéz volt azoknak ott tanulni, akiket nem érdekelt, de akiket érdekelt, azoknak a nagy része felvételt nyert arra a szakra egyetemen, ahova menni akart. :)
Viszont aki például pszichológus akart lenni, szociológus, egyéb bölcsész szakra akart menni, azoknak sajnos nem sikerült a felvételi. Amellett még érdeklődj, hogy milyen az iskola hírneve, attól, hogy 10 éve rendes volt, most a nagy "reformokban" nagyon el tud zülleni egy iskola (tanárok, diákok, tanítás színvonaltalansága).
Remélem, hogy azért tudtam segíteni.
19/F
egy kereskedelmi suliból is elérheted a ponthatárt, csak azt kell tudnod, hogy a pszichológia szakra milyen tantárgyakat kérnek, nem mindegy esetleg, hogy milyen tárgyból érettségizel. Az alapvető érettségi tárgyakat (magyar, matek, töri, nyelv) egy kereskedelmi szakközépben is jól megtanítják. Ha pedig szeretnél nyelvvizsgát tenni felvételi előtt, az is plusz pontot jelent.
Én egy műszaki szakra jelentkeztem, és oda matek és fizika érettségit kértek (ebből a 2 tárgyból számolták a pontokat), az én 5. érettségi tárgyam a fizika volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!