Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Egyetemnél, állami képzésnél...

Egyetemnél, állami képzésnél kell valamit fizetni?

Figyelt kérdés

Felvettek egyetemre, viszont felvetődött bennem egy apró kérdés, hogy államin kell-e valamit fizetnem? Vagy mit kell? Mennyit fizet az állam?

Mikor kell fizetnem? Mert hallottam olyasmit is, ha esetleg elállok, bár megszeretném csinálni az egyetemet, akkor fizetnem kell a díjat.

Hogy is van akkor pontosan? Köszönöm a válaszokat! Lehet buta vagyok, csak szeretnék megnyugodni! :)

Köszi!

2020. júl. 23. 21:44
 1/7 anonim ***** válasza:
92%

Hello

Először is gratula!🎉🥳

Másodszor, ha messze laksz az egyetemtől, akkor koli/albérletet fizetni kell, illetve, ha nem gyalog/biciklivel jársz be, akkor nem árt a bérlet + ha másik város, akkor vonat/volán bérlet.

Egyébként ezen kívül nem kell semmit fizetned. Az állami támogatásnak az a lényege, hogy az állam fizeti a képzésed, ameddig teljesíted a követelményeket.

1.) Legfeljebb a képzési idő másfélszerese alatt befejezed a szakodat.

2.) Minden év végén van az átsoroloás, ha eléred az előírt minimum átlagot ÉS kreditet, akkor nem sorolnak át fizetősre.

36 kredit a két félév alatt és a szakodtól függ, hogy mekkora súlyozott átlagot kell elérni.

Ha fél éven belül otthagyod, akkor szintén semmit nem kell fizetned, illetve akkor sem, ha otthagyod és 1 éven belül új jogviszonyt kezdesz (újrafelvételizel). Ezen kívül vissza kell fizetni az eltöltött félévek tandíjának a felét (ha jól tudom), de nem is visszafizetni, hanem 20 éven belül a képzési idődnek megfelelő ideig Magyarországon kell lenned munkaviszonyban.

2020. júl. 23. 22:00
 2/7 anonim ***** válasza:
12%
Ja és nem vagy buta (bár nem ismerlek), csak most felpörgött állapotban vagy, ami érthető. 😃
2020. júl. 23. 22:00
 3/7 anonim ***** válasza:
89%
Beiratkozási díj, pótvizsgadíj, rengeteg fénymásolás, tankönyvek, tanszerek.
2020. júl. 23. 22:07
 4/7 anonim ***** válasza:
38%
Gólyatábor, úszódressz, tanfolyamok...
2020. júl. 23. 22:09
 5/7 anonim ***** válasza:
91%
Étkezés, néhány program (pl. kari bál, gólyabál, stb.)
2020. júl. 23. 22:16
 6/7 anonim ***** válasza:
91%
Van, ahol nyelvi képzését fizetni kell államin is
2020. júl. 23. 22:25
 7/7 anonim ***** válasza:
89%
Bocsánat, ha félreérthető volt a válaszom, nem butáztalak le kérdező (#2. vagyok). Egyetem függő jó néhány dolog is. Érdemes utánanézni, az egyetemed szabályzatai között, valami olyasmit kell keresned, hogy "Hallgatók által fizetendő díjak..." igazából ezek vannak, amiket itt már leírtak, de lehet még a második (harmadik) tárgyfelvételért is fizetni kell, illetve, pl. kötelező ugye 2 félév tesi, akkor ha felveszed, de nem teljesíted, akkor 1 félév elúszott, de még mindig kell 2 félév tesi, és akkor a harmadik tesi felvétel már pénzbe kerülhet.
2020. júl. 23. 22:31

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!