Melyik a bölcsebb választás?
Lassan eljön az idő hogy kiballagjak általános suliból.
A kérdés az lenne hogy feltételezzük felvesznek a jelentkezési egy koliba.
A koli és az iskola egy tölem kb 30 km távolságra lévő városban lenne ami kocsival kb 20 Perc busszal 1 óra és inkább a buszos megoldás elérhető, ugye ez egy kis falu ahol lakom így nincs sok busz járat.
A kérdés továbbá az hogy mi legyek kolis vagy bejárós melyiknek mi az előnyei hátrányai, szüleim nagyon leakarnak beszélni róla mondván ,,ott nem tudok tanulni és az egy vad hely,,.
Hogyan választanátok a helyedben mélyül a jobb stb?
Pont most írtam le egy másik kérdésnél, de bemásolom ide is.
Bár én nem, de amíg szakgimis voltam (4 évig) addig mind a két táborból voltak az osztályban. Így az általuk elhangzottakból ezt tudom elmondani:
Koli:
Előny: nem kell sokat utazni, közel van a kolihoz minden(pl boltok), vannak közösségi programok és segítő tanárok
Hátrány: nem találkozol a családoddal max csak hétvégén, meg van szabva, hogy mikor kell kelni és lefeküdni. Kevés a kimenő idő, amit el is vehetnek, ha hanyag az ember és nem takarítja a szobát. ( náluk szoba pontozás volt, ha nem takarított valaki akkor kirakták a facebook csoportba
a képet a szobáról) Cigizni se lehet bármikor kimenni a koli elé. Sok (trehány) emberrel kell osztozkodni nememként a fürdőkben/mosdókban.
Bejárás:
Előny: otthon vagy, gondoskodnak róla és nem kell osztozkodni idegen emberekkel a fürdőn, akkor kelsz és fekszel amikor neked jó
Hátrány: távolságtól függően korábban kell felkelned.( nálunk amikor nulladik óra volt, ami 7:10kor kezdődött akkor nekik átlagosan 5 órakor kellett kelniük, hogy elérjék a buszt) Sok idő megy el a buszozásra.
Nekem a suli 35 km-re volt a szülővárosomtól, 20 perc vonat, 45-1 óra busz vagy 45 perc kocsival. A kolit választottam, mert kényelmesebb volt városon belül közlekedni, mint minden nap reménykedni, hogy semmi nem késik és elérem a helyijáratot, vagy nem lesz dugó, baleset, és beérek időben (a suli 30 perc sétára volt az állomástól).
Koli előnyök: társaság, rengeteg barát, programok, megtanulsz önállóbbnak lenni (pénzzel bánni, a problémádat szülők nélkül megoldani), én jobban tudtam koliban tanulni, otthon minden elterelte a figyelmem. Általában vannak erre kialakított szobák is, ahol csendben tanul mindenki, mint egy osztályteremben. Könnyű segítséget is kérni osztálytársaktól, évfolyamtársaktól, de felsőbb évesektől is, sőt, ha a nevelőtanárok jó fejek, velük is nagyon jól el lehet beszélgetni. Nálunk mindig zajlott az élet a koliban, mindig volt valami sztori vagy dráma, amiről lehetett beszélgetni, nevetni. Könnyebb suli utánra is programot szervezni, nem kell iskolatáskával menni, és buszhoz igazítani pl egy mozizást az osztálytársakkal.
Hátrányok: a menzás kaja néha szar, nálunk a reggeli finom volt, de kevés, az ebéd néha jó néha rossz (suliban), viszont ha épp a koliban ettem, ott baromi jó és kiadós volt az ebéd, a vacsora mindig nagyon olajos volt, le is mondtam egy idő után és vittem otthonról. Egyébként nálunk volt mikró, vízforraló, néha azzal főztem tésztát, meg a tasakos leves és a virsli is életmentő. A nevelőtanárok tudnak köcsögök lenni, beszólnak a szobarend miatt, vagy letessékelnek a kötelező programokra, előadásokra, amik halál unalmasak. Ha rossz szobatársakat fogsz ki, akkor szívás lehet, de ha nagy bajok vannak, akkor azért lehet év közben is variálni.
Az előző válaszadóra reagálva: mások trehányságát meg lehet szokni, nálunk suliban szörnyülködtek, mikor mondtuk, hogy valaki a zuhanyzóban hagyta a véres tampont, de két alkalom után az ember lazán elsétál az ilyen mellett. Kimenőt mindig kaptunk, csak a nagyon rosszak szívtak néha, de azért ők se voltak bezárva. Nálunk volt ébresztő a hangszórón keresztül, de át lehetett aludni, ha nem volt elsőd, fél tízkor takarodó volt, de hát volt aki hajnalig tanult, volt hogy éjfélig beszélgettünk. Akkor volt probléma, ha hangosak voltunk, akkor szólt a tanár, meg néha a másik szoba is átdörömbölt.
Én 5 évig voltam kolis, egyetemen is az leszek. Sokat panaszkodtam miatta, de szerettem és bármikor visszamennék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!