Szerintetek melyik továbbtanulási tervem érné meg jobban?
Tanácstalan vagyok, ezért kérem a segítségetek... Igazából nagyon röviden mesélnék magamról, hogy megértsétek miért vagyok most kissé döntésképtelen. Idén érettségiztem és nagy szomorúságomra nem volt szóbeli, pedig én szóban tudtam mindigis jobban teljesíteni. Mindig a biológia és a művészet vonzott, voltam már rajz OKTV döntős és csomó rajzversenyen vettem részt de sosem éreztem hogy grafikus vagy ilyen szakra akarok menni mert kamatoztatni akartam a gimiben megszerzett tudásom hiszen faktjaink voltak, és művészetből megélni manapság nagyon nehéz és igazából hobbimként imádom de munkámként, úgy hogy berögzötten portréznom kelljen azt nem szeretném. A kreatív feladatokat imádom, tervezni és saját ízlésemben rajzolni. Egyedül a MOME-ről gondolom ha valaki oda bejut az ottani diploma érhet valamit de csak azt hallom az a gazdagok és a Pestiek helye és sokan csak x felvételi után tudnak bejutni oda. És én aki Zala megyei kissé elképzelhetetlennek tartottam a bekerülést.
Tehát tényleg most akkor a rajzot kicsit mellőzve, jó tanuló voltam, az érettségim se sikerült rosszul, bár tény viszont érettségi biosz emeltjét elrontottam és idén kb. 415 pontom lett. Megjelöltem a gyógypedagógia és a tájépítészet szakokat. A tájépítészetet azért mert nyílt napon megtetszett a légkör, a hely, és úgy gondoltam itt kicsit kamatoztathatom a rajztudásom tervezéssel. Viszont MINDENHOL azt írják "piacképtelen szak elhelyezkedni nem lehet". És én ettől félek, hogy még ha ez a szak is tetszik a legjobban, nem fogok munkát találni, vagy ugye mehetek ki külföldre... És úgy is tudom a mesterképzés csak angolul indul és volt mikor olyan kevesen jelentkeztek hogy el sem indult:/
Gyógyped azon belül logopédia pedig nem az álomszakom lenne de tudom hogy el lehet vele helyezkedni és ahogy anyukám mondaná "az a legjobb ha hétvégén nem kell majd dolgoznod hidd el". Szóval ez a nagy dilemmám hogy kicsit művészi vagyok és a kreatív szak érdekelne, de meg is akarok élni:////
Ha a pedagógiától nem állsz nagyon távol, akkor esetleg egy rajz-biológia osztatlan tanári szakpár nem érdekelne? Ezzel a kreatív énedet is kiélhetnéd nap mint nap és biztos állásod lehetne. Most megnéztem, és az ELTE szombathelyi központjában ez a szakpár idén indul, amely nincs is túl messze a lakhelyedtől. Nyilván az idei jelentkezésről már lekéstél, de egy évet várni nem a világ, vagy pedig ha visszavonod a jelentkezéseidet, a pótfelvételin már most bekerülhetsz költségtérítésesen, hogy ne veszíts évet, amennyiben ezt anyagilag meg tudjátok engedni.
A tájépítészettel valóban borzasztó nehéz elhelyezkedni, azt én sem ajánlom - telített a pálya, túl sokan végeznek évente, csak protekciósan lehet álláshoz jutni. De szerintem egyes iparművészeti szakokban gondolkodhatnál, azok nem annyira reménytelenek megélhetés szempontjából, mint gondolnád. Például ott van Pécsett a tárgyalkotás szak, amelyen belül a kerámia és az üveg szakirány. Szerintem ha tehetséges vagy, keramikusként dísztárgyakat készíthetsz eladásra. Jó néhányan meg tudnak ebből élni és egy műhelyt be tudsz rendezni magadnak viszonylag kis befektetéssel is.
A gyógypedagógiát csak akkor válaszd, ha végtelen lelkesedés és végtelen türelem van benned. A logopédia pedig különösen nem a kreativitásról szól, hanem sémák követéséről és gyakoroltatásáról. Ezt nem lehet csak hivatástudattal csinálni, különben 5 éven belül kiégsz és gyógypedagógiai diplomával semmi mást nem tudsz majd kezdeni. Elúszott a fiatalságod és 8 félév állami támogatásod, majd ott állhatsz 25-30 évesen, hogy más szakma után kell nézned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!