Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Szerintetek ez jó továbbtanulá...

Szerintetek ez jó továbbtanulási terv lenne?

Figyelt kérdés

Sziasztok! 11.-es gimis vagyok, és hát egyre közeleg az egyetem. Sokat gondolkozok azon, hogy hogyan tovább, és van is egy tervem, csak nem vagyok teljesen biztos abban, hogy jó döntés lenne-e ezen a vonalon továbtanulni.

Amit tudnotok kell rólam az az, hogy két nyelvvizsgával már rendelkezem. Tavaly sikeresen letettem a Cambridge C1 nyelvvizsgát angolból, ami 89% lett, így megkaptam vele a C2-t. Úgy érzem hogy közel anyanyelvi szinten tudok angolul, ami nem is meglepő mivel rengeteg anyanyelvi ismerősöm van akikkel gyakran tartom a kapcsolatot. Két tanítási nyelvű osztályba járok, ami azt jelenti, hogy az infót, matekot, törit, és a közgazdaságtant angolul tanulom. Jövőre tervezem letenni majd a szakmai nyelvvizsgát angolból, mivel elvárás az iskolámban. Emelett még B2-es szinten tudok spanyolból. Abból most szeptemberben vizsgáztam.

Mivel tanulok közgét, ezért érdemes lenne ezt a tudást felhasználnom majd később egyetemen is. Ezért szemezek a gazdasági szakokkal. Viszont mindig is elsősorban a nyelvek voltak azok amik leginkább érdekeltek, kifejezetten a japán nyelv. Imádom a hangzását, érdekel az írásrendszere, maga az ország kultúrája pedig teljesen elbűvöl. Ezért is gondoltam arra, hogy első szaknak Japán szakot végeznék el, aztán pedig másoddiplomaként elvégeznék valamilyen gazdasági szakot.

Utánnaolvastam a magának a szaknak, Japán BA után tovább lehet menni az ún. "Kelet-ázsiai Tanulmányok" MSc szakra, ami gyakorlati tudást adna különféle területeken a nyelvtudásom mellé, pl. közgazdaságtan, statisztika, nemzetközi jog, és nemzetközi kapcsolattartás... Ezek a témák mindig is érdekeltek, és örülnék ha el tudnék helyezkedni valamilyen nemzetközi cégnél. Mondjuk nem tudom, hogy ez elég lenne-e ahhoz. Kiskoromban az volt az "álmom" hogy majd diplomata leszek, anyám mái napig ezt mondogatja nekem. Jó is lenne, csak hát ahhoz ez nem hinném hogy elég.

A nyelvtanulásnál én úgy gondolom, hogy a legfőbb az az, hogy érdekelje az embert a nyelv amit tanul. Ezért nem választanám pl. a franciát, németet vagy az oroszt, mert egyszerűen nem érdekelnek azok a nyelvek, pedig tudom, hogy ezeket tartják a valóban hasznos nyelveknek itt Magyarországon. Csak hát tudom magamról, hogy úgyse menne egy olyan nyelv ami nem érdekel.

Azért gondoltam arra, hogy ötvözném a nyelveket és a közgét mert így lehet hogy több lehetőségem lenne elhelyezkedni egy ritkább nyelvvel. Cégeknél helyezkedhetek el, mellette taníthatom a nyelveket amiket beszélek, fordíthatok, tolmácsolhatok, akár idegenvezetőnek is elmehetek. Minél több lehetőség, annál jobb. Szerintetek is jó lenne ez a terv?

2020. okt. 3. 21:58
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Azt csináld, ahova szíved húz! Én úgy érzem abból, amit leírtál, hogy mindenképp a nyelv irányába érdemes továbbtanulnod. Ha rögtön közgázra mennél, hiányolnád a nyelvet és végül lehet, hogy megutálnád. Utána meg már nem biztos, hogy lenne lehetőséged a japánt megtanulni és esetleg kiutazni erasmussal. Szóval menj japánra! :)
2020. okt. 3. 22:57
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen jó. Kéttannyelvű szak nagyon szép alapot ad a nyelvi szakokra, sok nehézségen jutsz könyebben túl.
2020. okt. 3. 23:03
 3/10 anonim ***** válasza:
Szerintem ez egy nagyon jó terv, ha tényleg ezek a területek érdekelnek. :) Amit ne aggódj, hogy miket tartanak hasznos nyelvnek itthon. Németet, franciát, oroszt sokkal többen beszélnek, mint japánt, ami nagy előnyt jelenthet itthoni munkakeresésnél.
2020. okt. 4. 13:04
 4/10 anonim ***** válasza:
9%
Büfészakok ezek, majd megbánod később, mikor a gyártósoron leszel
2020. okt. 4. 17:09
 5/10 anonim ***** válasza:
Esetleg még azt ajánlom, hogy egy üzleti szakot, pl, gazdálkodás és menedzsment, vagy nemzetközi gazdálkodás végezz el levelezőn a nappali japán szak mellett. Kezdd el a japánt, és, ha úgy érzed lenne mellette erőd, a következő évre tudsz jelentkezni a másik szakra.
2020. okt. 5. 11:02
 6/10 anonim ***** válasza:
25%
Nem tudom miért pontoztok le, de egy japán szakkal szerintetek hova veszik fel? Hol van szükség ilyen végzettségre?
2020. okt. 5. 12:12
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Az alapképzés az rendben van. Megnéztem viszont a kelet-ázsiai tanulmányok tantervét, és az általad felsorolt közgazdasági stb. ismereteket, amikből van ott pár kreditnyi kurzus, az édes kevés, hogy a munkaerőpiacon olyan területen el tudj helyezkedni. Ha diplomata szeretnék lenni, ahhoz viszont kifejezetten hasznos kurzus. Elvileg a keleti nyelvek és kultúrák képzésen a japán mellett alacsonyabb óraszámban tanítanak egy másik távol-keleti nyelvet is. Így egy angol C2-vel, japán C1-gyel, spanyol B2-vel és egy B1-es másik ázsiai nyelvvel szerintem jó esélyed lenne, hogy felvegyen a külügyminisztérium. Egyetem mellett lépj be egy külügyekkel foglalkozó diákszervezetbe, ott tevékenykedj. Ezzel gyakorlatilag biztos helyed lesz diplomataként.
2020. okt. 5. 21:28
 8/10 anonim ***** válasza:
Ha diplomata akarsz lenni -márpedig 100 000 az egyhez, hogy az leszel- akkor is érdemesebb inkább egy nemzetközi gazdálkodás, nemzetközi tanulmányok vagy ilyesmi szak
2020. okt. 5. 21:38
 9/10 anonim ***** válasza:

Monbusho öszöndíjról hallottál? Japán nyelv és kultúra ösztöndíjára japán szakos hallgatók pályázhatnak. Ha érdekel, info itt:

[link]

2020. okt. 6. 21:04
 10/10 A kérdező kommentje:
Mindenki válaszát nagyon szépen köszönöm! A bíztatást is és a negatívabb kritikát is! :) Jelenleg tényleg efelé a terv felé hajlok, januártól el is kezdenék járni különórára Japánból, hogy megalapozzam valamennyire a tudásomat egyetem előtt. Az utolsó válaszolónak pedig köszönöm az ösztöndíjas linket, mindjárt meg is nézem! Jó lenne élni a lehetőséggel.
2020. okt. 6. 22:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!