Szerintetek melyik a jobb: Más egyetemen végezni a mesterképzést vagy ugyanazon, ahol az alapképzést végezted?
Szerintem először is azt kellene tisztázni, hogy mit jelent az, hogy "vidék". Nem szőrszálhasogatás, csak a fővárosiaknak minden vidék: létezik Budapest, és azon kívül az egész ország csak "vidék", beleértve a nagyvárosokat is, például Szegedet, Debrecent, Pécset. Egyébként Szeged szinte mindig, de sokszor Debrecen is megelőzi a budapesti egyetemeket az egyetemek külföldi világrangsorában. Én úgy gondolom, hogy a "vidéki" egyetemeken is rengeteg a lehetőség. Onnan is ugyanúgy mehetsz külföldi gyakorlatra, ugyanúgy van ott is éjszakai élet, kulturális programok, szerezhetsz baráti kört, építhetsz kapcsolatokat, dolgozhatsz, és rengeteg diákszövetkezet is van, diákmunkát is találhatsz, az albérlet árak pedig még kedvezőbbek is. Ha később úgy döntesz, hogy mégis inkább a fővárosban szeretnél élni, ma már a 21. században egyáltalán nem ritka, hogy valaki sokszor költözik, több mindent kipróbál. És a "vidéken" szerzett diplomával is el tudsz majd helyezkedni akár Pesten is. Oké, megnézi az interjúztató egy állásinterjún, hogy mi a végzettséged és hol szerezted, de a képességeid, és az fog dönteni, hogy mennyire vagy megnyerő. Mondok egy példát. Tolmács vagy, és a diplomádat egy "vidéki" egyetemen szerezted. Ugyanarra az állásra jelentkezel, mint aki az ELTE-n végzett. Ő a fővárosban szerzett diplomát, de hibásan beszél, nem megnyerő, nem találja a szavakat. Te a "vidéki" diplomáddal magabiztosan, helyesen válaszolsz. Téged fognak alkalmazni, nem pedig őt. A végzettség, és az, hogy a végzettséged hol szerezted, az nem egyenlő azzal, hogy milyenek a képességeid. Hiszen hallottunk már nem egyszer olyan esetről, amikor magasabb rangú személyekről kiderült, hogy vásárolták a papírjaikat...
De visszatérve a te kérdésedre: fiatal vagy. Ha világot akarsz látni, ki akarsz próbálni mást, más városban akarsz élni, szerintem nem érdemes lekötni magad egy helyen, hiszen később motoszkálna benned végig, hogy talán rosszul döntöttél, és elszalasztottad a lehetőségeket. Ha pedig később úgy döntesz, hogy mégis a fővárosban élnél, bármikor visszamehetsz, nem gondolnám, hogy hátrányod származna majd belőle.
Első válaszoló vagyok.
Értem, azt hittem, hogy fővárosi vagy, így, hogy kiderült pár dolog, már más a helyzet. Ha nem érzed magad jól a mostani egyetemen, és úgy érzed visszahúz a lehetőségektől, akkor mindenképpen azt javasolnám, hogy válts. Ahogy az első kommentemben is mondtam, semmilyen hátrányod nem származhat abból, ha több mindent kipróbálsz, több helyen élsz. A 21.század főleg erről szól: a lehetőségek megragadásáról meg a kiteljesedésről. Mindig lehet váltani és érdemes is; szerintem addig kell menni, amíg az életben meg nem találod azt a helyet, ahol letelepedhetsz és úgy érzed hasznos a munkád. :)
Érdekes en is pécsi vagyok de nem teljesen értem amit mondasz:). Melyik karra jársz?
Persze nyilván sok minden szubjektív, en született pecsiként kicsit elfogult is vagyok (nem mondom hogy itt is akarok megöregedni, de pl én Budapestet, nem a mérete miatt de nem annyira szeretem). Ahova én járok, szerintem jól a programok, szeretem a tarsaságot, a közösséget, a hangulatot, a kampuszt, tiszta, modern és rendezett.
Diákmunkához nem annyira tudok hozzászólni.
Érdekes mert több barátom van akik más karokra járnak és nagyon eltérőek a talasztalatok. A legjobb baratnőm BTK-s, ő nagyon nem szereti, amennyit mesélt nekem az jött le hogy (számomra) kevesbé lenne szimpi a hely.
Van aki ETK-s náluk se szimpi sok dolog.
Én nem panaszkodom:)
De hogy válaszoljak, ha úgy erzed hogy menned kell, szívesen kipróbálnál mast, akkor hajrá, mindenbe bele lehet szokni. Én is gondolkodom már évek óta külföldi mesteren pl.
Érdekes bár több BTK-stól hallottam már hogy nem szereti. Én ilyen szempontból szerencses vagyok mert nalunk nagyon jó a közösseg.
De ha úgy erzed kipróbálnál mast, akkor szerintem erdemes belevágni.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!