Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Manapság megéri főiskolára...

Manapság megéri főiskolára menni, vagy nem ér semmit, csak az egyetem?

Figyelt kérdés

Egyetemre nem biztos hogy lenne elég pontom, ha jövőre emelnék a határokat ezért főiskolára gondoltam, de arról meg azt mondják nem ér semmit, mert csak egy oklevelet ad, nem pedig diplomát.

Mégis mihez kezdjek? A többletpontokat ki fogom maxolni amint meglesz a nyelvvizsgám, azaz akkor lesz kb 386 pontom felsőoktatási képzésre, alapképzésre ígyis csak 342 (mert követelt tárgyakat vesz előre, nem a legnagyobb %-okat).

2020. júl. 2. 09:14
1 2 3 4
 11/38 A kérdező kommentje:
Atya úristen, látni, ahogy dolgozik a GYIK a kommentek törlésén valami piszok rossz... #10:15, köszi neked is. :D
2020. júl. 2. 10:16
 12/38 anonim ***** válasza:
100%
A 10:05-ös üzenet alapján felmerült bennem, hogy nem lehet, hogy esetleg az FOSZK képzésre gondolsz? Mert az valóban nem egyenértékű a BSc képzéssel.
2020. júl. 2. 10:21
 13/38 A kérdező kommentje:
Akkor még egy olyan kérdésem lenne, hogy ha vége a főiskolai képzésnek, az alapképzést el kell végezni, vagy egyből lehet menni mesterképzésre onnan is?
2020. júl. 2. 10:21
 14/38 A kérdező kommentje:

10:21

"felsőoktatási szakképzés", így van megnevezve a felvi oldalán.

Ha a lenti linket nézed pl, akkor ott van hogy FNA, a programtervező fejlesztő sornál, olyanra gondolok.

2020. júl. 2. 10:23
 15/38 A kérdező kommentje:
2020. júl. 2. 10:23
 16/38 A kérdező kommentje:

Az infós tanár, aki sokat volt velünk azt írta nekem, hogy:

"Mehetnél az ELTE főiskolai képzésére, csak az oklevelet ad nem diplomát, szóval kevesebbet ér, meg kicsit kevésbé alaposan tanultok, mint egyetemen. De ha nem jutnál be alapképzésre, oda menj!"

Ezt a Discord beszélgetésünkből másoltam ki, szóról szóra.

2020. júl. 2. 10:25
 17/38 anonim ***** válasza:
100%
Igen, erre gondoltam én is (Felső Oktatási SZakKépzés alapján van rövidítve). Ez nem ugyanaz, mint a BSc. Elvileg nem sokkal rosszabb, de a gyakorlatban szerintem iskolája-csoportja válogatja. Az én tapasztalatom nem reprezentatív, de akiket én ismertem, azoknak elég nagy százaléka nem került be, vagy kibukott a BSc-ről, ennek megfelelően a számonkérések színvonala is ezt követte. Persze az informatika területe az pont olyan, hogy többet számít a tudás, mint a papír, tehát ez nem jelenti azt, hogy nem tanulhatod meg ott rendesen a dolgokat.
2020. júl. 2. 10:29
 18/38 A kérdező kommentje:

10:29

Értem. Szóval akkor ez nem főiskola, hanem felsőoktatási szakképzés, ahol az alapképzés és a főiskola kb egyszinten van, de a FOSZK "kevesebbet ér", és nem jelentkezhetek olyan álláshirdetésre, ahol azt írják, "Felsőfokú végzettséget" követelnek?

2020. júl. 2. 10:38
 19/38 anonim ***** válasza:
100%

jaaa, hát a felsőoktatási szakképzés, az kb mint az OKJ. Ad egy végzettséget, ami érettségire épül, de ennyi. Mint a technikum. Az NEM főiskola. És szerintem messze nem ugyanazon a szinten van, mint a BSc. Időben is kb fele.

Nem feltétlen mondom, hogy kevesebbet ér, de mást. És valóba, felsőfokú végzettséget követelő helyen nem elegendő.

2020. júl. 2. 10:43
 20/38 anonim ***** válasza:
100%

Igen, kb. pont így.

Régen, még a Bologna rendszer előtt két szint volt, főiskola és egyetem, amit aztán átalakítottak BSc+MSc/Osztatlan rendszerűre. De a BSc-n rajtamaradt a "főiskola" megnevezés, mert nagyjából annyit ér, mint a régi főiskola.

2020. júl. 2. 10:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!