Hagyjam abba, menjek passzív félévre vagy folytassam? Hogyan tudnék segíteni ezen a problémán?
Anglisztika szakos vagyok, de nem tudok angolul.
Az egyetemen angolul tanulok (=hallgatom az órákat, írok, olvasok) és ezzel nincs is semmi baj. A szóbeli kommunikáció ugyanakkor egyáltalán nem megy. Iskolán kívül soha életemben nem használtam még az angolt és nem is volt rá szükségem, mert egyszerűen nem voltam még olyan élethelyzetben. Gimiben és a nyelvtanfolyamokon, amikre jártam egyáltalán nem fektettek hangsúlyt a szóbeli kommunikációra. Az egyetemen eddig csupán egyetlen egy szóbeli vizsgám volt és nagyon kevés olyan órám volt, ahol beszélnünk kellett. Viszont csak úgy magamtól már ezen kevés órán sem szólaltam meg, mert már nem is mertem. Nem megy, nagyon nehezen fejezem ki magam szóban, nem találom a szavakat, összegabalyodik a nyelvem, makogok. Teljesen idegen és természetellenes számomra, hogy angolul beszéljek. Soha nem kellett angolul kifejeznem magam, beszélgetnem, vitáznom, kérdeznem, válaszolnom stb. és emiatt egyszerűen nem megy. Ez pedig így egyértelműen nincsen jól. Eddig minden tárgyam teljesítettem és ettől nem is tartok a jövő féléveket tekintve, de attól félek, hogy esetleg nem fogok tudni lediplomázni vagy "jobb esetben" lerontom a diplomajegyem a szóbeli miatt.
Hát, ha nem az angol nyelv művelése a szíved vágya (márpedig ezek alapján nem az), akkor akár hagyhatnád is, azonban ha semmi nincs, ami jobban érdekelne, akkor akár végig is viheted.
Nézz filmeket, sorozatokat, YouTube videókat angolul (felirat nélkül). Van egy jó YouTube csatorna is, mmmEnglish a neve, egy cuki csaj tanít angolul (nyelvtant is, de főleg beszélni). Gyakorolj másokkal, akár vadidegen emberekkel a neten, Skype-on.
Ne izgulj, sokan nem tudnak jól angolul (beszélni se, írni se). Egy multinál dolgozom, ahol elvileg elvárás a folyékony angol, de vannak, akik nálunk is csak makogni tudnak.
Amúgy diplomajegyen ne görcsölj, azt munkahelyen nem nézik, MSc felvételinél meg csak bizonyos szakoknál számít.
Köszönöm!
Én szeretem és érdekel is, amit tanulok. Úgyhogy ebből a szempontból szívesen folytatnám és akár mesterre is mennék (és igen, nálunk is számít a diplomajegy, illetve szóbeli felvételi vizsga van...). Emiatt is zavar, hogy a szóbeli kommunikáció ennyire nem megy és szeretnék rajta javítani, csak nem tudom, hogy ennek van-e még bármi realitása. Csupán emiatt merül fel bennem az, hogy otthagyjam, mert nem vagyok benne biztos, hogy képes lennék ekkora ütemben fejlődni. Filmeket, sorozatokat és videókat kb. napi szinten szoktam nézni angolul, de nem érzem, hogy ez segítene. Lehetséges, hogy tényleg csak az segítene, ha valakivel angolul beszélgetnék, csak ehhez elég nehéz partnert is találni.
#2-es vagyok.
Magyarul hogy megy a szóbeli kommunikáció? Izgulós vagy olyankor is? Ha igen, az megmagyarázná a helyzeted: az ember az anyanyelvén már-már reflexből képes válaszolni, így amikor izgul meg stresszes, akkor is sikerül kipréselni magából egy-két mondatot, viszont idegen nyelven ez nem így megy.
Ha tényleg ez a helyzet, akkor az egyetlen recept erre, ha gyakorolsz, szélsőséges esetben pedig egy pszichológus tud segíteni neked.
Szia!
Te hogy ítéled meg, jelenleg milyen szinten állsz szóbeli részből?
Lehet, csak aktívan kellene használnod, vagyis angolul beszélned.
(Ezen a filmek, zenék NEM segítenek, mert azok csak inputot adnak, míg nálad a szóbeli output az, amit javítani kell leírásod alapján.)
Az is lehet, hogy nem az angollal van a probléma, hanem szóban pl. az anyanyelveden is nehezebben nyílsz meg. Ez esetben először ezt kell helyretenni. :)
Üdv,
egy angol-magyar szakos tanár
Köszönöm szépen!
Ebben lehet, hogy igazatok van. A személyiségemet tekintve alapvetően nem vagyok egy nagyon beszédes típus és hasonló szituációkban pedig jellemzően ugyanúgy nem tudtam ellazulni, hanem inkább szintén izgultam és stresszeltem miatta. Igazából az gyerekkorom óta probléma volt és a tanárok mindig azt sérelmezték, hogy nem vagyok elég aktív az órákon, sokkal többet kellene jelentkezni, felszólalni és nem szerettem prezentációkat tartani stb. Még pszichológushoz és fejlesztésre is küldtek miatta általános iskolás koromban, de azt mondták, hogy nincsen velem semmi kezelendő probléma és végül nem is kellett járnom. Ugyanakkor azért sokkal jobban ment és a kötelezőket tudtam teljesíteni, válaszoltam, feleltem és mondjuk az érettségi vizsgán is ugye szóbeliztem. Stresszes volt, de aztán nem volt belőle gond és meg tudtam csinálni. Magyarul a hétköznapi kommunikációval sincsen gond és, ha esetleg valami kellemetlenebb vagy stresszesebb szituációban vagyok akkor azért túlélem és megoldom. Lehetséges, hogy ez azért van, mert ebben már úgymond van rutinom, míg az angollal kapcsolatban ezt nem tudom elmondani.
#5 vagyok ismét
Te most hányad éves vagy? Vagy hány éves?
Nem célom a személyeskedés, stb. Azért kérdezem, mert érdekel, hogy most hol tartasz a tanulmányaidban.
Ha gondolod, megírhatod üzenetben is, ha nem akarod, hogy publikus legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!