Hogyan zajlik pontosan az érettségi és az azt megelőző időszak?
Nagyon sok kérdésem van. Az osztályfőnököm még egyáltalán nem is emlegeti a témát, szerinte addig még sok időnk van, de engem érdekel a jövőm. :)
1. Hány tantárgyat tudok emelt óraszámban (fakultáció) tanulni? Van maximum?
2. A kötelező érettségi tantárgyakon kívül mennyiből lehet még vizsgázni? Mert ugye pl. az orvosira emelt biosz és emelt kémia/fizika kell.
3. 2 emelt érettségi mennyi pluszpontot jelent?
4. A nyelvvizsgával, érettségivel hogyan érdemes kombinálni? Középfokú nyelvvizsga, emelt érettségi, vagy felsőfokú nyelvvizsga, középszintű érettségi? Mennyire érdemes egy felsőfokú nyelvvizsgáért hajtani?
5. Maradva az orvosinál, ha nincs meg az egyik elvárt tárgyból (kémia, fizika) az érettségi, de a pontszámod elég, akkor mi van? Mi történik ilyenkor?
6. Újabb orvosi kérdés: mi a véleményetek a Semmelweis Egyetem ÁOK képzéséről?
7. Előrehozott érettségi-mennyire nehéz, érdemes e?
Azt hiszem ennyi lenne így elsőre. Előre is nagyon köszönöm a válaszokat! Nekem ez tényleg nagyon fontos :)
1) nálunk a legtöbben 1 vagy 2 fakultációra jártak, heti 2x volt a fakt, egyszer az egyik, másszor a másik tárgyból
2) ebből szerintem nincs maximum megkötés, amennyiből szeretnél, minimum van: magyar, matek, töri, idegen nyelv, + egy szabadon választott tárgy (és ebből legalább egy emelt szintű kell)
3) 50+50
4) nem probléma ha felsőfokúd van :)
5) ha feltétel az emelt szintű érettségi, akkor hiába van meg eleve a pont...
Az utolsó 2-t nem tudom, én mindent a maga idejében csinálnék
Az orvosira 2 emelt a kötelező, ha azok közül valamelyik nincs meg, akkor nem teljesíted arra a szakra a követelményt.
A felvételi többletpontok maximuma 100, ami össze is jön a 2 emeltért kaphato maximális pontszámbol. Vagyis, aki orvosira megy, az a diák a nyelvvizsgáért kaphato plusz pontot már nem tudja érvényesíteni.
Aki orvosira megy, az eleve 2 emeltet tesz, én a helyében már nem emelteznék nyelvből, főleg, hogy a pontszámba beszámít(hat) a nyelvi érettségi eredménye is. Tehát inkább nyelvvizsga + minél jobb középszintű érettségi.
Nálunk 2 faktot lehet például felvenni, de iskolától függ. 2-nél többet nem is érdemes felvenni, mert nem tudsz mindre annyit tanulni szerintem :D
Emelt érettségiért akkor jár 50 pluszpont, ha a szak, ahova jelentkezel, felvételi tárgy. Tehát ha az orvosin a biosz, kémia és fizika az elfogadott, akkor ezekért jár 50 pont, 2-nél 100.
Ha tényleg orvosira szeretnél menni, ahogy már írták előttem, a nyelvvizsga nem ad pluszpontot. Nem tudom viszont, hogy az orvosi egyetemre kell-e; én amilyen szakra készülök, az egyetem végéig 2 felsőfokú nyelvvizsgát kell szereznem :D Viszont ha szeretnél gimi alatt nyelvvizsgát, én minél korábban próbálnám meg, mert azért a biosz-kémia emelt nem olyan könnyű, és szerintem 11-12.-ben érdemes arra koncentrálni (én pl. 10. utáni nyáron jártam egy tanfolyamra és angol C1-eztem)
Én infóból és angolból csináltam előrehozott érettségit, szerintem nagyon másból nem éri meg.
Egy emelt 50 pluszpont. Két emelt már 100 pluszpont. Mivel két emelt kell, ezért a nyelvvizsgára már nem is kaphatsz pluszpontot, feltételezve, hogy jól sikerülnek. Én nem a duplázásra hajtottam, a közepeim nagyon jól sikerültek, az emeltek viszont nem eléggé. Így csak másodjára jutottam be (újra írtam a két emeltet).
Ha nem sikerül az egyik emelt, akkor nem vesznek fel. Feltétel a sikeres biosz és kémia/fizika emelt.
A 6 év végén, a diploma átvételéhez középfokú angol nyelvvizsga szükséges. Más nem jó, csak az angol (jelenleg... Pár éve a német is jó volt, de már csak az angolt fogadják el).
Szerintem ne foglalkozz emelt/felsőfokú nyelvekkel, ha a felvétel miatt tanulnád. Koncentrálj a kötelező emeltekre.
Az előrehozott érettségiről: ha a kötelező nyelvből tényleg nagyon magabiztos vagy benne hogy messze megütöd az érettségi szintjét, az megérheti. Én előre hoztam az angolt egy évvel, mert biztos voltam benne hogy a maradék egy-másfél évben nem fogok az angolórán számottevő újdonságot tanulni. Kéttannyelvű általánosba jártam, nyolcadikban tettem le a felsőfokú nyelvvizsgát, az emelt érettségi pedig a középfokú nyelvvizsga szintjén van, tehát nem volt szabad hogy kihívást jelentsen. Nem is jelentett, viszont cserébe érettségi hetén volt egy szabadnapom. Nyilván nem lett volna nagyobb kihívás az sem ha a többivel együtt írom, de például annak örültem hogy nem kell sorozatban a harmadik reggel (matek és töri emelt után) is hajnalban felkelnem és elbuszoznom valami ismeretlen középiskolába, mint ahogy annak is hogy volt egy nap pihenőm a pénteki német előtt. Na meg persze az is kényelmes volt hogy egész érettségi évben tele voltam lyukas órákkal mert nem kellett bejárnom angolra, hiszen megvolt az osztályozó vizsgám.
Persze ha nem érzed hogy hogy biztosan meglenne, akkor ne hozd előre, inkább írj biztos ötöst a többi érettségivel együtt, de ha felkészültnek érzed magad sok időt/energiát nyerhetsz magadnak végzős évre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!