Milyen a jogász szak?

Figyelt kérdés

2020. máj. 20. 13:56
 1/8 anonim ***** válasza:
92%

Milyen szempontból vagy kíváncsi?

Nehéz, de nem teljesíthetetlen, egyébként.

2020. máj. 20. 16:08
 2/8 A kérdező kommentje:

Hát úgy általánosan, mindenre:)

Tényleg nagyon sokat kell rá tanulni?

Melyik a legjobb egyetem?

Ha nem tudok magolni, és csak azokat a dolgokat jegyzem meg, amiket értek is, akkor van értelme erre mennem?

Mi lehetek ezzel a diplomával ügyvéden és bírón kívül?

Tényleg nehéz vele elhelyezkedni?

Ha erre megyek, érdemes történelemből emelt szintű érettségit tenni?

2020. máj. 20. 16:36
 3/8 anonim ***** válasza:
42%
Nem érdemes történelemből emeltezni, hanem kell!!
2020. máj. 22. 10:04
 4/8 anonim ***** válasza:
82%
#3, ez nem feltétlenül igaz. Vagy történelemből, vagy magyarból vagy idegen nyelvből kell emeltezni.
2020. máj. 22. 10:10
 5/8 anonim ***** válasza:
35%
#4 Igaz, lehet rosszul fogalmaztam. De ha valaki jogra akar menni, akkor erősen ajánlott az emelt töri, mint egy emelt magyar vagy nyelv. Jobban fog járni az egyetem alatt, ha történelemből emeltezik.
2020. máj. 22. 10:14
 6/8 A kérdező kommentje:
A többi kérdésemre tudja valaki a választ?
2020. máj. 22. 19:40
 7/8 Ákos510 ***** válasza:
85%

Szia! Én az eltére járok, megpróbálok segíteni:

1) Igen, sokat kell tanulni (ez az első félvében gimi után szembetűnő, de hidd el, nem lehetetlen és fokozatosan nő a terhelés. Ha komolyan veszed az első vizsgaidőszakra már belerázódsz).

2) Statisztikák alapján az ELTE, de ha ezt most így leírom, a többi egyetemről jövők vérem veszik. Mindegyik másban erős, van mindegyiknek jó-rossz oldala, járj el a nyílt napokra és válaszd azt, amelyik neked legjobban tetszik.

3) Általános tévhit, hogy a jogon CSAK magolni kell. Ez nem így van, rengeteg mindent kell érteni, folyamatként átlátni, logikusan gondolkozni, "egész képet" visszaadni, nem csak egy adott részt. Viszont a magolás sajnos elengedhetetlen: Ptk /Pp/Btk /Be /Alaptörvény egyes részei /Kp /Ákr (ez az alapcsomag) és akkor még nem beszélve a pénzügyi jogi/közigazatási jog0/nemzetközi-és európa jogi (hosszasan lehetne sorolni) jogszabályokról, melyekből HA NEM IS AZ EGÉSZ JOGSZABÁLYT, de egyes részeket igenis fejből kell mondani. Ezt meg lehet tanulni. Nem beszélve arról, hogy ez egy életen át tartó munka: Új Pp. kijön, átreformálódik a polgári eljárásjog. Jobb napokon államvizsga után jön egy Ptk. módosítás és a biztosan megszerzett tudás azon része megy a kukába.

4) Sok minden: cégjogász, jogtanácsos, jogi előadó, közbeszerzési jogász, munkajogász, ügyész, gyermekjogász, közjegyző, közegyző-helyettes, közigazgatásban kb. bármi. Hosszú a lista. Egy jogász sok helyre alkalmas: legtöbben persze ügyvédi pályára készülnek: ott a kalsszikus polgári jog a leginkább trendi: gazdasági társaságokkal, cégalapítással, ingatlannal, öröklési joggal, családjoggal foglalkoznak. Én gyakornokként egy légitársaságnál dolgozom jelenleg (bár a büntetőjog jobban érdekel).

5) Erre így nehéz válaszolni. Van munkáltató, aki rádnéz és azt mondja, hogy szeretnék veled dolgozni. Bíró/ügyész az már egy keményebb dió, mert rengetegen próbálkoznak és kb. kihalásos alapon lehet bekerülni. De egyébként sok álláshirdetés van meghirdetve, érdemes az online portálokat átfutni, hogy lásd milyen munkakörbe keresnek embereket. Másik oldala, hogy milyen eredmények vannak: néhány helyen előny a legalább cum laude minősítésű diploma (de azért messze nem mindenhol), de sok helyen tényleg a személyes interú során derül ki, mit tud az ember és mit nem. Azért egy-egy tudományos projekt, TDK munka, dolgozat, publikáció jól mutat az önéletrajzban, főleg ha érdekel is az adott terület és tudsz róla megfelelő elhivatottsággal ebszélni, különben megette a fene az egészet.

6) Töri, töri,töri!!!!!!Emelt töri nélkül halál, de középszinten magyarból is érdemes odatennie magát az embernek. És nyelvek! Legalább 2 menjen profin és előny, ha ezen kívül van extra nyelv legalább társalgási szinten.

2020. máj. 23. 16:30
 8/8 anonim ***** válasza:
61%
Hát én annyira nem ajánlanám. Jogot végeztem de közel sincs benne annyi lehetőség mint amennyien gondolják és ezt más kollégáim is meg tudnák erősíteni. Igazából sokan tudatlanok a jelentkezéskor meg sok a falsch hír, hogy jaj a jogász ilyen meg olyan nagy presztízsű szakma, milyen sokat lehet keresni, hát közel sem. Sajnos már ez is gyűjtőképző lett, 8 jogi kar nappalis, levelezős minden van már... Sok más szakmával annyira több lehetőség van és akár külföldön is...
2020. máj. 26. 19:21

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!