39 évesen, tanári végzettséggel érdemes lehet még elkezdeni a Pszichológia BA szakot másoddiplomának? Vagy ezzel már elkéstem?
Most azon túl, hogy "Tanulni soha sem késő...", "Semmiről nem vagy lemaradva sose..." és hasonló általánosításokat mellőzve érdekel.
Tudom, hogy a képzés alaphangon minimum 5 éves (BA+MA).
És még azután is kellenek továbbképzések.
Háát az tény és való, hogy gyógyszerészként könnyebb elhelyezkedni + keresni is többet lehet:D
De a kérdésre válaszolva: ha megteheted, nem késő! Én pszichológiát tanulok, és mindig van néhány 35+ éves pályamódosító még nappalin is (a levelezősekről pedig nem is tudok, szerintem ott még többen vannak). Ha úgy érzed, hogy ez a te utad, vágj bele! Van olyan képzés, amit nem is lehet 24 éves kor előtt elkezdeni pl, tehát szerintem amúgy tök nagy előny ezen a pályán az élettapasztalat.
Pl.: Orvos-Tóth Noémi, aki most elég felkapott lett, szintén talán 30+ évesen vágott bele, előtte a versenyszférában dolgozott sokáig, ha jól rémlik.
Teljes mértékben attól függ, hogy mi a motivációd, amiért szeretnéd. 30-40 évesen is lehet tanulni, meg lehet szerezni a diplomát. Tény viszont, hogy nem marad annyi aktív év a képzést követően, mint egy fiatalabbnak, aki 18 évesen kezdte az egyetemet. Vagyis ugyanazt a pályát nem biztos, hogy képes befutni egy idősebb pályamódosító - ez a nagy kérdés, hogy ez számodra problémát jelent-e.
Saját tapasztalatból beszélek: 34 évesen iratkoztam be matematikus szakra, amúgy egészen más területen dolgozom. Magát az anyagot megérteni, feldolgozni (ha időt tudok szakítani rá) hasonló erőfeszítésbe telik, mint huszonévesen - nyilván munka mellett kevesebb kreditet tudok teljesíteni, és szervezést igényelnek a tanulmányok. Viszont majdnem 40 évesen végzek az alapszakkal, nyilvánvalóan nem lehet már belőlem kutató matematikus, és elképzelhető, hogy a munkaerőpiacon sem lenne egyszerű elhelyezkedni ennyi idős pályakezdőként. Ezt én elfogadtam, számomra ezzel együtt is megéri, mert nagyon érdekel a szak, egyfajta hobbinak tekintem. A kérdés az, hogy TE mit szeretnél kihozni a tanulmányaidból. Ha szereted, érdekel, és nem zavar, hogy jóval nehezebb ennyi idősen karriert befutni benne, akkor csináld. Ha pszichológus professzor szeretnél lenni, akkor az nehéz lesz.
Természetesen dolgozni szeretnék benne úgy, hogy az érdekel is.
Azert a tanari munka nem csak a tananyag leadasat jelenti.
Nem kicsit kell foglalkozni a gyerekekkel azon tul is.
Normal esetben.
Szamodra mi a hasonlo terulet? Koszonom szepen a valaszt! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!